StoryEditor

Týždeň pred televízorom

30.07.2004, 00:00

Piatok 30. júla
21.05, TV Joj: Návrat mušketierov
Pokus o druhý krok do tej istej rieky, britsko-francúzsko-španielsky historicko-dobrodružný film režiséra Richarda Lestera z roku 1989, ktorý sa pokúsil po rokoch nadviazať na úspech klasických Troch mušketierov, tých s Richardom Chamberlainom, Michaelom Yorkom, Oliverom Reedom a Frankom Finlayom v hlavných úlohách. Milady je bezpečne mŕtva už nejaké to desaťročie, tak sa o peripetie bude starať jej dcéra Justína.

Sobota 31. júla
15.15, TV Markíza: Pleasantville
Výborná, žiaľ, trochu zabudnutá americká komédia režiséra Gary mRossa z roku 1998 s Tobeym "Spidermanom" Maguireom a Rheese "Pravou blondínkou I, II" Witherspoonovou v hlavných úlohách, o súčasných tínedžeroch, ktorí sa ocitnú v čiernobielej sladučkej "soap opere" z päťdesiatych rokov a narobia tam riadnu paseku.
17.35, TV Markíza: Moskva slzám neverí 1/2
Prvá časť slávnej sovietskej melodrámy režiséra Vladimíra Meňšova z roku 1979 ocenenej Oscarom za najlepší zahraničný film o obyčajných životných strastiach a radostiach troch prostých sovietskych žien "budovateliek".
21.10, ČT 1: Polovičná šanca
Francúzsky akčný komediálny triler z roku 1997 režiséra Patricea Leconta, koncipovaný ako filmová rozlúčka dvoch klasických francúzskych filmových superhviezd Jeana-Paula Belmonda a Alaina Delona, ktorým v boji proti ruskej mafii asistuje Vanessa Paradisová. Bodaj by neasistovala, keď je to všetko kvôli nej. Pôvab filmu spočíva predovšetkým v tom, ako si starí páni robia žarty sami zo seba.
22.15, TV Joj: Mlčanie jahniat
Americký kulinársky, takmer hororový triler režiséra Jonathana Demmeho z roku 1991 s Anthonym Hopkinsom a Jodie Fosterovou v hlavných úlohách. Film postavený predovšetkým na charizme kultivovaného masového vraha so svojráznymi stravovacími návykmi.
22.25, TV Markíza: Živý terč
Jeden z tých vydarenejších filmov svojho času veľkej akčnej hviezdy Jeana-Clauda Van Damma, nakrútený v roku 1993 v USA hongkonským akčným režisérskym géniom Johnom Woo. Klišé o snobskej poľovačke na človeka pozdvihuje výnimočný štýl režírovania akčných scén a filmu pomáha i fakt, že hlavnú zápornú postavu stvárnil Lance Henriksen.

Nedeľa 1. augusta
22.25, TV Joj: Prísaha
Americký kriminálny triler z roku 2001, režírovaný inak výborným hercom Seanom Pennom, o starnúcom detektívovi, ktorý si odmieta užívať zaslúžený dôchodok dovtedy, kým nevypátra skutočného vinníka v prípade mimoriadne brutálnej sexuálnej vraždy maloletej. Hlavné úlohy v tomto pozoruhodnom filme stvárnili Jack Nicholson, Benedicio Del Toro a Sam Shepard.
22.40, ČT 2: Marvin Gaye: Live in Montreux
Koncert nebohej soulovej legendy z roku 1980.
00.20, ČT 2: Pohár
Skvelá bhutánsko-austrálska komédia z roku 1999 režírovaná skutočným budhistickým lámom Khyentsem Norbuom o peripetiách so sledovaním majstrovstiev sveta vo futbale v budhistickom kláštore.

Pondelok 2. augusta
20.55, ČT 2: "Bouchači a bouchačky"
Cyklus Americké nezávislé leto sa prehupuje do druhej polovice krimikomédiou režiséra Toma DiCilla z roku 2001 o neschopnom policajtovi s chronickými bolesťami chrbta, sexy chiropraktičke, dvoch scenáristoch a dvoch nájomných vrahoch. Vznikne z toho celkom veselý chaos.

Utorok 3. augusta
20.00, ČT 1: Na víťazstvo
Írska komédia z roku 2000 režiséra Davida Caffreyho o vypreparovanej hlave austrálskeho domorodca, ktorá i z formaldehydového kúpeľa dokáže poradiť, na koho staviť pri dostihoch. Naozaj vtipná záležitosť, veď hlave celkom zručne nahrávajú Dan Aykroyd, Robbie Coltrane a Brenda Blethynová.
22.05, Jednotka: Čo urobíme s telom?
Morbídna novozélandská komédia z roku 1984 režiséra Lyntona Butlera o šoférovi kamióna, ktorému sa nevyplatí obťažovanie tehotnej dámy. Film, ktorý okrem iného odráža vývoj STV, lebo ešte pred takými dvoma rokmi by sme na tejto politicky korektnej stanici podobnú bizarnosť len ťažko hľadali. Alebo nikto z dramaturgov film nevidel, a to by hádam mohlo byť ešte zaujímavejšie.

Streda 4. augusta
20.00, TV Markíza: Sliediči
Otázka nie je, či sa podarí preniknúť do systému, ale za ako dlho. Americký, viac-menej špionážny triler z roku 1992 režiséra Phila Aldena Robinsona, ktorý sa venuje téme prenikania do bezpečnostných systémov, s Robertom Redfordom v hlavnej kladnej a Benom Kingsleyom v hlavnej zápornej úlohe.
23.10, ČT 2: Cha cha cha
Španielska romantická komédia režiséra Antonia del Reala z roku 1998 o úspešných emancipovaných dámach, istých si vo všetkom, len v tom nie, či ten pravý muž je naozaj pravým. Ťažko si predstaviť hlúpejšiu zápletku, o to príjemnejšie bude prekvapenie z úrovne jej spracovania.

Štvrtok 5. augusta
21.45, ČT 2: Krásni a úžasní
Americká komediálna dráma, či skôr "dramatická" komédia o dysfunkčnej rodine, plná zžieravého sarkazmu a ženských mindrákov, nakrútená v roku 2001 režisérkou Nicole Holofcenerovou.
23.05, TV Markíza: V mene otca
Americko-britsko-írska dráma režiséra Jima Sheridana z roku 1993 s Danielom Day-Lewisom a Emou Thompsonovou v hlavných úlohách, o jednom z najväčších britských justičných omylov súvisiacich s paranojou z činnosti IRA.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 15:11