StoryEditor

Nový hit: Diéta, ktorá príde priamo za vami

16.01.2012, 23:00
Žiadne nákupy, žiadne rátanie kalórií, a dokonca ani varenie. Nový trend v oblasti chudnutia a zdravej výživy sa volá krabičková diéta.

Nikdy som nepatrila k fanúšikom diét a, pravdupovediac, ešte žiadnu z nich som nedodržala podľa pravidiel až do konca. Takže som aj k úlohe vyskúšať si krabičkovú diétu na vlastnej koži pristupovala s miernou skepsou. Hneď na začiatku som však pochopila, prečo sa stala hitom medzi bojovníkmi s novoročnými predsavzatiami. Ak ste od prírody čo i len trochu pohodlný, zázračné škatuľky vám určite padnú vhod.

Diéta pred dverami
„Najmä po Novom roku je o túto diétu obrovský záujem,“ informuje ma Marta Plávková z projektu Diéta do domu, ktorej som sa rozhodla na niekoľko dní zveriť do rúk celý môj jedálny lístok. Krabičková diéta totiž funguje na princípe presných dodávok jedál na každý deň. Teda vždy raz za deň vás navštívi kuriér a prinesie vám päť škatuliek – celé menu pre váš nasledujúci deň. Ja som mala začať pondelkom, ale priznám sa, že večera „padla za vlasť“ už v nedeľu.
Ešte predtým som si však chcela otestovať dovoz. Inštrukcie zneli, že moja krabičková strava dorazí v nedeľu popoludní. Kto by však čakal pol dňa na doručenie? Sčasti zámerne som sa teda vybrala preč, no kuriér zavolal v dostatočnom časovom predstihu (čo nebýva pravidlom). Moje prvé boxíky s jedlom teda doputovali načas a v poriadku, už ich len otvoriť.

Krabičky, ktoré chutia
Ešte v piatok som si dodanie a podmienky dohodla telefonicky a ako surovinu „non grata“ som označila akýkoľvek druh húb – takže o obsah prvých téglikov som sa neobávala. Okrem iného ma čakal šošovicový prívarok s volským okom, kuracie pečienky na paprike či syrovo-salámová nátierka. Musím uznať, že keď k vám večera príde sama až do domu, je to nesporne veľké plus. Čo si však o krabičkových diétach myslí „nestranný“ odborník?
„S tzv. krabičkovými diétami nemám zatiaľ konkrétnu skúsenosť. Ako konzumenta by ma však zaujímalo, či je to jedlo chutné, či sa z neho človek nasýti a či je pripravené v súlade so zásadami zdravej výživy. Význam by som pripisoval aj tomu, či je k jedlu priložená informácia o jeho nutričnom zložení,“ tvrdí obezitológ Peter Minárik. Prvé tri podmienky moje krabičky splnili, informácia o nutričnom zložení však chýbala.

Krabičková diéta je širokospektrálna, zahŕňa potraviny, na ktoré ste zvyknutí.

Niečo pre všežravcov
„Ide o širokospektrálnu redukčnú diétu. Ľudia sú od prírody všežravci, vynechané sú len také jedlá, ktoré sa nedajú diétne upraviť,“ vysvetľuje Marta Plávková. Princíp diéty je založený v prvom rade na tom, že porcie sú vážené. Človek má dostať za deň do organizmu určitý počet kilojoulov a na prepočet do reálneho jedálneho lístka  existujú špeciálne tabuľky. Druhým pilierom diéty je fakt, že ide o pravidelnú stravu. Samozrejme, tých kilojoulov potrebuje stokilový človek menej ako 50-kilový...
„S každým klientom absolvujem vstupný pohovor a po celý čas s ním komunikujem. Diétu vieme nastaviť priamo na mieru aj v prípade, že má nejaký zdravotný problém,“ tvrdí Plávková. Moja diéta pozostávala z 5 000 kJ na deň, no jedálny lístok  sa dá nastaviť aj tak, aby ste po zhodení želaných kíl pokračovali v zdravej strave. Prvé výsledky by ste mali vidieť asi po mesiaci, ale, samozrejme, diéta je vysoko individuálna záležitosť. Pokiaľ však absolvujete tú zo škatuliek a naďalej dodržíte princípy zdravej stravy, nemusíte sa (vraj) báť ani jojo efektu.

Šesť týždňov bez starostí
Moja diéta mi naozaj chutila, no na optické výsledky bola predsa len prikrátka. Podnikateľka Erika Meszarošová má však dlhodobejšie skúsenosti.
„Zdravo stravovať sa snažím už roky, no niekedy mi to práca nedovoľuje. Aj preto som vyskúšala túto krabičkovú metódu a mám už šesť týždňov o trochu starostí menej. Stačí mi v nedeľu vybrať menu pre mňa a pre manžela a potom mi príde denné menu priamo do firmy. Je pravda, že to je drahšie, ale ja som už nejaké to kilo schudla a manželovi sa znížil cholesterol. Takže som spokojná,“ uzatvára.


menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:26