StoryEditor

Metallica hrala v Prahe v búrke. Vypadla polovica projekcií

09.07.2014, 15:21
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

O tom, že tvrdá muzika vyžaduje tvrdých fanúšikov sa presvedčili návštevníci druhého tohtoročného pokračovania pražského festivalu Aerodrome. Spoločne s hromami, bleskami aj lejakom sa šetrili na vystúpenie hlavnej hviezdy, ktorou bola americká Metallica s programom zostaveným podľa hlasovania publika.

Hoci už je dlho bez novej nahrávky, prilákala Metallica na pražské Výstavisko dvadsaťpäť tisíc fanúšikov. Predchádzajúce kapely Kvelertak, Children of Bodom a Alice In Chains hrali za prívetivo sparného počasia a aj tak bolo z reakcií zrejmé, že publikum sem prišlo na hlavnú hviezdu, pred ktorej koncertom sa obloha zatiahla ako opona a sčernela ako svedomie. Či už si kapela od nápadu nechať program jednotlivých zastávok turné zostaviť fanúšikovskými hlasovaním sľubovala čokoľvek, aj na českej zastávke platilo, že väčšina zo sedemnástich skladieb, ktoré zazneli, patrí do best of Metallica. V úvodnom bloku tak publikum zasekávalo paroháča do aj po tisíci prekvapivých stopiek a rytmov Master of Puppets a cencúľom dažďa napriek sa finálne nechalo vtiahnuť do tvrdej hudby, ktorá vie byť zároveň aj nežná pri The Unforgiven.

S novinkou Lords of Summer, ktorou Metallica vynahrádza fanúšikom čakanie na novú dosku, išla ale energia koncertu predsa len dole. Udržať pozornosť publika pri naozaj ubíjajúcom počasí sa skupine darilo len z časti, aj keď James Heftfield - sám zmoknutý na kosť - núkal, nech si tým nikto nenechá kaziť náladu. Akokoľvek bola kapela v nebývalej forme, tiahle sólovánie hnalo časť ľudí do pivných stanov a počasie neustála aj jedna z obrích projekčných obrazoviek, ktorá až do konca koncertu zhasla. Nepomohli ani scénky s českými fanúšikmi, ktorí z pódia uvádzali niektoré piesne až príliš kašírovane. Nevyznelo to vôbec úprimne.

Nebola by to ale Metallica, aby po hluchom prostriedku nenasledovalo efektné finále so songami ako Nothing Else Matters či Enter Sandman. Nebolo to len tým, že pri prvej z nich dážď ustal, že sa nad výstavisku začala znova vznášať aura podareného koncertu. Ponúkalo sa pri tom porovnaní s nedávnym ostro sledovaným vystúpením kapely v britskom Glastonbury. Na ňom Metallica hrala len niečo okolo hodiny a dostalo sa na tie naozaj najväčšie hity a koncert mal tak oveľa lepší spád i celkovú atmosféru. Aj keď tí najtvrdší z publika, ktorí odhadzovali nepotrebné kontaminované tričká za seba a ďalej si užívali thrashovú žatvu, s tým zrejme nebudú súhlasiť, v prípade Metallicy znamená menej oveľa väčší a intenzívnejší zážitok.

idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-23 13:37:03 - Feat.: - Title: Príď sa pozrieť na najväčší koncert v histórii Slovenska, ešte ti za to aj zaplatíme. Hľadáme brigádnikov na AC/DC 02 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-18 09:39:22 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 05 - Modified: 2024-03-19 07:52:32 - Feat.: - Title: Reflexia krásy baroka a technológií: Bratislavu a Bystricu ovládne hudba barokového génia Antonia Vivaldiho
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:17