StoryEditor

Hľadám výpredaj. Zn.: bez chodenia po obchodoch

09.01.2012, 23:00
Autor:
apnapn
Zľavy na internete či u vás v obývačke. Inšpirujte sa netradičnými povianočnými výpredajmi. Pozvite priateľov a urobte si doma výpredajový večierok.

Ak sa vám nechce prehŕňať v kopách zlacneného oblečenia či „obiehať“ nákupné centrá kvôli elektronike či športovým potrebám v akcii, máme pre vás niekoľko netradičných tipov, ako sa dostať k zlacneným štýlovým veciam.



Kostým za kostým. Na výpredajovom večierku
Každému sa už stalo, že mu darček spod stromčeka takpovediac nesadol. Ak sa chcete pri „náprave“ pobaviť a netlačiť sa v obchodoch, skúste takzvané výpredajové večierky.
V anglosaskom prostredí už patria k povianočnej klasike a pomaly prichádza tento trend aj k nám. „Keď ma kolegyňa prvýkrát pozvala v Británii na swishing party, trochu som zaváhala. Predstava, že sa budem hrabať v obnosených šatách, ma vôbec nelákala,“ priznáva Lucia, ktorá sa vlani vrátila na Slovensko po troch rokoch strávených v Londýne. „Nakoniec to však bola veľká zábava, a preto, keď som prišla domov, rozhodla som sa niečo podobné zorganizovať pre moje kamarátky.“
V čom spočíva výpredajový večierok? Vstupenkou je minimálne jeden kus oblečenia, prípadne doplnok ako topánky, kabelka či opasok. Všetky prinesené veci sa vystavia na jednom mieste a každý si môže domov zobrať čokoľvek, čo sa mu páči. „Priznám sa, že som bola veľmi prekvapená, čo sa nazbieralo,“ spomína Lucia na prvú swishing party, „niektoré dievčatá doniesli úplne nové veci ešte s cenovkou, na vešiaku pristáli aj večerné šaty, ktoré mala šéfova manželka raz na sebe a nechýbalo ani značkové oblečenie. Nevidela som jedinú obnosenú vec.“
Pomenovanie swishing party vymyslela londýnska PR agentúra Futerra, podľa ktorej oblečenie jednoducho „odsviští k novému majiteľovi“. Na stránke swishing.org nájdete aj stručný návod, ako si výpredajový večierok zorganizovať. „Mnohí zistili, že je to príjemná forma výpredaja, pri ktorom sa dajú ušetriť peniaze, a pritom získať skvelé veci,“ hovorí Lucy Shea z Futerry.
Odporúča sa pozvať aspoň desať ľudí. Medzi základné pravidlá patrí, že nikto veci neberie pred oficiálnym štartom párty. Predtým je vyhradený čas, aby si každý záujemca mohol vystavené veci prezrieť, prípadne vyskúšať. Platí tiež, že si môžete odniesť aj viac vecí, ako ste priniesli. „Moje dve kamarátky, ktoré pracujú na manažérskych pozíciách, si u mňa napríklad navzájom vymenili kostýmy, keďže sa im zmenila konfekčná veľkosť a veľmi si pochvaľovali, že si v podstate zadarmo občerstvili šatník,“ hovorí Lucia po prvom úspešnom večierku, ktorý zorganizovala.



Všade dobre, najlacnejšie v zahraničí
Ešte stále platí, že ak chcete zažiť naozaj veľké zľavy, treba za nimi vycestovať. Tradičnými destináciami pre milovníkov značkového oblečenia je Londýn, Miláno či Paríž. Najmä na Britských ostrovoch sa dá nakúpiť naozaj „za babku“, zľavy sa totiž neraz pohybujú v intervaloch 75 – 90 percent. A keďže, na ich pomery, je už pokročilejšia doba výpredajová (tamojšie „sales“ sa začali už 27. decembra), nemali by ste sa vkročiť do obchodov preplnených strkajúcimi sa ľuďmi.
Ak nemáte problém odcestovať trochu ďalej, odporúčame obrovský výpredajový maratón v Dubaji, kde sa pred necelým týždňom začal Dubai Shopping Festival 2012, ktorý potrvá do 5. februára.

Predám darček. So zľavou 
Pohodlnou a obľúbenou možnosťou, ako ušetriť,  je internet. Okrem tradične nižšej ceny sa po sviatkoch môžete tešiť na špeciálne výpredajové ponuky. Napríklad portál hej.sk ponúka zľavy až do 72 percent, výrazne lacnejšie kúpite trebárs kozmetiku, drobnú elektroniku či športové potreby.
Internet tiež ponúka možnosti, ako sa elegantne zbaviť nechceného darčeka. Popri zľavových portáloch sa totiž rozmáhajú elektronické bazáre, kde môžete nielen ponúknuť, čo sa vám už doma nehodí, ale súčasne aj nájsť niečo zaujímavé.
A práve tieto dni sú ideálne na to, ako sa dostať k úplne novým veciam za zlomok ceny. K tradičným stránkam ako bazar.sk, bazos.sk či okbazar.sk pribudla vlani napríklad bazarmania.sk. Výhodou týchto stránok je, že inzerát môžete vložiť zadarmo a ich pokrytie je veľmi široké (od domácich miláčikov cez šperky až po autá). A ako zistíte, či je cena adekvátna? Jednoducho ju skontrolujete cez niektorý z mnohých porovnávacích portálov.

01 - Modified: 2004-07-07 20:36:35 - Feat.: 0 - Title: Štátna prémia bude už len nižšia
menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:34