Expozícia diel Andyho Warhola v Bratislave SNÍMKA: Archív Galérie SppSNÍMKA: Archív Galérie Spp
StoryEditor

Smrť, kvety, kultové diela aj sonda do súkromia: Výstava Andyho Warhola v Bratislave je intímna aj pop-artová

24.10.2023, 08:41

V rámci niekoľkých expozícií majú návštevníci možnosť spoznať jeho život a tvorbu.

Celosvetovo známa osobnosť – americký umelec, úspešný reklamný grafik, ilustrátor, fotograf, filmový tvorca, producent i režisér so slovenskými koreňmi.  Andy Warhol bol kultovou osobnosťou umenia, ako aj života 20. storočia.

Warhol Tour

„Ak chcete o mne všetko vedieť, pozrite sa na povrch mojich obrazov, filmov a moju osobu: To som ja, pod nimi sa už nič neskrýva.“ Výstava venovaná jeho dielam a životu s názvom Andy Warhol je otvorená pre verejnosť do 30. novembra 2023 v bratislavskej Galérii SPP, ktorej zapožičalo časť svojej zbierky Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

V galérii si pozrite ukážku niekoľých diel z expozície, ktorá v týchto dňoch prebieha v Bratislave: 

„Vzhľadom na to, že múzeum je najmenej do konca novembra budúceho roka v komplexnej rekonštrukcii, pokračujeme v našom projekte Warhol Tour, kde sa snažíme predstavovať osobnosť a tvorbu Andyho Warhola aj v iných mestách na Slovensku a v zahraničí. Počas októbra a novembra sme prijali pozvanie bratislavskej Galérie SPP,“ hovorí Martin Cubjak, riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a kurátor výstavy.

Na výstave je prezentovaných 55 zbierkových predmetov, ako sú obrazy, fotografie či výstavné tlače. Obsahom expozície sú diela Andyho Warhola, ktoré ukazujú skôr jeho intímnejšiu pop-artovú tvorbu. Návštevníci galérie budú mať možnosť vidieť diela v kontexte jeho portrétnej tvorby, aj vzhľadom na to, že mal prívlastok reportér svojej doby a tento aspekt v jeho tvorbe bol veľmi výnimočný. Ikonickým postavám 20. storočia svojou tvorbou pomohol vytvoriť doslova kult osobnosti.

„Z tejto témy je na výstave zastúpený napríklad vzácny portrét Edwarda Kennedyho z deluxe edície, ktorý Andy posial takmer celý diamantovým prachom, portrét Lillian Carterovej, matky bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera alebo aj jeho vlastné výtvarné prevedenia autoportrétov,“ vysvetľuje Martin Cubjak.

Smrť a kvety

Zaujímavým exkurzom v rámci výstavy je tiež jeho prienik do témy smrti, ktorú reprezentuje séria lebiek a čiernobielych kvetov, ktoré Andy Warhol vytvoril po smrti svojej matky Júlie. Vo svojich dielach sa nebál ani náboženských tém, ktorých tvorba nebola v New Yorku vôbec bežná. Obsah svojej gréckokatolíckej viery, ktorá pochádzala od rusínskych rodičov, pretavil do konkrétnych umeleckých vízií.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach

  • Bolo založené v roku 1991 ako prvé na svete venované významnej osobnosti pop-artu.
  • Dnes je nadregionálnou špecifickou inštitúciou múzejno-galerijného typu, ktorá sa zaoberá predovšetkým aktuálnymi tendenciami súčasného umenia a hlavne životom a dielom Andyho Warhola.
  • Za posledných 31 rokov realizovalo 49 zahraničných výstav v rôznych európskych mestách (Rím, Dublin, Corc, Sosnowiec, Novy Sad, Zadar či Dubrovník)
  • Na Slovensku aktuálne prebieha výstava Andyho Warhola v Múzeu Rusínskej Kultúry v Prešove a v Galérii SPP v Bratislave.
  • V decembri 2023 je plánovaná výstava vo Frankfurte.

„Andy Warhol výtvarne modifikoval diela starých majstrov. Príkladom je séria jeho obrazov Poslednej večere z rokov 1984 až 1986, ktorá je interpretáciou slávneho da Vinciho obrazu. Zároveň v tejto skupine môžeme nájsť aj ďalšie obrazy krížov alebo Ježiša Krista. Tento typ diel nám ukazuje Warholovu kultovú osobnosť dejín umenia aj z iného pohľadu a poukazuje na jeho silný vnútorný svet, jeho výchovu a aj samotný pôvod,“ dodáva Martin Cubjak.

Zo známych sérií na výstave nechýbajú ani portréty Jackie Kennedyovej, séria Ladies and Gentlemen, alebo obrazy Love. Výstava je doplnená fotografiami Warholovho dvorného fotografa a tvorcu legendárnej Silver Factory – Billyho Namea, ktoré poukazujú na atmosféru života kráľa pop-artu, na ľudí, ktorí sa v jeho blízkosti pohybovali a spoluvytvárali dejiny americkej subkultúrnej scény. 

Výstava Andy Warhol je prístupná verejnosti od 20. októbra do 30. novembra 2023 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup je pre všetkých návštevníkov bezplatný. Počas výstavy sú predĺžené otváracie hodiny.

01 - Modified: 2023-10-18 11:50:09 - Feat.: 0 - Title: Spevák skupiny Rammstein Till Lindemann už túto jeseň dní predstaví Slovensku nový sólový album 02 - Modified: 2023-10-10 12:49:31 - Feat.: 0 - Title: Ťažká príprava aj požehnanie pred nakrúcaním. Pokračovanie znepokojivej snímky Exorcista mieri do kín 03 - Modified: 2023-09-18 13:42:51 - Feat.: 0 - Title: Život a umenie naprieč dekádami: Výročie rozdelenia Československa pripomenie SNG týmito výstavami 04 - Modified: 2023-09-10 21:07:26 - Feat.: 1 - Title: Festival Cinematik v Piešťanoch predstaví takmer sto filmov z 26 krajín sveta
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 12:41