Viktor Hulík
StoryEditor

Úspešný Slovák mieri do Paríža. Viktor Hulík bude vystavovať na jednom z najväčších umeleckých veľtrhov

05.04.2018, 11:21
Autor:
ipip
Výtvarník Viktor Hulík bude ako jediný Slovák zastupovať Slovensko na umeleckom veľtrhu ART PARIS ART FAIR 2018 v Grand Palais v Paríži.

Viktor Hulík, popredný slovenský umelec, maliar, grafik a sochár, bude vystavovať svoje diela na jednom z najväčších umeleckých veľtrhov ART PARIS ART FAIR 2018 v Grand Palais v Paríži.

Záštitu nad jubilejným dvadsiatym umeleckým veľtrhom prebrali Emmanuel Macron, prezident Francúzskej republiky, a Françoise Nyssen, ministerka kultúry a komunikácie Francúzskej republiky.

Od 5. do 8. apríla 2018 bude ART PARIS ART FAIR 2018, jeden z najväčších umeleckých veľtrhov, už dvadsiaty krát hostiť a prezentovať 142 galérií z 23 krajín s dielami viac než 2 200 umelcov z celého sveta.

Slovenské výtvarné umenie tu bude ako jediný zástupca zo Slovenskej republiky zastupovať Viktor Hulík. Výber jeho diel na veľtrh prinesie švajčiarska galéria La Ligne z Zürichu, s ktorou autor dlhodobo spolupracuje.

„Skutočnosť, že medzi 2 200 zúčastnenými umelcami z 23 krajín som na tomto jubilejnom prestížnom podujatí jediným reprezentantom slovenského výtvarného umenia, považujem za veľký úspech,“ vyjadruje sa k svojej účasti Viktor Hulík.

Na ART PARIS ART FAIR 2018 bude vystavovať konkrétne tri svoje diela „Middle Geo-Mover 21“, „Disorder 3“ a „Small Geo Mover 23Aa“ z dlhodobo rozvíjaného výtvarného programu, ktorý pracuje s geometrickou abstrakciou a možnosťami variabilnej prestavby kompozície jednotlivých diel z cyklu „Posúvače“. Očakávaný počet návštevníkov počas troch dní trvania veľtrhu je vyše 55 000.

Viktor Hulík tiež v tomto roku pripravuje výstavu súčasného konštruktivistického a geometrického umenia slovenských a zahraničných umelcov pod názvom KONKRÉTNE LETO, ktorá sa bude konať od konca júna 2018 vo vybraných galériách po celom hlavnom meste Slovenska, v budúcom roku pri príležitosti životného jubilea zase svoju veľkú výstavu v bratislavskej Danubiane.

V najbližšej budúcnosti budú jeho diela vystavené na viacerých výstavách v zahraničí, konkrétne koncom apríla na ďalších dvoch výstavách v Paríži, v máji v holandskom Haagu a na jeseň v septembri v Zürichu vo Švajčiarsku.

VIKTOR HULÍK (*1949)

Patrí k významným osobnostiam súčasného slovenského umenia, ale aj k osobnostiam, ktoré významnou mierou prispievajú ku kultúrnemu dianiu v Bratislave. Je galeristom, ktorý svojimi aktivitami, organizovaním výstav v rámci kultúrneho leta mesta vytvára jeho kultúrny imidž na medzinárodnej úrovni.

Ako umelec sa venuje tvorbe kinetických i svetelných objektov, reliéfov, maľbe, grafike, kresbe i sochárstvu. Participoval na početných medzinárodných sympóziách, workshopoch i rezidenčných pobytoch, spolupracoval s medzinárodným hnutím geometrického umenia MADI.

Východiskové veličiny s ktorými vo svojej tvorbe narába Viktor Hulík sú priestor, pohyb, geometrický poriadok, deštrukcia a ich transformácia do nových vizuálnych celkov. Princíp rozpracoval v sérii posúvačov, priestorových objektov, kde narábal s reálnym priestorom i pohybom.

Formuloval v nich základný vzorec premeny pravidelnej geometrickej štruktúry na nový deštruovaný systém. Podobný princíp použil i v grafike, kde východiskové veličiny prispôsobuje možnostiam plochy, pričom logicky nadobúdajú fiktívny charakter.

Koncepcia je založená na otvorenosti a transformácii pôvodne uzatvoreného systému na systém otvorený, ktorý umožňuje takmer nespočetné vizuálne premeny.

Viktor Hulík od roku 1974 svoje diela prezentoval na mnohých samostatných výstavách doma i v zahraničí, v Prahe, Berlíne, Paríži, Bruseli, Clevelande, Baltimore, Dallase, Hamburgu, Grazi, Oldenburgu, Moskve, Herningu, Budapešti, Györi, Pécsi, Veszpréme, Le Mans, Reutlingene, Novom Sade, Brne, Mikulove a i., ako aj na viac než 500 kolektívnych výstavách v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, Bulharsku, Rumunsku, Turecku, Nemecku, Taliansku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Švajčiarsku, Francúzsku, Španielsku, Belgicku, Holandsku, Dánsku, Švédsku, Nórsku, Veľkej Británii, Rusku, USA, Kanade, Mexiku, Japonsku, Alžírsku a na Kube.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 08:10