StoryEditor

Recenzia: Vulgárne Buchty a klobásy nie sú pre deti, zato poriadne detinské

28.08.2016, 00:00

Hlavný vtip animovaného filmu Buchty a klobásy tkvie v tom, že je do pätnásť rokov neprístupný; hovorí totiž poriadne vulgárne. A vlastne je to vtip jediný. S výnimkou originálneho dôvetku, kedy potraviny zo supermarketu vzbúrené proti údajným bohom, v ktorých odhalia obyčajných žravé smrteľníkov, zistia ešte druhú krutú pravdu o svojom údele, recenzuje Mirka Spáčilová pre iDnes.cz.

Obchodne to tímu okolo Setha Rogena, ktorého surovo-šibnutý typ humoru milujú ctitelia Apokalypsy v Hollywoode či Susedskej hliadky, celkom vychádza. V Amerike sa na Buchty a klobásy slušne chodí práve pre ich šteklivú povesť zakázaného ovocia. Ale ako trefne napísal jeden z tamojších kritikov, film je "samopašný, hlučný a takmer šialený, bohužiaľ nie veľmi vtipný".

Že sa po chrobákoch, rybách, autách či lietadlách poľudšťujú aj potraviny, je vďačný nápad. Rozhoduje však, ako sa s ním naloží. Tu slúžia hlavne silácke pubertálne konverzácie, v ktorých sa párky tešia, ako hlboko "zasunú" do vnadných žemlí, o intímnych predstavách výrobkov pre dámsku hygienu ani nehovoriac. V oddelení alkoholu sa veselo pije, vševediace trvanlivé potraviny sa liečia drogami, "na cintoríne" vyradeného tovaru sa odohrávajú znásilnenia, nájde sa aj motív lesbický, homosexuálny a vo finále sa rozpútajú hromadné sexuálne orgie.

Lenže samotná vulgarita neutiahne hodinu a pol filmového času, obzvlášť keď jazyk po prvej guľometnej dávke zovšednie. A príbeh je vlastne len šialenejším  a bezduchejším variantom Vzbury hračiek, ktorú Hermína Týrlová nakrútila s bábkami už pred sedemdesiatimi rokmi.

Detinské, nie pre deti
Oslavovaná "nekorektnosť" vtipov navyše paradoxne posluhuje práve korektným klišé od blízkovýchodného konfliktu až po mexických ilegálov, kde milo vyniká hlas Salmy Hayek. Aj iné jednotlivosti pobavia: indiánske retro s ohnivou vodou, spievajúca sekaná, tanečný nástup ovocia do útoku či ľudská príprava jedla poňatá ako hororový masaker. Ale celok sa prepadá do monotónnosti.

Že na Buchty a klobásy nemajú prístup deti, nevzišlo zo schválnosti cenzorov, ale autorov samých. Vyrobili úplne cieľavedome snímku, ktorý naozaj nie je detská, zato vyložene detinská.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 03 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 04 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 05 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:49