StoryEditor

Prísť, vidieť a... zostať. Pod Zlatou strechou

22.10.2009, 00:00
Ak máte radi pamiatky, choďte do Viedne. Ak máte radi hory, choďte do St. Moritzu. Ak máte radi oboje, choďte do Innsbrucku.

Keď sa povie Innsbruck, môžete si predstaviť dve rôzne mestá. Obidve sa nachádzajú v Tirolských Alpách, obidve sú plné športových nadšencov a spoločný majú aj poznávací znak - tzv. Zlatú strechu. Jedno je Innsbruck v lete a druhé je Innsbruck v zime. Neexistuje totiž veľa miest na svete, kde sa ráz zmení tak dramaticky vplyvom ročného obdobia ako tu. My sme "tirolskú lejdy“ - ako mesto nazývajú domáci - navštívili v lete, takže odporúčania na najlepšie svahy od nás nečakajte. Zato vám však poradíme, z ktorého alpského kopca uvidíte Dolomity, kde majú najlepšiu tvarohovú štrúdľu a na svoje si prídu dokonca aj prívrženci progresívnej architektúry.

HORY BEZ PANELÁKOV
Hádajte, čo vám pri vstupe do mesta vyrazí dych ako prvé? Áno, hory. Nie že by sme hory ešte v živote nevideli, ale ako Slováci zvyknutí na panorámu Tatier na pozadí popradských panelákov žasneme nad renesančnou architektúrou v údolí alpského masívu. Z jednej strany lyžiarske strediská siahajúce do výšky 3 340 metrov (Stubaier Wildspitze), z druhej strany Nordpark s najvyšším vrchom Hafelekar vo výške 2 334 metrov. Cez to všetko tečie rieka Inn, podľa ktorej dostalo mesto názov. Už chýba len more a palmy, a máte najgýčovitejší turistický rezort na svete.

ĎALEKO OD SNOBOV
Večer vyrážame do centra. Mesto vás okamžite dostane pohodovou atmosférou, ktorá ani náznakom nepripomína snobské vysokohorské strediská ako St. Mortiz alebo Zermatt. O ôsmej sa stretávame s našou sprievodkyňou Michaelou pred Landestheater (štátne divadlo), kde sa v auguste koná festival barokovej opery. Zaujala nás rozľahlá budova oproti divadlu. "To je Hofburg Imperial Palace. V budove sídlili habsburskí králi už od konca 15. storočia a v tom čase bol najkrajšou stavbou v celom Rakúsku,“ vysvetľuje Michaela. Hofburg bol obľúbenou rezidenciou Márie Terézie, podľa ktorej Tirolčania pomenovali aj hlavnú tepnu mesta - Maria-Theresien Strasse. Tu, celodenným trekingom alebo cyklistikou vyčerpaní turisti oddychujú v "krčmách“ pri mníchovskom pive alebo pohári chladeného rizlingu.

ZLATÁ STRECHA A ŽEMĽOVÁ KNEDĽA
My sme sa rozhodli vyskúšať jednu z reštaurácií v úzkej uličke kolmo na Maria-Theresien Strasse. Chceli sme ochutnať nejakú miestnu špecialitu, a tak sme si vybrali teľacie ragú na rizlingu s tradičnou tirolskou knedľou. Nie je to síce jedlo vhodné na konzumáciu dve hodiny pred polnocou, ale chutí výborne. Tirolské žemľové knedle tu ponúkajú na všetky možné spôsoby - ako prílohu k mäsu, do polievky, plnené slaninou alebo s bylinkami. Ochutnať tirolskú knedľu je v Innsbrucku rovnaká obligátnosť ako fotka s tzv. Zlatou strechou, ktorá je symbolom mesta. "Všetko dôležité, čo sa v Innsbrucku deje, sa odohráva pod Zlatou strechou - festivaly, sprievody, dokonca aj svadby. Na jej obloženie bolo použitých 2 657 zlatých doštičiek,“ informuje nás Michaela. Ak ešte pamiatok stále nemáte dosť, navštívte Mestskú vežu, ktorá kedysi slúžila ako väzenie, s úžasným výhľadom na celé mesto. Alebo renesančný hrad Ambras so známou portrétovou galériou Habsburgovcov, v ktorom sa nachádza najstaršie múzeum v strednej Európe.

RAJ PRE LYŽIAROV
Innsbruck je však predovšetkým mesto športu. Hlavné mesto Tirolska s necelými 120-tisíc obyvateľmi je jedným z najznámejších lyžiarskych stredísk sveta a už dvakrát hostilo zimné olympijské hry. V roku 2012 bude dokonca miestom Prvých olympijských hier mládeže v histórii. Podmienky má na to viac než ideálne. Olympia SkiWorld je kolos pozostávajúci z 9 lyžiarskych stredísk, 80 lanoviek a 285 kilometrov zjazdoviek s "garantovaným“ snehom. Nehovoriac o kilometroch "freeridových“ zjazdoviek v okolí pre extrémnych lyžiarov alebo snoubordistov. Bežkári si takisto prídu na svoje na stovke kilometrov upravených trás. Tomuto všetkému kraľuje Bergisel Ski Jump - 47-metrový skokanský mostík, ktorý navrhla slávna architektka Zaha Hadid v roku 2001, keď sa Bergisel s reštauráciou na vrchole stal okamžite novým symbolom mesta.

NAJLEPŠIE MESTO NA SVETE
Ja som sa vybrala navštíviť ďalšie z veľkolepých diel irackej architektky - lanovku Nordkettenbahn na druhej strane mesta. Nástupná zastávka sa nachádza priamo v centre kúsok za Hofburgom. Určite ju neminiete - avantgardný dizajn sa vedľa renesančných budov ťažko prehliada. Odtiaľto sa môžete vyviezť na tri úrovne - posledná zastávka je až na Hafelekare vo výške 2 334 metrov. Keďže mám na sebe letné šaty a lodičky, asi mi postačí prvá zastávka vo výške 860 metrov - Hungerburg. Nasadám do presklenej kabínky spolu s americkými turistami a po chvíli sa už vezieme ponad rieku Inn. Prvá zastávka - Alpenzoo. Innsbrucká zoologická záhrada je najvyššie položenou zoo v Európe. Tentoraz však na prehliadku, bohužiaľ, nie je čas. Po necelých piatich minútach vystupujem vo výške 860 metrov. Fotím si Innsbruck podo mnou aj Nordpark s najvyšším vrchom Hafelekar nado mnou. V presklenej reštaurácii v tvare lanovky si objednávam kávu a asi najlepšiu tvarohovú štrúdľu s mangom a vanilkovým krémom v celom Rakúsku. Čašníčky sa pýtam, či je z Innsbrucku: "Nie, som z Berlína. Pred tromi rokmi som sem prišla na výlet a už som tu ostala. Innsbruck je najlepšie mesto na svete. Hlavne, keď človek rád športuje,“ rozplýva sa. Asi na tom niečo bude. Okrem mňa v reštaurácii sedia ľudia len vo vibramkách alebo "cyklisťákoch“.


NORDICWALK V LODIČKÁCH
Dole som sa vybrala pešo netušiac, že nepôjde o prechádzku, ale o trek cez les. Po ceste míňam nordicwalkerov, ktorí nad mojím outfitom len neveriacky krútia hlavami. Po hodinke slušného treku som opäť v meste a ešte mám chvíľu na nákup zopár suvenírov. Plyšové medvedíky oblečené v tirolských "Lederhosen“ asi tentoraz vynechám. Určite si treba doniesť kvalitný "Tirolenspeck“ - podobný talianskemu prosciuttu, tradičný Snaps (ovocnú pálenku) so všetkými možnými príchuťami od čučoriedkovej po horec a ak ste odvážni, môžete si kúpiť aj ručne robenú čokoládu s alpskými bylinkami. Najviac suvenírových obchodov nájdete na Hofgasse. Na päť minút vchádzam aj do "vianočného“ obchodu, kde si môžete kúpiť stromček so všetkými ozdobami, ale keďže v polovici augusta naozaj netuším, akej farby chcem mať v decembri stromček, radšej utekám na stanicu. Ostáva posledný pohľad na Alpy a jasný zámer - v zime som späť.

 

 

Všetko zásadné sa v Innsbrucku odohráva pod Zlatou strechou. Alebo na kopcoch.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = style/mesto-zn-doporucene, menuAlias = mesto-zn-doporucene, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 21:37