StoryEditor

Originály verzus "fejky". Pozrite si naše tipy, ako spoznať kvalitu

26.10.2011, 00:00
Na trhu sa ešte stále objavuje mnoho "luxusných" výrobkov made in China. Nedajte sa nachytať -- zistili sme, ako zaručene odhalíte falzifikát.

Ruku na srdce – koľkokrát ste si pri pohľade na ženu s „vuittonkou“ v ruke povedali, že tá kabelka určite nie je pravá? Keďže obchod s napodobeninami známych značiek je stále dobrým biznisom, zrejme dosť často. Ani Slovensko totiž nie je voči „fejkom“ úplne imúnne. Tovar, ktorý minulý rok zadržala Colná správa SR pre porušovanie duševného vlastníctva, by na trhu dosiahol výšku viac ako 107-tisíc eur. Na čo si teda dať pozor, aby podobné „zaručené originály“ neskončili aj vo vašom šatníku?

Starý „dobrý“ Vuitton
Čísla hovoria jasne aj v prípade ďalšieho kontrolného orgánu, Slovenskej obchodnej inšpekcie. Zatiaľ čo v rokoch 2009 a 2010 prijali od občanov v tejto súvislosti 16 a 17 podnetov na prešetrenie, tento rok ich počet narástol už na 27. Väčšinou šlo o odevy značiek Ed Hardy, Nike, Lacoste, Puma či Adidas.
„Medzi najviac falšované výrobky určite patria aj kabelky Louis Vuitton, z ostatných značiek najmä Prada či Gucci,“ tvrdí stylistka Danica Raytchev. Zároveň dodáva, že v prípade luxusných značiek sa s falzifikátmi najčastejšie môžete stretnúť pri kabelkách, peňaženkách a šáloch. Najväčšie riziko vás teda prekvapujúco nečaká pri oblečení, ale pri menších doplnkoch.  
Odborníci sa zhodujú na tom, že dnes je už veľmi ťažké odlíšiť dobrú napodobeninu od originálu. Napriek tomu existuje niekoľko znakov, ktoré vám môžu napovedať, či máte do činenia naozaj s kvalitným kusom oblečenia, alebo iba s naozaj kvalitne odvedenou prácou falšovateľa.

Stehy, koža a hologramy prezradia „fejk“
Základným zlatým pravidlom je kúpa priamo v značkovej predajni.
„Teda ani vo veľkosklade nie,“ upozorňuje Raytchev. K ťažko rozpoznateľným napodobeninám sa dá dostať aj v butikoch, kde sú ponúkané popri origináloch.
„Ak hovoríme o kabelkách, zvonku často vyzerajú úplne rovnako. Jedným z rozlišovacích znakov je šitie. Čím sú stehy vnútorného švu hustejšie, tým je vypracovanie kvalitnejšie.“ Ďalšími rozlišovacími znakmi môžu byť detaily ako farby nití, zhodnosť jednotlivých kožených častí. A perlička k slávnym „vuittonkám“: tie pravé by výrobca nikdy neukončil v polovici legendárneho loga LV.
„Sofistikovanými spôsobmi sú tiež visačky s produktovým ID, ktoré môžete overiť na stránke spoločnosti, certifikáty pravosti a tiež napríklad hologramy,“ podotýka Boris Morvay z nákupného klubu Stilago, ktorý predáva pravé tovary svetových značiek.



Internetu dôverujte, ale preverujte
Podľa Raytchev je veľmi rizikový najmä nákup cez internet.
„Treba si uvedomiť, že dôležitú úlohu zohráva aj cena. Keď je výrazne nižšia, zrejme nejde o originál.“
Aj tu sa však nájdu svetlé výnimky – nákupné kluby, ktoré pôsobia aj na Slovensku, garantujú stopercentnú pravosť svojich produktov.
„Všetky výrobky, ktoré ponúkame na našej stránke, nakupujeme od oficiálnych zdrojov. Naši dodávatelia nám aj napriek tomu zmluvne zaručujú ich pravosť,“ tvrdí Radovan Štefanka, riaditeľ nákupného klubu Fashion Days pre Slovensko. Podobne je to aj v prípade klubu Stilago.
„Spolupracujeme so zahraničnými dodávateľmi, ktorí sú priamo garantom originality,“ hovorí Morvay.

Skúste to inak
Najväčším mínusom napodobenín však nie je výsmech okolia za krivo našité logo krokodíla. Dôsledky môžu byť omnoho vážnejšie.
„Často sa pri napodobeninách objavuje zvýšené množstvo rakovinotvorného formaldehydu,“ varuje manažér ochrany značky Adidas Petr Kožuch. Táto nebezpečná látka sa tak cez oblečenie ľahko dostane do organizmu – a také riziko nestojí ani za tých pár ušetrených eur.
„Ak chcete kupovať originál, obráťte sa na naše špecializované predajne, kde nákup falzifikátu určite nehrozí,“ dodáva Kožuch.
Mimochodom, existuje ešte tretia cesta. Ani „fejk“, ani drahá luxusná značka. Ak nepatríte k vyznávačom masovosti, skúste namiesto neustále omieľaných značiek staviť radšej na originál mladých návrhárov či dizajnérov. Nikto nebude riešiť, či ste práve nevybehli z trhoviska, a okrem toho – môžete si zaobstarať skutočný originál – jediný na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:17