Zápisník alkoholičky FOTO: Bontonfilm/Nicola Šnajdrová
StoryEditor

Alkoholička vo vitríne. Pitie vína z hrnčeka razí problémom, nič viac sa však od Terezy Ramby nedozviete

22.07.2024, 18:00
  • Film Zápisník alkoholičky bol nakrútený podľa blogu Michaely Duffkovej.
  • Ten bol dokonca ocenený pred piatimi rokmi v rámci českých cien Magnesia Litera.
  • Snímka ponúka minulým, súčasným i budúcim alkoholičkám celkom presvedčivo podaný odstrašujúci a následne aj nasledovaniahodný príklad. To je ale aj takmer všetko, uvádza portál iDnes.cz.

Tereza Ramba hrá vo filme Dana Sváteka (režiséra tematicky spriaznených Úsmevov smutných mužov) mladú slobodomyseľnú ženu Míšu, ktorá zdanlivo ukradne budúcej svokre (Barbara Lukešová) jej usporiadaného synčeka (Miloslav König).

Lenže v skutočnosti sa do pasce chytí ona sama. Najmä z onoho prostého a celkom bežného dôvodu, a to že mladý pár zostane aj s malým dieťaťom bývať práve u manželových rodičov.

Trailer si pozrite vo videu: 

Ako podľa šablóny

Svokrin dozor a manželova častá neprítomnosť sa podpisujú na Míšinej psychike, a keďže už predtým mala radostný vzťah k alkoholu, siaha teraz po ňom čoraz častejšie. Možno k tomu má aj genetickú dispozíciu, pretože jej otec (Martin Finger) mal rovnaké problémy a dodnes zápasí s ich následkami.

Ďalej je to tiež ako podľa šablóny: čím väčšia je závislosť, tým menej si to hrdinka odmieta priznať, až dôjde ku skutočnej kríze. Potom nastúpi neľahký proces liečby a zotavovania sa, zakončený studenou sprchou v podobe zistenia, že triezvosť je iba nutná podmienka pre začatie normálneho života, a nie voucher na úspech a spokojnosť.

V ďalšej fáze tak prichádza pokorná rekonštrukcia vzťahu k sebe aj k ostatným a opatrné získavanie spoľahlivej opory pre ďalší život. Súčasťou uzdravovania je – ako sa v literárne spracovaných príbehoch závislosti logicky často stáva – aj odvaha verejne zdieľať svoju skúsenosť a touto autoterapiou pomôcť aj ostatným.

Zápisník alkoholičky

  • ČR 2024
  • Réžia: Dan Svátek
  • Hrajú: Tereza Ramba, Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes, Barbara Lukešová a ďalší.

Čím sa filmový príbeh dostáva tam, odkiaľ vyšiel, teda k blogu. Napriek názvu neevokuje film formu denníkových zápisov, ale ide o štandardné rozprávanie, ktoré je iba členené do kapitol so vznosnými, ľahko ironickými názvami (napríklad Cez močiar Styx).

Záverečné zhrnutie

Modelový príbeh je oživený drobnokresbou čiastkových situácií, na ktoré je nazerané aj s dávkou humoru, pokiaľ to okolnosti dovoľujú. Tereza Ramba a Miloslav König sa presvedčivo zhostili úlohy páru prechádzajúceho krízou.

Predstaviteľka hlavnej úlohy predvádza divákom aj vierohodnú premenu od veselej rebelky k žene zahnanej do kúta, ktorá sa už nezaobíde bez pomoci druhých. Napriek tomu má Zápisník alkoholičky svoje zreteľné limity. Skutočne drásavým svedectvám s podobnou tematikou, aké prinášajú najmä dokumentárne filmy, konkurovať nemôže.

A ako dráme jej chýba predsa len osobitnejšia výpoveď, k čomu má našliapnuté napríklad vysvetľovanie vzťahu dcéry a otca postihnutých rovnakým prekliatím. Vo filme to však nedôjde tak ďaleko, aby sa táto téma skutočne rozvinula.

Ak však táto snímka prinesie diváčkam (a samozrejme aj divákom) ponaučenie, že piť víno z hrnčeka je možno prvý krôčik k problému, potom asi splní svoj účel.

01 - Modified: 2024-07-22 07:21:49 - Feat.: 1 - Title: Slovensko taký nával fanúšikov nezažilo. AC/DC sa v Bratislave postarali o nový rekord 02 - Modified: 2024-07-17 12:40:02 - Feat.: 0 - Title: Sziget 2024: Festival privíta mená ako Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith, Skrillex či Tom Odell 03 - Modified: 2024-07-11 10:51:33 - Feat.: 1 - Title: ​Shrek sa vracia. Po 16 rokoch príde do kín piaty diel o zelenom zlobrovi
01 - Modified: 2024-09-02 11:23:16 - Feat.: - Title: RECENZIA Black Myth: Wukong mohla byť hra roka, ale pár vecí jej podráža nohy. Čo sme si na nej zamilovali a čo nás sklamalo? 02 - Modified: 2024-08-31 22:35:06 - Feat.: - Title: Najlepší smartfón, ktorý nedostal označenie vlajkový? Honor ponúka silného kandidáta 03 - Modified: 2024-08-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto je jedno z najuniverzálnejších Porsche. Postačí však aj základná motorizácia? 04 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR) 05 - Modified: 2024-08-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Vo filme Vlny je odvážna, no takáto je v súkromí: Táňa Pauhofová prezradila ako vníma odvahu a prečo na ňu s natáčaním čakali
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. september 2024 22:57