StoryEditor

Prekvapenie pre mužov. Ženy vraj riadia lepšie

29.05.2012, 00:00
Ženy sú lepšie líderky ako muži. Potvrdila to štúdia Harvard Business Revue.

Viete, prečo muži nebozkávajú žaby? „Pretože sú ,poserútkovia‘. Testosterón je vlastne strašne zbabelý. Máme strach, že keď tú žabu pobozkáme, premení sa na niečo krajšie, úspešnejšie, vyššie, než sme my. A to nikdy nechceme dovoliť,“ tvrdí Vladimír Synek, riaditeľ poradenskej spoločnosti Corporate Consulting Group. Lenže ženy už prestali čakať na svojho biznis princa, a tak zobrali svoje schopnosti do vlastných rúk a podľa novej štúdie Harvard Business Revue predstihli mužov na všetkých úrovniach riadenia. Vrátane tej najvyššej.



Mužský debakel
Na úvod ešte treba poznamenať, že čo sa týka kvantity, v biznise ešte stále prevládajú muži. A čím ideme na vyššie úrovne riadenia, tým viac ich tam je. Lenže... štúdia sa zamerala aj na kvalitu, a práve v tejto oblasti zbúrala jeden obrovský predsudok.
Do hodnotenia bolo zapojených viac než 7 000 lídrov, pričom dôležitá bola ich celková efektívnosť a 16 ukazovateľov, ktoré sú roky považované za najdôležitejšie práve pre efektivitu riadenia. Výsledok? Ženy na všetkých úrovniach riadenia získali vyššie skóre, de facto teda zosadili mužov z pomyselného trónu kráľov biznisu. 
A ďalšia perlička: čím vyššia bola sledovaná pozícia, tým väčší rozdiel sa objavil v celkovom skóre medzi oboma pohlaviami. Inými slovami, čím vyššie sa líderka dostane, tým väčšiu prevahu má oproti svojim mužským kolegom.
Hovorili sme aj o 16 kompetenciách dobrého lídra – v dvanástich z nich to boli opäť „šéfovia v sukni“, kto bodoval. Muži si teda udržali štyri oblasti: schopnosť spojiť skupinu s vonkajším svetom, inovatívnosť, technické a profesionálne znalosti, a najmä vývoj strategických perspektív. Ženy dobyli aj tradičné bašty považované za silné stránky pánov: iniciatívnosť a zameranie na výsledky.

Šanca polepšiť sa
Spomínal tu niekto žaby? Zdá sa, že väčšina z nich sa už premenila – a presne podľa mužských obáv – na silné a schopné líderky. Preto nás zaujímalo, čo si o tom myslia slovenskí biznismeni. Štyroch z nich sme oslovili s otázkou, ktorú ženu – líderku si vážia a prečo. No odpovede nás prekvapili.
„Čoraz častejšie stretávam schopné manažérky, čo ma teší. Napadá mi hneď niekoľko mien, ktoré by som rád vyzdvihol. Ak smiem menovať len jednu z nich, tak spomeniem napríklad generálnu riaditeľku rádia Expres Evu Babitzovú,“ odpovedal nám Branislav Bajza, podpredseda predstavenstva spoločnosti Eustream. „Už roky manažuje veľmi úspešné rádio. Viem, že udržať sa ,na hladine‘ v tomto biznise vôbec nie je jednoduché. Jej sa to s prehľadom darí,“ dodáva. A čo hovorí na výsledky spomínanej štúdie?
„Ženy v biznise si veľmi vážim, rovnako ako mužov. Ja by som to teda až tak nezjednodušoval. Sám som mal dve nadriadené a musím uznať, že boli empatickejšie ako mužskí šéfovia. Neviem však, či to môžeme generalizovať. Zopár mužov by som teda v biznise ešte ponechal, dajme im šancu polepšiť sa,“ uzatvára.

Ako vystúpiť z kruhu
Zopár mužov v biznise ešte nejakú ten čas zrejme pobudne – a jedným z nich je aj Ján Badžgoň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Castor&Pollux. Patril k trojici odvážnych topmanžérov, ktorí sa minulý piatok postavili pred tri stovky ambicióznych žien a diskutovali o ženskom potenciáli na podujatí Real Woman Forum v Bratislave.
„Na ženách v biznise si vážim najmä to, že sú iné ako my. Ich pohľad je v mnohom odlišný od toho nášho. Veľmi si tiež cením, keď sa ženy nestanú karikatúrou chlapa. Ak sa im podarí udržať ten ženský element a presadiť sa, tak klobúk dolu.“ Ján Badžgoň pritom môže hovoriť aj z vlastnej skúsenosti, keďže v samotnom Castor&Pollux je ten ženský element zastúpený v predstavenstve presne na polovicu.
O čosi kontroverznejší názor zastáva kouč Vladimír Synek. Ten je presvedčený, že ešte predtým, ako budeme našich lídrov deliť podľa pohlavia, musíme nejakých vôbec mať. „Pomýlili sme si líderstvo s manažérstvom. Manažér je ten, ktorý stále robí niečo lepšie a lepšie – a motá sa pritom v kruhu. Líder je ten, kto dokáže z toho kruhu vykročiť,“ tvrdí. Preto aj na našu minianketu konkrétnu odpoveď nenašiel. „Z veľkého množstva topmanažérov, ktorí prešli mojimi rukami, si väčšinu z nich hlboko nevážim. Je však aj skupina, ktorú si mimoriadne vážim a od ktorej som sa veľa naučil,“ dodáva Synek. Podľa neho by správny líder mal mať tri „T“: túžbu, talent a trúfalosť. A práve s tým posledným nám hodil aj pomyselnú rukavicu...

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:31