StoryEditor

Týždeň pred televízorom

10.09.2004, 00:00

Piatok 10. septembra
21.30, Dvojka: 11´09´´01 -- September 11
Poviedkový film z roku 2002 plný slávnych režisérskych mien, ktoré dostali priestor vyrovnať sa s udalosťami 11. septembra.
22.40, TV Markíza: Smrtonosná pasca
Bruce Willis vo vrcholnej forme nastupuje ako John McClane proti Alanovi Rickmanovi alias Hansovi Grüberovi, aby mu v útrobách Nakatomi Plaza ukázal, že newyorských policajtov neradno na Vianoce rozčuľovať, to všetko v jednom z najlepších akčných filmov všetkých čias, nakrútenom v roku 1988 režisérom Johnom McTiernanom.

Sobota 11. septembra
15.40, Jednotka: "Na samotě u lesa"
Česká komédia režiséra Jiřího Menzla z roku 1976 s Josefom Kemrom v hlavnej úlohe deduška, kúpeného aj s chalupou mestskou rodinkou na víkendové kratochvíle.
15.45, TV Markíza: Daj si pohov, kamoš!
Vydarená americká "gerontofilská" komédia, nakrútená v roku 1993 režisérom Donaldom Petrieom, o dvoch večne sváriacich sa penzistoch, ktorí nielenže sa neustále doťahujú, ešte sa im začnú aj zapaľovať lýtka. Hlavné úlohy si vychutnali Jack Lemmon a Walter Matthau.
22.50, TV Joj: Terminátor
Hoci Terminátor naposledy upgradeoval v roku 2003, jeho prvý príbeh, nakrútený ešte v roku 1984 režisérom Jamesom Cammeronom, zostáva stále vrcholom. Možno i preto, že Arnold je v ňom "záporák" a veľa toho nenahovorí.

Nedeľa 12. septembra
20.00, ČT 1: "Děvčátko"
Oceňovaná česká dráma, nakrútená v roku 2002 režisérom Benjaminom Tučkom, so Slovenkou Dorotou Nvotovou v hlavnej úlohe sedemnásťročnej devy, hľadajúcej samu seba v depresívnom prostredí veľkomestskej panelákovej periférie.
22.35, Jednotka: Don´s Plum Bar
Hlúpa, zbytočne vulgárna americko-dánsko-švédska generačná dráma režiséra R. D. Robba z roku 1998, ktorá sa do širšieho povedomia, a vlastne aj do distribúcie, dostala len preto, že v nej hlavné úlohy stvárnili dnes veľké filmové hviezdy Leonardo DiCaprio a Tobey Maquire. Film o tom, ako partia mladíkov sedí v krčme a zbytočne diskutuje. Nudne znie už len ten opis, film je horší.

Pondelok 13. septembra
10.00, ČT 2: Filmové žánre 2/6 Sci-fi
Druhá časť pozoruhodného britského dokumentu o filmových žánroch. Ak bude aspoň taká vydarená ako časť prvá, máme sa na čo tešiť.
20.55, Jednotka: Ostrovné správy
Americká filmová dráma z roku 2001 rešpektovaného režiséra Lasse Hallstöma s Kevinom Spaceym a Julianne Moorovou v hlavných úlohách, o šedivom chlapíkovi, ktorý sa po smrti manželky vracia s dcérou do zanedbaného rodičovského domu kdesi na konci sveta, aby sa pokúsil nájsť zmysel života.
21.25, ČT 2: Stanley Kubrick: Život s filmom
Obsiahly celovečerný dokument z roku 2001 o významnom a nemenej slávnom filmovom režisérovi je doposiaľ pravdepodobne najucelenejším a najkomplexnejším pohľadom na tohto svojrázneho tvorcu.

Utorok 14. september
22.25, Dvojka: Sladký ničomník
Fiktívna životopisná komédia o druhom najlepšom jazzovom gitaristovi, nakrútená v roku 1999 klasikom Woody Allenom.
23.00, TV Markíza: Barbar Conan
Klasická filmová fantasy, nakrútená v roku 1981 podľa literárnej predlohy Roberta E. Howarda režisérom Johnom Miliusom s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe najslávnejšieho cimmeriana, hrdinu, čo bez bázne a hany rozseká na márne kúsky každého, kto mu je čo i len trocha nesympatický.

Streda 15. september
09.35, TV Joj: Utajené kráľovstvo
Bizarný rumunsko-americký rodinný film, nakrútený v roku 1998 režisérom Davidom Schmoellerom, o paralelnom svete, ktorý sa nachádza pod kuchynským drezom.
13.35, TV Markíza: Šťastie v nešťastí
Bláznivá americká komédia režisérky Nadie Tassovej z roku 1991 s -- v Amerike veľmi populárnym komikom -- Martinom Shortom v hlavnej úlohe, o večnom programovom smoliarovi a jeho pátraní po rovnako postihnutej stratenej milionárskej dcérke. Divácky najnepríjemnejší z toho druhu filmov, v ktorých je hlavná postava evidentným idiotom a divák mu celý čas namiesto sympatií praje len to najhoršie.

Štvrtok 16. september
20.00, ČT 1: "Díky za každé nové ráno"
Česká tragikomédia režiséra Milana Šteindlera z roku 1994 s Ivanou Chýlkovou v hlavnej úlohe o radostiach a strastiach dospievania (a dospenia) v mierne excentrickom rodinnom prostredí, ktorá sa odohráva v neveselých osemdesiatych rokoch minulého storočia.
21.40, ČT 2: "Anděl Exit"
Česká generačná dráma, nakrútená v roku 2000 režisérom Vladimírom Michálkom, odvíja svoj príbeh od pražskej križovatky "Anděl", v okolí ktorej prežívajú takmer asociálne "živly", neprispôsobivými menšinami počnúc a narkomanmi končiac. Film je fajn, i keď sa ťažko opisuje, o čom konkrétne je.
22.50, TV Joj: Božská relikvia
Hongkonská odpoveď na Indiana Jonesa, akčná komédia režiséra Jackie Chana z roku 1987, s tým istým Jackie Chanom v hlavnej úlohe, zaujímavá i tým, že väčšina áut, ktoré v nej zničia, sú Škody 100.
00.35, TV Markíza: Vyhladovaní
Britsko-americký kanibalský pseudohoror režisérky Antonie Birdovej, nakrúcaný v roku 1999 aj na Slovensku, o vojakoch, čo proti svojej vôli ochutnajú ľudské mäso a zachutí im hádam až príliš. Hlavné úlohy stvárnili Guy Pearce a Robert Carlyle.
(J.M.J)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:00