StoryEditor

Keď 30-tnička hrá tínedžerku. Vek hercov už v databáze nenájdete, odklepol guvernér

28.09.2016, 00:00
Odstráňte údaje o našom veku z webu, žiadali herci. Zákon im vyhovel

Kalifornský guvernér Jerry Brown podpísal cez víkend právnu úpravu, podľa ktorej musia weby o zábavnom priemysle ako filmový server IMDb.com odstrániť zo stránok údaje o veku hercov, ak o to sám umelec požiada. O nový zákon sa zasadila aj bývalá hrdinka stredoškolského seriálu Beverly Hills 90210, píše Mirka Spáčilová pre iDnes.cz.

Odporcovia zákona namietajú, že odstránením vecne správneho dátumu narodenia na internete sa potláča sloboda prejavu, herci a herečky zase tvrdia, že verejné údaje o ich veku je znevýhodňujú pri hľadaní práce. Za prijatie novej úpravy sa zasadzovali najmä profesijné herecké zväzy.

"Veková diskriminácia je veľkým problémom v našom odbore a to je potrebné riešiť," zaznelo v stanovisku organizácie SAG-AFTRA, ktorá združuje na 165-tisíc výkonných umelcov. "Už mnoho rokov sa snažíme napraviť škody, ktoré na našej kariére spôsobujú verejné dátumy narodenia," uviedli zástupcovia zväzu. iMDB Herečka Gabrielle Carteris, niekdajší predstaviteľka Andrey v seriáli Beverly Hills 90210, ktorá teraz vedie herecké odbory, ešte pred podpisom zákona vyzvala kolegov, aby guvernéra zoznámili so svojimi osobnými príbehmi ohľadom vekovej diskriminácie.

"Aj keď nechcete žiť v Kalifornii, potrebujeme vašu podporu. Zákon pomôže umelcom všetkých vekových skupín po celej krajine, "odkázala Carteris, ktoré je teraz 55 rokov. Svoju najslávnejšiu rolu, 16-ročnú vydavateľku školského časopisu v seriáli Beverly Hills 90210, hrala v 29 rokoch.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:13