StoryEditor

Slovensko tento víkend obsadia dobrovoľníci. Zapoja sa aj biznismeni

10.06.2015, 09:55
Autor:
stlstl
Dobrovoľníci budú v 20 mestách skrášľovať parky a verejné priestory, maľovať ploty škôl, venovať sa seniorom i ľuďom v núdzi.


Aj takto sa dobrovoľníci zapájali minulý rok. Snímky: Zuzana Gavulová

Nadácia Pontis tento rok ponúka počas najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe 500 dobrovoľníckych aktivít, v rámci ktorých budú pomáhať zamestnanci firiem i verejnosť. „Záujem o dobrovoľnícke aktivity z roka na rok narastá. Tento rok sa zapojí takmer  8000 dobrovoľníkov Aj to svedčí o tom, že ľudia sa stále viac angažujú a záleží im na tom, ako vyzerá ich mesto, v ktorom žijú,“ hovorí  Monika Smolová, programová riaditeľka Nadácie Pontis.

Dobrovoľníci budú počas Nášho Mesta odstraňovať nelegálne skládky, čistiť parky, opravovať detské ihriská či hradné zrúcaniny, maľovať triedy škôl, ale budú sa venovať aj ľuďom v núdzi či odkázaným na pomoc druhým. „Jeden z najčastejších dôvodov,  prečo sa dobrovoľníci do aktivít zapájajú je, že ich niekto požiada o pomoc. V rámci Nášho Mesta ponúkame overené dobrovoľnícke aktivity neziskoviek aj verejnoprospešných inštitúcií, ktoré by  bez pomoci dobrovoľníkov nemohli či už pre nedostatok ľudí alebo času zrealizovať,“ dodáva Smolová.

Pomôžu utečencom
V Rohovciach budú dobrovoľníci skrášľovať utečenecký tábor, pričom budú môcť spoznať príbehy utečencov a nazrieť na to, ako skutočne žijú. V Záhrade pod Pyramídou budú pomáhať pri premene a zveľaďovaní opustenej strešnej terasy, ktorá dnes slúži ako komunitná záhrada.
Dobrovoľníci dajú nový vzhľad Trnavskému mýtu v Bratislave, kde budú odstraňovať grafitti a osadzovať odpadkové koše a tradične tiež čistiť malý Dunaj na člnkoch. Dobrovoľníci sa pustia do upratovania hraničného priechodu Bratislava – Rajka, ktorý roky chátra a je smutným mementom čias, kedy sme nemohli slobodne prechádzať cez hranice. Tento rok sa dobrovoľníkom otvorí aj Kochova záhrada, ktoré sú bežne pre verejnosť uzavreté, ale nahliadnuť do nich budú môcť počas Víkendu otvorených parkov a záhrad.

Čas venujú aj seniorom
V Galante sa vyberú na prechádzku so seniormi, ktorí sú odkázaní na invalidný vozík. V Šali vytvoria dobrovoľníci stálu expozíciu o tom, ako vzniká zo zrnka chlieb, budú stavať maketu mlyna či kamennej pece.  V Seredi dobrovoľníci nielen vyčistia cyklotrasu, ale aj natrú lavičky a altánky, ktoré využívajú cyklisti na oddych. V Spišskej Novej Vsi budú pomáhať pri skrášľovaní železničnej stanice či v zoologickej záhrade. V Poprade sa zasa zapoja do zveľaďovania útulku.

V Trnave budú pokračovať pri úprave parku Janka Kráľa a pri čistení Kamenného mlyna. Pomoc Trnavčanov sa zíde aj pri úprave baseballového ihriska, ktoré doteraz v meste chýbalo. V centre pre seniorov na Námestí J. Borodača v Žiline budú natierať plot a seniorov vezmú na piknik do lesoparku Chrasť. V Stránskom zasa opravovať bezpečnostné zábrany v okolí zrúcaniny 600 ročného gotického kostola.  
Na pešej zóne v Nitre dobrovoľníci skrášlia okolie skladového kontajnera, ktorý je dejiskom divadla, koncertov či trhov. Prvýkrát sa do Nášho Mesta zapája aj Hurbanovo, kde budú dobrovoľníci obnovovať lavičky a preliezky na detskom ihrisku. Podobne je na tom aj Žiar nad Hronom, kde dobrovoľníci budú sadiť zeleň v parkoch a mestských jasliach a opravia vstupnú bránu do parku Š. Moysesa. V Košiciach zveľadia 25 detských ihrísk a v Prievidzi budú čistiť  blízky les od odpadkov, ktorý sa nachádza medzi chodníkom Skotňa a vyhliadkou na Mariánskom vŕšku. Jednou z obľúbených aktivít v Partizánskom je čistenie areálu miestnej nemocnice a v Hlohovci sa dobrovoľníci pustia do čistenia záchytného kanála prívalových vôd na Kamennej hore.

Pomoc hradom
Dobrovoľníci sa môžu pridať aj na pomoc hradom a hradným zrúcaninám, ako sú Lietavský hrad, Hrad Hričov, Plavecký hrad, Hrad Revište, Blatnica  a hrad Čeklís, kde budú odkrývať jeho zvyšky. Obnovovať budú aj časť petržalského opevnenia z 2. svetovej vojny a zážitkom pre dobrovoľníkov bude aj prehliadka bunkrov s výkladom.

Dobrovoľníci sa zapoja aj hlavou
„K manuálnym aktivitám sa počas Nášho Mesta pridajú aj profesionáli z firiem, ktorí poskytnú bezplatne svoje profesionálne služby neziskovkám v rámci Pro Bono Maratónu. Okrem kreatívcov z agentúr sa pridajú aj biznis konzultanci a advokáti,“ dodáva Monika Smolová. Pro bono maratón sa uskutoční vo štvrtok, 11. júna, v priestoroch Connectu a Impact HUBu.  

Riaditelia firiem pro bono pre lídrov neziskoviek
Tento rok budú riaditelia zapojených firiem radiť a odovzdávať svoje skúsenosti Zuzane Wienk z Aliancie Fair-play a Martine Bodnárovej zo SuperTriedy. Cieľom je ponúknuť neziskovkám iný uhoľ pohľadu na ich prácu a a využiť skúsenosti, talent a know-how generálnych riaditeľov firiem. Nadácia Pontis tak prvýkrát prináša na Slovensko metodológiu akcelerátora nápadov, ktorú už  odskúšal  americký partner Ashoka.

Nadácia Pontis organizuje podujatie firemného dobrovoľníctva Naše Mesto v 20 mestách spolu so skupinou firiem Engage. Tento rok sa do neho zapája 80 spoločností, ktoré umožnia svojim zamestnancom prispieť k tomu, ako vyzerá mesto v ktorom žijú a pracujú. Celkovo 500 aktivít pre dobrovoľníkov navrhlo 200 neziskových organizácií, škôl, škôlok, miest, obcí a mestských častí. Medzi zapojenými mestami sú Bratislava, Žilina, Košice, Galanta, Sereď, Šaľa, Spišská Nová Ves, Partizánke, Poprad, Trnava, Prievidza a okolité obce, Želiezovce, Nové Mesto nad Váhom, Zlaté Moravce, Trenčín, Nitra, Hlohovec, Stupava, Svätý Jur, Pezinok, Hurbanovo, Levice, Nováky, Veľké Kapušany, Topoľčianky, Žiar nad Hronom, Senec, Banská Štiavnica.


Vybrané dobrovoľnícke aktivity v Bratislave

PIATOK
Čistenie Malého Dunaja na člnkoch
Piatok, 9.00 – 14.00 h
Dobrovoľníci budú na člnkoch čistiť koryto Malého Dunaja od odpadkov, ktoré sú  naplavované z hlavného mesta. Bratislava ako veľké mesto produkuje veľa odpadu a veľa z neho končí práve v Dunaji a plaví sa s riekou ďalej. Odpadky sa zachytávajú v porastoch a konároch, ktoré trčia z vody.  Úlohou dobrovoľníkov bude vyťahovať z vody a z konárov zachytený odpad do kanoe.

Utečenecký tábor Rohovce
Piatok, 9.00  - 14.00 h
Činnosťou dobrovoľníkov bude natieranie lavičiek, oprava dreveného plota a náter, prípadne oprava exteriérového mobiliáru, maľovanie steny s farebným motívom, drobné úpravy trávnatej plochy. Následne posedenie a grilovačka s obyvateľmi tábora - utečencami, rozprávanie ich príbehov, bližšie spoznanie jednotlivých osudov utečencov.

Pomoc petržalským bunkrom
Piatok, od 9.- 14.00 h
B-S 4 – Berg, Bratislava
Bunker B-S 4 a jeho okolie potrebuje pri obnove aj pomoc dobrovoľníkov. Línia Československého opevnenia spred II. svetovej Vojny v Petržalke, je unikátnou technickou a historickou pripomienkou najmä predvojnového Československa. Dobrovoľníci si môžu na vlastnej koži vyskúšať ako vyzerá jarná príprava a rajóny na objekte B-S 4 Lány a v jeho areáli. Cieľom je renovácia zákopov, protitankovej prekážky a areálu múzea. Konkrétne pôjde o práce s lopatou, kladivom, metlou, štetcom, sekerou, mačetou, pílou, rýľom, hrabľami, fúrikom. Prenášanie dreva na debnenie zákopov, vynášanie nánosov z priekopy pomocou kýla a lana a podobne.

Skrášlenie Jakubovho námestia
Piatok, 9.00 – 14.00 h
Dobrovoľníci skrášlia prostredie Jakubovho námestia - vyčistia a upravia parčík, ihrisko, okolie, vymaľujú oplotenie areálu detských jaslí na Čajkovského. Upravia a doplnia zeleň (trávu, kríky, bylinkovú záhradu, hmyzí "hotel"), vyčistia pieskovisko na detskom ihrisku, umiestnia nové prvky - napr. otvorenú malú knižnicu v parku (vtáčie búdky a pod.). Rukavice pre dobrovoľníkov budú zabezpečené - nemusia si nosiť.


Skrášlenie Pruger – Walnerovej záhrady
Piatok, 9.00 – 12.00 h
Havlíčkova ul. 1100/15
Dobrovoľníci budú pomáhať pri čistení záhrady od odpadkov, náletových drevín, starého haluzia a buriny. Takisto budú pomáhať pri čistení starých skleníkov, ktoré sa na záhrade nachádzajú.


Čistenie Zelenej plochy pri Moste SNP  
Piatok, 13. 00 – 16.00 h
Pod Mostom SNP na strane Starého Mesta v parku pri betónových lavičkách
Neudržiavaný park pri Moste SNP v Starom Meste je potrebné upratať. Zelená plocha pri Moste SNP je značne zanedbaná. Dobrovoľníci z urban Kontakt spolu s ľuďmi bez domova z organizácie VAGUS (do práce zapájajú priamo svojich klientov) budú čistiť park od odpadkov. Zelenú plochu pri Moste SNP chcú dobrovoľníci v blízkej budúcnosti skultivovať a "vrátiť" ľuďom a životu v meste. Podobne ako Projekt Šafko.

Záhrada Pod Pyramídou
Jedlé mesto, Záhrada POD PYRAMÍDOU
Piatok, 9.00 – 12.00 h, 13.00 - 16.00 h – stále tam niekto bude
Záhrada Pod Pyramídou sa nachádza na opustenej strešnej terase pod pyramídou Slovenského rozhlasu. Dobrovoľníci tu budú vytvárať kompostér odpadu a špeciálne lavičky. Vytvoria jedlú vertikálnu záhradu a hravú plochu pre deti.

Zelená hliadka na Trnavskom mýte
Piatok, 9.00 - 12.00 h
Trnavské mýto je významným dopravným uzlom. Dnes sa tu križujú desiatky spojov MHD a prechádzajú cez neho tisíce vodičov či chodcov. Napriek tomu je Trnavské mýto plné odpadkov, špakov, graffiti či rôznych plagátov na všetkých možných i nemožných miestach. Zelená hliadka s dobrovoľníkmi sa vrhne do jednoduchej revitalizácie vchodu do podchodu pri Tržnici i vchodu bližšie k Centrálu. Dobrovoľníci budú zbierať odpadky, odstraňovať graffiti na sklenených výplniach či na eskalátore v oboch vchodoch do podchodu a odstraňovať nálepky či ilegálne plagáty z vchodov do podchodu.

Sprevádzanie a rozhovory so seniormi
Piatok, 13. – 16.00 h
Bratislavská arcidiecézna charita, Heydukova 14
Klienti v zariadení Charitas majú obmedzené možnosti vychádzok vzhľadom k ich zdravotnému stavu, preto je pre nich každoročná prechádzka s dobrovoľníkmi do Starého mesta príjemnou a vítanou zmenou. Zmenia prostredie a prežijú pekné chvíle s inými ľuďmi. Cesta povedie cez Hlavné a Hviezdoslavovo námestie až k Mostu SNP a k nábrežiu Dunaja. Po prechádzke sa môžu klienti aj dobrovoľníci navzájom porozprávať pri káve a zákusku v kaviarni Café Vienna. Klienti však potrebujú asistenta, keďže sa pohybujú prostredníctvom invalidných vozíkov. Z personálnych možností zariadenia by takúto prechádzku nevedeli zabezpečiť. Dobrovoľníci budú sprevádzať klientov na prechádzke cez Staré mesto. Na jedného dobrovoľníka pripadá jeden klient na invalidnom vozíku.

Pomoc v Kochovej záhrade
Piatok, 9.00 – 14.00
Partizánska ulica
Počas podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad chcú zapojiť dobrovoľníkov do zveľaďovania a skrášľovania vybratých parkov a záhrad v Bratislave. Dobrovoľníci budú pomáhať pri čistení záhrady od odpadkov, náletových drevín, starého haluzia a buriny.

Gaudího dielňa
Piatok, 9.00 - 14.00 h
Prístupový chodník do Mierovej kolónie medzi Rožňavskou a Vihorlatskou ulicou
Dobrovoľníci budú vytvárať kachličkovú mozaiku na jednom z verejných vstupných miest do Mierovej kolónie z Rožňavskej ulice, ktorú lemuje asi dvesto metrový industriálny betónový plot, ktorý sa ako prvý stal terčom záujmu Gaudího dielne. Dobrovoľníci pod vedením umeleckého a odborného lektora budú pokračovať na už započatom mozaikovom diele. Budú pripravovať jednotlivé farebné úlomky kachličiek lámaním do debničiek, pretierať plochy postriekané grafitmi a realizovať výsadbu popínavých rastlín okolo múra. Akýkoľvek dobrovoľník bude mať možnosť si vyrobiť svoj originálny kúsok, svoju časť skladačky, ktorá sa stane celkom veľkoplošnej mozaiky na múre oddeľujúcom a zároveň spájajúcom. Inšpiráciou pre túto aktivitu sa stal aj Guellov park v Barcelone, preto dielne nesú meno španielskeho architekta katalánskeho pôvodu Antonia Gaudího.

Čistenie Slávičieho údolia
Piatok, 9.00 – 12.00 h
Staré Grunty
Slávičie údolie v Mlynskej doline sa zaraďuje medzi najskôr obývané územia Slovenska. Archeologické nálezy na južných svahoch Dlhých dielov a Starých gruntov, na ktorých sa rozprestiera vysokoškolské mesto, dokazujú, že tu žil človek už v staršej dobe kamennej. Staré grunty bol pôvodne názov oblasti súčasného lesoparku, cintorína a z časti televízie, ktorá sa pôvodne volala Steier Grund (Steyergrund) a roku 1928 dostala slovenské meno Staré grunty. Dnes sa tu nachádza komplex študentských internátov, štátne inštitúcie, rodinné domy, v blízkosti sídlo Slovenskej televízie z roku 1976 a cintorín Slávičie údolie, rodinné komplexy. Územie sa zahusťuje a zároveň s tým sa zahusťujú aj vybrané lokality odpadkami. Dobrovoľníci budú pomáhať pri čistení a zbere odpadu (zber PET fliaš, sklenených fliaš, odpadkov), likvidácii čiernych skládok, očistení lesného územia.

Čistenie rieky Vydrica
Cesta mládeže
Bratislavský lesopark patrí medzi vyhľadávané rekreačné lokality. Dobrovoľníci v ňom budú pomáhať pri čistení rieky Vydrica a jej prítokov od odpadkov.  prípadne jej prítokov od odpadkov. Potrebné sú pracovné rukavice a gumáky.


Pomoc Ulite
Piatok, 9.00 do 14.00
Kopčianska 90
Ulita sa venuje deťom a mládeži, ktoré trávia čas na sídlisku Kopčany.  Dobrovoľníci sa budú venovať aktivitám - šmirgľovanie stolov, natieranie, pretriedenie písacích potrieb, drobné opravy v centre, umývanie okien, prezlečenie návlekov na kreslách a upratovanie priestorov, domaľovanie tunelov pri ihrisku a namaľovanie múrika okolo ihriska

Domov dôchodcov Pažítková
Piatok, 9.00 do 12.00 h
Pažitková 2
DD Pažítková je zariadenie pre seniorov, v ktorom dobrovoľníci pomôžu vyčistiť zeleň -
úprava záhradného parku – zber konárov, šišiek, smetí od ulice pri plote a v priestore areálu.

Zo školského dvora park
Piatok, 9.00 - 14.00 h
Základná škola s materskou, Odborárska 2
Pred budovou školy chcú upraviť terén približne, vyčistiť chodníky a vysadiť kvety, zelené kríčky a stromčeky. Touto úpravou chcú vytvoriť malý parčík a tým skrášliť a spríjemniť vstup do budovy školy. Pozdĺž chodníkov chcú vysadiť živý plot, kvety a v strede parčíka vytvoriť šesťuholníkovú pyramídu vysadenú muškátmi. Súčasťou prostredia je aj zábradlie a školský plot, na ktorom chcú obnoviť nátery a opraviť skorodované časti.


SOBOTA
Čistenie Malého Dunaja na člnkoch
Sobota, 9.00 – 12.00 h
Dobrovoľníci budú na člnkoch čistiť koryto Malého Dunaja od odpadkov, ktoré sú  naplavované z hlavného mesta. Bratislava ako veľké mesto produkuje veľa odpadu a veľa z neho končí práve v Dunaji a plaví sa s riekou ďalej. Odpadky sa zachytávajú v porastoch a konároch, ktoré trčia z vody.  Úlohou dobrovoľníkov bude vyťahovať z vody a z konárov zachytený odpad do kanoe.

Natieranie zábradlia na Ružinovskej ulici
Sobota, 9.00 – 12.00 h
V Ružinove je veľa zábradlí, ktoré si svoju pôvodnú farbu už nepamätajú a sú prevažne hrdzavé. Dobrovoľníci budú natierať zábradlia na červenobielo pri chodníku a zástavke na Ružinovskej ulici. Takisto budú skultúrňovať okolie Cyrilovej ulice a do betónových kvetináčov dajú novú kvetinovú výsadbu.


Popoludnie s deťmi v nemocnici
Sobota, 13.00 – 16.00 h
Detská fakultná nemocnica s poliklinikou, Kramáre
Hravé popoludnie pre deti sa bude konať v priestoroch jedálne Detskej faultnej nemocnice aj s poliklinikou na Kramároch. Dobrovoľníci sa budú hrať s deťmi rôzne hry, najmä spoločenské.

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:38