wikipedia
StoryEditor

Británii pribudnú rytieri s titulom sir. Dostanú ho aj hudobníci Ringo Starr a Barry Gibb

30.12.2017, 09:42
Autor:
ČTkČTk
Poznáme zoznam ľudí, ktorí dostanú od kráľovnej Alžbety II. titul sir.

Bývalý člen skupiny The Beatles Ringo Starr, hudobník Barry Gibb z kapely Bee Gees či bývalý britský vicepremiér Nick Clegg. 

Všetci sú na zozname ocenených, ktorí pri príležitosti osláv Nového roku dostanú Rád britského impéria a budú sa hrdiť titulom sir. Zoznam zverejnil úrad britskej vlády.

Hudobník Barry Gibb dostal titul za charitu a službu hudbe. Symbolicky ho venoval svojim dvom zosnulým bratom. "Je to viac ich ocenenie ako moje," napísal 71-ročný Gibb, ktorý je najstarším a zároveň posledným žijúcim členom niekdajšej slávnej kapely Bee Gees. Jeho brat Robin zomrel v roku 2012 a Maurice v roku 2003.  

"Je to skvelé! Je to pre mňa veľká česť a radosť dostať také uznanie za moju hudbu a charitatívnu činnosť," popísal svoje dojmy Ringo Starr. Titul sir dostal 20 rokov po svojom kolegovi z kapely The Beatles Paulovi McCartneym.

Za službu politike a verejnosti pasuje kráľovná Alžbeta II na rytiera aj bývalého vicepremiéra Nicka Clegga. Ten sa pred vlaňajším referendom márne snažil, aby Británia zostala súčasťou Európskej únie.

Sirom sa stane aj zástupca riaditeľa metropolitnej polície policie Craig Mackey, ktorý bol úradujúcim šéfom londýnskej polície pri marcovom teroristickom útoku. Útočník autom vrazil do ľudí na Westminsterskom moste. Piati zahynuli.

Rad britského impéria nižšieho stupňa dostanú ďalšie osobnosti. Napríklad Alexandra Shulmanová, ktorá bola donedávna šéfredaktorkou britského vydania časopisu Vogue, herec Hugh Laurie, známý ako Dr. House,  historička Antonia Fraserová či vojnový veterán 101-ročný Mordaunt Cohen.

Najmladšou na zozname je 18-ročná Lucia Meeová. Medailu dostane za zásluhy v osvete o darovaní orgánov. Ona sama podstúpila transplantáciu pečene.

Rád britského impéria udeľujú dvakrát ročne. Pri príležitosti Nového roku a v júni pri výročí korunovácie kráľovnej. Rád má niekoľko úrovní - veľkokríž, rytier-komandér, komandér, dôstojník a člen. Iba držitelia dvoch najvyšších môžu používať titu sir (muži) alebo dame (ženy). 

menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 20:34