StoryEditor

Čítajte z tváre svojim obchodným partnerom

08.06.2013, 00:00
Autor:
Milan BunoMilan Buno
Novinka Čítanie z tváre od Richarda Webstera, bývalého kúzelníka, naučí skutočne vidieť to dôležité v tvárach.

Chceli by ste vedieť, čo si myslí váš obchodný partner a či konečne podpíše tú zmluvu? Môžete mu dôverovať? Nemá nejaké nekalé úmysly? Neverili by ste, koľko sa toho dá z výrazu tváre prečítať. Známy psychológ Paul Ekman pred časom skúmal sfilmované rozhovory so psychiatrickými pacientmi, ktorí sa chceli začleniť naspäť do spoločnosti. Potvrdil význam nevedomých výrazov pri odhaľovaní klamania a povedal – týmto sa nedá veriť.

Naučte sa čítať z tváre. Ľahšie budete nadväzovať vzťahy, lepšie spoznáte ľudí a naučené využijete pri rokovaniach, na pohovoroch, či dôležitých schôdzkach. Novinka Čítanie z tváre od Richarda Webstera, bývalého kúzelníka, naučí skutočne vidieť to dôležité v tvárach, na ktoré sa pozeráme každý deň. „Keď som sa naučil čítať z tváre, zlepšil sa mi život,“ tvrdí autor.

Knihu rozdelil na dve časti. Prvá sa venuje tradičnému čítaniu z tváre, čiže dozviete sa všeličo o tvaroch, umiestnení a vzhľade uší, očí, nosa, úst, čeľuste, ale aj materských znamienok – a najmä, čo znamenajú pri čítaní z tváre.  Druhá časť sa sústredí na schopnosť dešifrovať podvedomé výrazy tváre. Prečítajte si na HNonline.sk úryvok z knihy Čítanie z tváre:

AKO ČÍTAŤ Z VÝRAZU TVÁRE

U ženy je výraz na tvári oveľa dôležitejší ako šaty na tele.

Dale Carnegie

VÝRAZ TVÁRE HOVORÍ HLASNEJŠIE NEŽ VY

Sigmund Freud (1856 – 1939), zakladateľ psychoanalytickej školy, si veľmi dobre uvedomoval moc reči tela a výrazu tváre. Napísal: „Ten, kto má oči, aby videl, a uši, aby počul, sa môže sám presvedčiť, že nijaký smrteľník nevie zachovať tajomstvo. Ak jeho pery mlčia, rozpráva končekmi prstov a pomaly sa prezrádza každým pórom tela.“1

Keď francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac (1799 – 1850) prvý raz navštívil Viedeň, nevedel po nemecky a nerozumel nemeckým peniazom. Mal obavy, aby to taxikári nezneužili, a tak prišiel s jednoduchou stratégiou. Sledoval ich tváre. Keď prišiel na miesto určenia, taxikárovi dal jednu mincu. Ak ruka taxikára ostala otvorená, pridal ďalšiu. Dovtedy dával taxikárovi po jednej minci, kým sa neusmial. Vtedy si Balzac vzal poslednú mincu naspäť a odišiel spokojný, že zaplatil dosť, ale nie priveľa.2

Na celom svete vraj možno zachytiť na tvári šesť druhov emócií. Je ľahké rozpoznať prekvapenie, šťastie, strach, hnev, znechutenie a smútok. Pretože tieto emócie možno mimoriadne ľahko uhádnuť, ľudia ich maskujú alebo skrývajú, keď nechcú prezradiť skutočné pocity.

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia dospel psychológ a odborník na verbálnu komunikáciu Albert Mehrabian k záveru, že pri osobnom stretnutí existujú tri prvky: slová, tón hlasu a reč tela. Zistil, že slová tvoria iba sedem percent vyvolaného dojmu, zatiaľ čo tón hlasu predstavuje 38 percent a reč tela 55 percent. Niekedy sa to nazýva 3 V: verbálny, vokálny a vizuálny prvok. Zložku reči tela tvorili z 15 percent vzhľad a zo 40 percent výraz tváre a pohyb. Jeho experimenty však zahŕňali pocity a postoje ľudí, takže tieto percentuálne podiely nemusia byť správne v iných situáciách. Jednako však prezrádzajú, aká je tvár pri osobnom kontakte významná.3

Dôležité je rozpoznať a interpretovať neverbálnu komunikáciu ľudí prostredníctvom tváre. Nielenže vám to podstatne uľahčí a spríjemní život, ale aj zabezpečí úspech v každej oblasti.4 Je to fascinujúca zručnosť, o ktorej už veľa viete. Napríklad na prvý pohľad uhádnete, či je váš priateľ nahnevaný, znepokojený, unudený, spokojný, sklamaný, zaujatý, vystresovaný, alebo unavený. Ak to viete zistiť u priateľa, je šanca, že to vyčítate aj z tváre cudzej osoby.

Škrípali ste už zubami, oduli hornú peru, triasli sa od zlosti alebo červenali v rozpakoch? Keďže ste to sami zažili, kedykoľvek uvidíte tieto výrazy u iných, hneď budete vedieť, čo znamenajú.

Všetci podvedome preberáme neverbálne prejavy spoločnosti. Povaha nám však diktuje, ako ich použijeme. Myšlienky, a najmä pocity nám predpisujú, ako sa neverbálne prejavíme pred druhými.

Existujú miestne odchýlky, ale väčšina neverbálnych signálov je všeobecne platná. Veľa cestujem a zistil som, že ak nehovorím jazykom danej krajiny, znalosti neverbálnej komunikácie mi pomáhajú objasniť všetko potrebné. Cestovanie je v dôsledku toho jednoduchšie a príjemnejšie.

Predstavte si, že vojdete do obľúbenej kaviarne a uvidíte známeho. Ako sa budete cítiť, keď sa usmeje a nadvihne obočie?

A čo ak vojdete do tej istej kaviarne a uvidíte inú známu osobu? Ako sa budete cítiť, keď sa usmeje a na chvíľu privrie oči?

Osoba, ktorá na moment nadvihla obočie, vás má rada, ale osoba, ktorá privrela oči, vás neobľubuje, hoci sa usmiala.

Osoba, ktorá sa usmiala a privrela oči, predstavuje príklad faciálneho, čiže tvárového prerušenia spojenia. Stane sa to vtedy, keď výraz tváre dotyčnej osoby nie je v súlade s tým, čo hovorí. Ak sa na večierku stretnete s človekom, ktorého nemáte radi, minútku-dve sa s ním možno budete rozprávať. Hoci sa budete usmievať a zdanlivo priateľsky baviť, niekto, kto bude pozorovať váš výraz tváre a reč tela, zistí, že sa nemáte radi.

Podľa odhadu ľudia môžu prejavovať vyše desaťtisíc neverbálnych výrazov tváre. Našťastie, všetky nemusíme interpretovať.

Čítanie z výrazu tváre komplikuje to, že od raného detstva nás učili tváriť sa falošne. V ranej mladosti mi matka často vravela, aby som sa usmieval, keď k nám prišli na návštevu príbuzní. Zvládneme to všetci. Naučili sme sa ovládať svoj výraz tváre v nádeji, že zakryjeme skutočné pocity.

Nájdu sa aj nešťastníci, ktorí o schopnosť mimovoľných výrazov prišli. Napríklad niektoré obete mozgovej porážky trpia obrnou jednej strany tváre. Ľudia s Parkinsonovou chorobou majú obmedzený rozsah mimovoľných výrazov tváre, hoci ak chcú, pomocou vôle ich vedia prejaviť.5 Bohužiaľ, väčšina ľudí považuje ich neschopnosť použiť mimovoľný výraz tváre za nedostatok záujmu a to ich problémy znásobuje. Manželka a ja máme známeho, ktorý sa stal takmer pustovníkom, lebo sa mu postupne zhoršuje Parkinsonova choroba. Zveril sa mi, že ľudia sa rozprávajú s jeho manželkou, ale jeho si nevšímajú, lebo majú pocit, že sa nezaujíma o to, čo hovoria. Je smutné, že tento inteligentný, vzdelaný muž sa odťahuje od spoločnosti, keďže okolie si neuvedomuje, aký má problém.

Niektorí ľudia sú doslova odborníci na utajovanie citov. Zavše to má zmysel. Možno nechcete vyzerať v povznesenej nálade a šťastní, keď vám zvýšili plat a keď sedíte s kolegami, ktorým nezvýšili. Celkom určite nechcete prejaviť svoje skutočné pocity, keď máte dobrú ruku v pokri. Alebo možno zatajíte svoje emócie, keď vám cez telefóne povedia zlé správy. Aj takéto pocity však iní môžu zistiť, lebo všetky nie je možné celkom zamaskovať.

Herci na javisku alebo pred kamerou sú schopní výraz tváre ovládať. Bohužiaľ, robia tak aj ľudia, ktorí sa nás pokúšajú oklamať falošnými slzami a predstieraným úsmevom. Dokonalým príkladom sú podvodníci.

Pred niekoľkými rokmi ku mne v knižnici v Los Angeles pristúpila pekne oblečená, príťažlivá žena a povedala mi, že má v Pasadene naliehavú schôdzku, lenže jej vykradli auto, kde má peňaženku a kreditné karty. Chcela štyridsať dolárov na taxík. Sľúbila, že mi ich vráti, len čo sa dostane domov. Bola mimoriadne presvedčivá, a keby som pred pár dňami nesledoval večerné správy, uveril by som jej. Vystríhali v nich, aby si ľudia dávali pozor na dobre oblečenú ženu, ktorá tvrdí, že sa jej niekto vlámal do auta a potrebuje peniaze na taxík. A práve takto ma táto žena chcela podviesť. Táto dáma určite nemala stretnutie v Pasadene a som si istý, že jej auto parkovalo za rohom. Vďaka televíznym správam som ju odhalil, a tak som si ju pozorne všímal. Jej reč tela a výrazy tváre boli dokonalé. Bola to talentovaná herečka.

Keďže ľudia sa vedia pretvarovať, musíte si všímať klustre (zoskupenia výrazov tváre), aby ste zistili, čo niekto skutočne pociťuje.

Všeobecné výrazy

Už sme sa zmienili o šiestich všeobecných výrazoch, ktoré pozná každý na svete: prekvapenie, šťastie, strach, hnev, znechutenie a smútok. Ďalej uvediem zvyčajnú mimiku, ktorá tieto pocity sprevádza.

Prekvapenie

Pri prekvapení sa obočie nadvihne do oblúka, vodorovné vrásky na čele sa skrčia, vidieť očné bielka, sánka poklesne a ústa sa otvoria.

Šťastie

Šťastie sa zvyčajne vyjadruje vrúcnym úsmevom. Prezrádzajú ho oči, ústa a líca. Dolné viečka sa mierne nadvihnú a pod nimi sa vytvoria vrásky. Oči žiaria a v kútikoch sa môžu objaviť mimické vrásky. Ústa sa roztiahnu a zvýraznia sa ryhy, ktoré sa tiahnu od konca nosa ku kútikom úst. Tieto ryhy spôsobia, že líca sa nadvihnú a vydujú. Ústa sa spravidla odchýlia a odhalia horné zuby.

Strach

Strach prezrádzajú obočie, čelo, oči a ústa. Obočie sa nadvihne a stiahne k sebe. Vrásky na čele sa prehĺbia a v strede sú čiastočne skrčené. Očné viečka sa nadvihnú a odhalia bielka. Pery sa vo vodorovnej línii natiahnu do strán. Niekedy sa odchýlia.

Hnev

Hnev dávajú najavo obočie, oči, ústa a niekedy nos. Obočie sa stiahne nadol a k sebe, čím sa zvýraznia vrásky hnevu. Horné a dolné viečka sa mierne privrú a zúžia tak oči, ktoré chladne hľadia na príčinu hnevu, nech je akákoľvek. Pery sú stisnuté a kútiky sa mierne ohýbajú dole. Niektorým ľuďom sa rozšíria aj nosové dierky.

Znechutenie

Odpor prezrádzajú oči, nos, ústa a líca. Dolné viečka sa nadvihnú a vytvoria jemné vodorovné vrásky na pokožke tesne pod očami. Nos sa skrčí a to spôsobí, že sa nadvihnú líca. Horná pera sa skriví a v strede nadvihne.

Smútok

Smútok odhaľujú ústa, obočie a čelo. Ústa sú ochabnuté a v každom kútiku poklesnú. Pery sa niekedy chvejú. Vnútorné okraje obočia sa nadvihnú, čo zdôrazní vrásky hnevu a stred vodorovných vrások na čele. V očiach sa často objavia slzy alebo ich má táto osoba na krajíčku.


Pripravené v spolupráci s:


menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:41