StoryEditor

Autentická a bez príkras. Špina mieri do slovenských kín

21.06.2017, 14:46
Autor:
sansan
Celovečerný debut slovenskej režisérky Terezy Nvotovej prináša príbeh sedemnásťročnej Leny, ktorej bezstarostný život stredoškoláčky zničí znásilnenie. Nestane sa to však v tmavej uličke, ale priamo u nej doma, keď ju doučuje učiteľ matematiky.

„Väčšina znásilnení sa nedeje v tmavých uličkách, ale za zatvorenými dverami našich domovov. Väčšina obetí týchto činov o tom mlčí, pretože tu neexistuje dostatočné mentálne a systémové prostredie na to, aby mohli prehovoriť a vyrovnať sa s tým. Náš film je akýmsi výkrikom, pokusom prelomiť toto mlčanie,“ hovorí Nvotová.

„Chceli sme v prvom rade urobiť film o silnom priateľstve a tá téma sa doňho dostala úplne prirodzene. Stále sme stretávali ľudí, ktorí si zažili podobnú skúsenosť ako hlavná hrdinka, a rozhodli sme sa priniesť príbeh z reálneho sveta,“ vysvetľuje scenáristka filmu Barbora Námerová.     

S traumou sa hlavná hrdinka musí dlhé obdobie vyrovnať sama, keďže to drží v tajnosti. Jej najbližší ju nechápu a zrejme už nikdy úplne nepochopia. Tento stav osamelosti ju privedie až na psychiatriu, kde sa stretáva s podobnými osudmi.

​Autori snímky sa snažili ukázať, čo sa skutočne odohráva za múrmi našich diagnostických ústavov. A to sa im aj podarilo. Celý film odráža krutú realitu toho, čím si musia prejsť obete násilných činov.

Dráma Špina sa na nič nehrá, nič neprikrášľuje. Jej jazyk je drsný a plný vulgárností. Nechýbajú hysterické hádky ani pokusy o samovraždu.

Postavu znásilnenej Leny stvárňuje Dominika Morávková, nominovaná na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za svoj výkon vo filme Pirko. V úlohe jej matky sa objaví Anna Šišková, ako učiteľ matematiky sa predstaví Róbert Jakab a ako Leninu najlepšiu kamarátku Rózu uvidíte Annu Rakovskú.     

Spolu s nimi sa na plátne objavia aj neherci a neherečky, deti z detských domovov a diagnostických ústavov. Režisérka hľadala autentické deti, ktoré sa nehanbia postaviť pred kameru a byť sami sebou. „Samotné nakrúcanie s nimi bol obojstranne silný zážitok,“ dodáva Nvotová.

Špinu od jej svetovej premiéry na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale Rotterdam uviedlo viacero svetových festivalov, do slovenských kín sa dostáva až teraz, 22.júna 2017.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:24