StoryEditor

Školákom "hrozí" filmová výchova

17.03.2003, 23:00

O filmovom vzdelávaní a českom projekte Film a škola sa už hovorí niekoľko rokov, v tomto období nadobúda konkrétnejšie rysy. Hovoríme o nich s predsedom Asociácie českých filmových klubov Rudolfom Fiedlerom, na poslednú otázku odpovedá riaditeľ slovenskej asociácie Peter Dubecký.
Ako konkrétne bude prebiehať český projekt Film a škola?
-- Naša asociácia by sa mala v priebehu niekoľkých rokov pokúsiť prostredníctvom grantov a vlastných prostriedkov získať do Čiech kolekciu filmov filmovej klasiky. K nim by mali byť pripravené lektorské materiály, prípadne učebnice, čo je momentálne otázka rokovania s najrôznejšími ministerstvami. Mali by byť určené predovšetkým stredoškolákom, ale aj učiteľom základných škôl. Projekt nie je zameraný iba na študentov, ale aj širšie, filmová výchova sa dnes na vysokých pedagogických školách takmer nevyučuje.
Formu nechceme vopred predurčovať, v počiatku to zrejme bude skupina nadšencov, ktorá bude postupne na seba nabaľovať ďalšie školy alebo filmové kluby. Od začiatku projekt nemusí byť celoplošný -- to sa v podstate ani nedá, treba najprv urobiť akúsi osvetu, začať skutočne u nadšencov.
Stretáva sa táto myšlienka s pozitívnym ohlasom?
-- Momentálne narážame ešte na prekážky, niekde tomu nefandia riaditelia škôl, inde napríklad majitelia kín. Ľudí treba presvedčiť, že tento projekt má význam. Nejde len o to, dostať projekt do škôl, aj keď to je jeho hlavné poslanie, ale aby sa filmová výchova stala aj súčasťou povinnej výučby, napríklad v rámci estetiky a pod. Prostredníctvom filmových klubov chceme robiť popoludňajšie projekcie pre študentov navyše. Ukazuje sa, že je to veľmi účinné. Vďaka takýmto projekciám, kde študenti dostávajú určité zľavy, môžu besedovať s tvorcami, filmovými historkami a pod., pribúdajú kraje, kde sa projektu pomerne darí. Hlavné je dostať k nám to, čo v súčasnosti študenti nemôžu vidieť, pretože na väčšinu snímok nemáme premietacie práva. Týka sa to hlavne filmovej klasiky.
Nie všade je k dispozícii kino. Aj keď sa tomu priaznivci filmu bránia, nebolo by kompromisom využitie videa na školách?
-- Ten, kto má skutočne rád film, nie je veľmi za videoprojekcie. Ukazuje sa však, že tam, kde už dnes majú kvalitnú techniku, dá sa klasický film nahradiť za DVD. Kiná dnes naozaj nie sú všade, takže prostredníctvom DVD sa to nebránime pustiť, ale výchovu prostredníctvom videa by sme robili neradi. Film je predsa len niečo iné.
Česká a slovenská asociácia filmových klubov spolu pomerne intenzívne spolupracujú, bude mať nejakú slovenskú odboru aj projekt Film a škola?
-- Chceli by sme urobiť niečo podobné aj na Slovensku, možno nie až v celkom identickej podobe, ale mienime urobiť podobné rokovania ako česká strana. V tejto chvíli máme ten istý počet titulov, ktoré sú v našom fonde, ktorý by mohlo tvoriť základ práve pre projekty typu Film a škola. Napojili sme sa na podobný edukatívny projekt ako Film a škola, ktorý realizovalo na niektorých slovenských školách v rokoch 2000 -- 2002 Sorosove centrum. Nemyslím si, že by sme u nás stihli takýto projekt naštartovať už v septembri tohto roku, ale verím, že prelomovým bude rok 2004, keď by myšlienka mohla aspoň v nejakom pilotnom projekte začať na Slovensku fungovať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 07:55