StoryEditor

Som Slovenka. A mám patent

13.02.2012, 23:00
Nemusíte byť práve Einstein, aby ste potrebovali ochrániť. Čo? No predsa dobrý nápad.

Hoci vynálezy v klasickom slova zmysle sú skôr doménou silnejšieho pohlavia, aj ženy majú obdivuhodné nápady. A pokiaľ z nich chcú ťažiť, treba ich patrične ochrániť. Predstavujeme tri dámy, ktoré si „tykajú“ s patentami.

Amerika má Monopoly, Slovensko GemerNation
Keď sa na post riaditeľky Agentúry pre rozvoj Gemera dostala Monika Vaškovičová, nikto netušil, ako úspešne si bude počínať. Mladá žena prišla so skvelou myšlienkou, ako spropagovať rodný región. „Nápad som dostala v čase, keď som pred dvoma rokmi začala robiť marektingovú kampaň s názvom Malohont žije. Chcela som inovatívne, ale nie prehnane zviditeľniť náš región,“ vysvetľuje. Keďže rôznymi prospektmi bol trh presýtený, napadlo ju zapracovať významné osobnosti, kultúrne pamiatky či historické udalosti do spoločenskej hry.
„Keď som ideu predstavila verejnosti, musela som vysvetľovať prečo nie brožúrka, pohľadnice alebo pexeso. Ja som však presvedčená, že propagácia musí vychádzať zvnútra, teda od ľudí. Kým oni nebudú vedieť, že v susednej obci je pohrebisko z neskorej doby bronzovej alebo že máme jednu z dvoch aragonitových jaskýň na svete, ťažko môžeme úspešne propagovať región navonok,“ dôvodí Vaškovičová.
GemerNation spája niektoré princípy klasickej hry Monopoly, vizuálne prvky Gemera - teda mapu, kostoly, hrady, tradície či osobnosti s vedomostnými otázkami. Cieľom sú hlavne stredoškoláci, no predpokladáme, že poučiť sa bude mať čo i staršia generácia. Práve do škôl ako didaktická pomôcka poputuje hra najprv. Ohlasy súvraj veľmi priaznivé. Aj preto má s ňou jej autorka veľké plány. „Nechala som si ju patentovať, lebo verím v myšlienku tohto projektu. Je inovatívna, aktuálna, felixibilná a ešte som sa s ňou nestretla. Už pri vzniku projektu sa počítalo s tým, že by sa mohla prispôsobiť aj na iné regióny, terbárs LiptovNation či OravaNation,“ vysvetľuje. O sľubnej budúcnosti projektu svedčí aj to, že o licenciu už prejavili aj projektoví partneri zo Škótska, Holandska a Čiech.

Od kočíka k podnikaniu
Hoci o profesionálnom navrhovaní šiat či doplnkov nikdy neuvažovala, šitiu sa venovala už od puberty. Reč je o Lívii Lepótovej z Liptovského Mikuláša. Mladá mamička prišla na nápad, ktorý je chráneným dizajnom, vlastne aj vďaka svojmu dnes štvorročnému synovi. „Mal asi rok a viete, že v tomto období treba deti veľa kočíkovať. Ale keď pršalo, bol to vždy trochu problém. Chodiť s dáždnikom sa nedá, lebo potrebujete obe ruky na tlačenie kočíka. Proste mi chýbalo niečo, čo by ma ochránilo a zároveň bolo aj pekné a elegantné,“ spomína na začiatky.
Preto jej napadlo navrhnúť a ušiť originálny klobúk do dažďa. Ten sa zapáčil aj ženám v jej okolí, a preto sa rozhodla, že skúsi nápad pretaviť do výrobku, ktorý sa bude dať kúpiť. „Momentálne hľadám vhodnú látku, ktorá musí byť, samozrejme, nepremokavá. Takže zatiaľ mám len niekoľko prototypov,“ vysvetľuje Lívia Lepótová. Dúfa však, že do konca roka sa jej podarí výrobu rozbehnúť, hoci ju opäť čakajú mamičkovské povinnosti. Nuž dámy, máme sa na čo tešiť.

Patenty sú môj každodenný chlebíček
Táto dáma má patenty, ochranné známky či priemyselné vzory programe každý deň. Košičanka Mária Mišľanová je totiž patentová zástupkyňa, ktorá vám poradí, ak si chcete nechať svoj náapd či inováciu oficiálne zaregistrovať. „K tejto práci som sa dostala na základe môjho už nebohého suseda, ktorý o nej veľa a rád rozprával,“ spomína. Ako dodáva, najprv počúvala len zo slušnosti, neskôr ju však téma patentov zaujala. „Starý pán mi pri jednej príležitosti priniesol prihlášku do školy so slovami: Mladá pani, nebudete doma leňošiť,“ smeje sa pani Mišľanová, ktorá bola v tom čase práve na materskej dovolenke. Po troch rokoch štúdium skončila a keď sa po zmene režimu otvorila možnosť pracovať súkromne, neváhala, dorobila si potrebné skúšky a stala sa členom Komory patentových zástupcov. Mimochodom, ženy v nej majú približne polovičné zastúpenie. Majú pre túto prácu lepšie predpoklady? „Vraví sa, že ženy sú trpezlivejšie a dôslednejšie, čo vždy nemusí byť pravda,“ usmieva sa. „Tieto vlastnosti v každom prípade musí aj patentový zástupca - muž. Ale hlavne musíme  čo najviac pochopiť problematiku, ktorú klient rieši, aby sme mu pomohli.“
Čo taký patentový zástupca, teda zástupkyňa, vlasten robí? „Poskytujem odborné poradenstvo a komplexné služby v oblasti práv priemyselného vlastníctva, ktoré sa týkajú patentov, úžitkových vzorov, ochranných známok, dizajnov, a to pre jednotlivcov a pre podnikateľskú sféru. Klientov môžem zastupovať pred Úradom priemyselného vlastníctva SR ako aj pred , Medzinárodným úradom priemyselného vlastníctva a Úradom pre harmonizáciu vnútorného trhu, ten rieši napríklad konania o známke a dizajne európskeho spoločenstva,“ vysvetľuje. A potvrdzuje aj náš predpoklad, že v oblasti patentovaných vynálezov ťaháme za kratší koniec. Ženy sú nezriedka súčasťou tímu, ktorý na patente pracuje, samostatných vynálezkýň je ako šafranu. A aké najčastejšie chyby pri podávaní patentov robíme? „Medzi chyby ľudí, ktorí vytvorili alebo dospeli k novému riešeniu, patrí ich samochvála. Teda zverejnia, často v dobrej vôli, svoje riešenie napríklad prednášku na odbornom seminári či v zborníku skôr, ako podajú žiadosť o vydanie ochranného dokumentu. Tým sa pripravia o možnosť riešenie či vynález zaregistrovať,“ upozorňuje Mária Mišľanová.

01 - Modified: 2004-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putin odvolal náčelníka generálneho štábu
menuLevel = 2, menuRoute = style/moderna-zena, menuAlias = moderna-zena, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 17:08