StoryEditor

Aj šťastie sa dá natrénovať. S vaším osobným koučom

22.11.2011, 23:00
Life kouč vám poradí, ako zmeniť život k lepšiemu. Nastaví vám jedálny lístok, vyberie vhodnú pohybovú aktivitu a pomôže s problémami. Skúsili sme to na vlastnej koži.

Dnes sa cítim, akoby ma niekto ovalil po hlave. Nie silno, ale presne,“ povzdychnem si v pondelok na obed po predĺženom víkende. Kolegyňa sústrastne prikývne a nad našimi načatými porciami pražených rezancov sa pýta, či náhodou niekto ešte nevynašiel instantný spánok.
Tento obraz sa mi premietne v hlave o dve hodiny neskôr počas rozhovoru s Radoslavou Jaškovou. Rozhodla som sa totiž obliecť sa do kože pokusného králika a vyskúšať si, čo vlastne pre vás v praxi môže urobiť nový fenomén vo vzťahoch i v biznise: takzvaný life kouč.

Niektoré ženy majú pod kontrolou celú firmu, ale vlastný voľný čas nie, tvrdí life koučka.

Po čom ženy túžia
„Najčastejšie za mnou prichádzajú ženy, ktoré sú s niečím vo svojom živote nespokojné a potrebujú zmenu,“ začína Jašková. Priznávam, trochu sa do mňa vkradnú pochybnosti, či nasledujúce minúty neprinesú prednášku o karmickom zmierení či nájdení samého seba, k čomu osobne veľmi neinklinujem. Preto jedným okom sledujem knižnicu mojej novopečenej koučky. Freud, Tomáš Sedláček a Chapmanových Päť jazykov lásky, ktoré mám už dávno na pláne prečítať si, ma upokoja.
„Life kouč vám pomôže ušiť váš životný štýl na mieru. Rozhodne nikomu neradím ani nikoho nenútim, je to o spoločnom hľadaní problémov a nachádzaní východísk,“ ubezpečuje Jašková. To znie síce pekne, ale čo všetko je vlastne tá zmena životného štýlu znamená?
„Väčšinou sa najprv pýtam na motívy. Prečo zmena, prečo práve dnes a či sa o to klientka pokúšala už predtým,“ hovorí vyštudovaná psychoterapeutka a kouč v jednom. Príčinami vraj najčastejšie býva stres, málo času, nadváha, nespokojnosť so sebou samým, nízke sebavedomie. Existuje vôbec žena, ktorá sa nenájde v žiadnej z týchto kategórií?

Keď má deň o štyri hodiny viac
To, ako sa stretnutie vyvíja ďalej, je vysoko individuálne. Váš kouč vám cez rozhovor či testy pomôže zistiť, kde vlastne väzí váš problém a čo by mohlo byť ideálnou cestou na jeho riešenie. Od psychológa sa však odlišuje tým, že sa s vami iba nezhovára, ale pomôže vám nájsť správnu pohybovú aktivitu, jedálny lístok na mieru, a hlavne vás motivuje.
„Už len to, že máte nad sebou niekoho, kto vás usmerňuje, je istým spôsobom záväzok,“ dodáva Jašková.
Vtom mi pípne esemeska od môjho obľúbeného mobilného operátora. Pripomenul mi nezaplatený záväzok, ktorého som sa chcela záväzne zbaviť už minulý týždeň.
„Čo keby sme začali s time managementom?,“ spomeniem môj základný problém z kategórie tých publikovateľných. Odpoveď ma zarazila svojou jednoduchosťou.
„Skúste menej pozerať televízor. Ak klientky hovoria, že je to pre nich psychický oddych, je to len výhovorka. Ja osobne som takto získala štyri hodiny denne,“ radí moja koučka. Toto  zistenie nie je to žiadna Amerika, zíde mi na um  automaticky. Lenže potom si uvedomím, že viem, kto vyhral tanečnú šou, čo práve riešia Blichárovci a kto u divákov triumfoval v nedeľnom diskusnom dueli. „Ľudia sú veľmi pohodlní, no kde je vôľa, je aj cesta,“ apeluje moje svedomie odrazu nahlas a priamo ústami life koučky.



Životný štýl na mieru
Samozrejme, nie na všetko a nie každému sa dá poradiť okamžite. Možno telku nemáte vôbec, možno vám to časovo nevychádza z úplne iných dôvodov. Práve preto nečakajte zázraky šibnutím čarovného prútika hneď na prvom stretnutí. Niekomu stačia dve stretnutia, niekto chodí pravidelne aj mesiace. Pojem životný štýl je totiž veľmi široký.
„Stáva sa, že ženy vo vyššom manažmente majú pod kontrolou celú firmu, ale nie vlastný voľný čas. Alebo sú v obchode také nervózne z množstva ľudí a nedostatku času, že berú prvé, čo im zíde na um. Alebo napĺňate predstavu ideálneho života z časopisu, ale v skutočnosti chcete niečo úplne iné. Sú to také dnešné pasce,“ tvrdí Jašková.
Keď teda so svojím koučom odhalíte príčiny vášho problému, pomôže vám ušiť na mieru správny životný štýl tak, aby ste napríklad zažili karmické zmierenie, ak po ňom túžite, aby ste si lepšie manažovali čas, ak vám chýba táto schopnosť, aby ste zaplatili faktúru za telefón vždy načas, alebo si po stretnutí kúpili knihu, ktorú ste vždy chceli prečítať... A aj keď instantný spánok ešte neobjavili, návod na zmenu  kvality života máte na dosah.

menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:48