StoryEditor

Týždeň pred televízorom

17.09.2004, 00:00

Piatok 17. septembra
22.30, Dvojka: Zostaňme spolu
Francúzska umelecky ambiciózna filmová dráma režiséra Rocha Stephanika z roku 2000 o kríze dlhoročného vzťahu, ktorá vyústi do prostituovania odvrhnutej a zlomenej manželky.
22.40, TV Markíza: Smrtonosná pasca 2
Väčšina ľudí na Vianoce rozbaľuje darčeky, newyorský policajt John Mc Clane zabíja teroristov. Tentoraz na letisku, vo vzácne vyrovnanom pokračovaní klasického akčného hitu. Dvojku nakrútil v roku 1990 režisér Renny Harlin, opäť s Bruceom Willisom v hlavnej úlohe a opäť je to nadštandardná akčná jazda.
23.25, TV Joj: Vykosťovač
Béčkový americký horor režiséra Maria Azzopardiho z roku 1998 s Rutgerom Hauerom v jednej z hlavných úloh. Pátranie po psychopatickom zabijakovi, ktorý sa vydáva do akcie znovu po dvadsiatich rokoch a svoj comeback ohlasuje poštovým balíčkom s vkusne zabalenou a vkusne odseknutou ľudskou rukou.

Sobota 18. septembra
15.45, TV Markíza: Daj si pohov, kamoš! 2
Geronto úderka Walter Matthau a Jack Lemmon sa vracajú v pokračovaní úspešnej komédie o dvoch večne sváriacich sa penzistoch. Do hereckého ansámblu sa pridala, prinášajúc jednu zo zápletiek, Sophia Lorenová. Film nakrútil v roku 1995 režisér Howard Deutch.
21.10, ČT 1: Čarodejnice z Eastwicku
Vynikajúca, dnes už vlastne klasická takmer hororová, ale predovšetkým komédia, nakrútená v roku 1987 režisérom Georgom Millerom, s Jackom Nicholsonom, Michelle Pfiefferovou, Susan Sarandonovou a Cher v hlavných úlohách. Ony sú čarodejnice v malom meste, ale nevedia o tom, on je démon vyvolaný ich fantazírovaním o ideálnom mužovi a vie toho až príliš.

Nedeľa 19. septembra
23.20, ČT 2: John Lennon: Come Together 1/2
Prvá časť záznamu koncertu venovaného pamiatke rockového génia, spojená s poctou záchranárom a obetiam jedenásteho septembra 2001.
00.15, ČT 2: Nevera
Švédska dráma režisérky Liv Ulmanovej z roku 2000 o tragickom ľúbostnom trojuholníku, nakrútená ako retrospektívny rozhovor starnúceho režiséra a odkvitajúcej herečky.

Pondelok 20. septembra
10.00, ČT 2: Filmové žánre 3/6 Lúpeže
Tretia časť výnimočného britského dokumentárneho cyklu, venovaná filmovým lúpežiam a filmom o zločine vôbec.
21.30, ČT 2: 2001: Vesmírna odysea
Filmová klasika v najtradičnejšom zmysle slova, veľkolepé filozofické sci-fi podobenstvo, ktorému však nikto nerozumie, nakrútené v roku 1968 slávnym režisérom Stanley Kubrickom podľa námetu veľmajstra sci-fi Arthura Conana Clarka.

Utorok 21. septembra
09.50, TV Joj: Hrať za každú cenu
Maďarsko-americká komédia režiséra Károlya Makka z roku 1985 o manželskom páre, kde ona je úspešná scenáristka a on herec, ktorý zvykne hrávať vo filmoch podľa jej predlôh. Problém nastáva až v momente, keď manželka potrebuje do nového filmu herca "talianskeho" typu a ohrdnutý manžel sa rozhodne za herca takéhoto typu zamaskovať.
22.25, Dvojka: Darebáčikovia
Vydarená, čiastočne aj situačná čierna komédia režiséra Woody Allena z roku 2000, o sofistikovanej lúpeži maskovanej predajom koláčikov, ktorá vyústi do katastrofy allenovského typu. Okrem Woodyho Allena v hlavnej úlohe sa vo filme objaví aj Hugh Grant ako slizký poradca pre snobský životný štýl a je to práve jeho kreácia, ktorá Darebáčikov povyšuje na čosi viac, ako len na ďalšiu Woodyho filmovú psychoterapiu.

Streda 22. septembra
20.00, TV Markíza: Bláznivá strela 2: Vôňa strachu
Tradičná americká bláznivá filmová paródia z roku 1991 nakrútená klasikom tohto subžánru -- režisérom Davidom Zuckerom. Geniálny dement Frank Drebin alias Leslie Nielsen opäť zasahuje na hraniciach politickej i estetickej korektnosti v čomsi, čo by mohlo byť, ak by sa to bralo vážne, riadnou ekologickou agitkou.
20.00, ČT 2: Plukovník Kwiatkowski
Poľská komédia režiséra Kazimierza Kutza z roku 1995 o vojenskom lekárovi, ktorý sa počas dovolenky vo Varšave zaľúbi a stane sa dezertérom, ani nie tak vlastnou vinou, ako vinou absurdnej vojenskej mašinérie a gumených mozgov vôbec.
22.25, ČT 2: Malena
Talianska dráma z roku 2000 režiséra Giuseppe Tornatoreho s Monicou Bellucciovou v hlavnej úlohe, o vidieckej femme fattalle, ktorej do života zásadným tragickým spôsobom vstúpi nielen vojna, ale i jej nevšedná krása.
22.45, Prima: Double Team
Ako basketbalista a karatista Mickeyho Rourka v koloseu porazili. Priamočiary americký akčný kúsok, zrežírovaný v roku 1997 hongkonským režisérom Tsui Harkom, s Jean-Claude Van Dammom a Dennisom Rodmanom v hlavných úlohách.

Štvrtok 23. septembra
20.00, Jednotka: Stroskotanec
"Robinsonovská" dráma režiséra Roberta Zemeckisa z roku 2000, s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe zamestnanca donáškovej služby uviaznuvšieho na pustom ostrove, zaujímavá predovšetkým vďaka postave Wilsona -- perzonifikovanej lopty.
21.40, ČT 2: Tanec v temnotách
Zvrátený muzikál ešte zvrátenejšieho režiséra Larsa von Triera z roku 2000 o tom, ako česká emigrantka celkom zaslúžene k nešťastiu prišla, s Björk v hlavnej úlohe.
23.00, TV Joj: Božská relikvia 2
Hongkonská akčná komédia režiséra a predstaviteľa hlavnej úlohy Jackie Chana z roku 1991, opäť moderná variácia na Indiana Jonesa a opäť slušná zábava plná divokých akrobaticko-bojových kúskov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:21