StoryEditor

Od IT k botanike: Informatici dokázali, ako sa dá vyťažiť zo zanedbávania areálu

05.08.2020, 10:51
Autor:
ipip
Na slovenskej univerzite sa rozhodli neudržiavať areál, čím prilákali vzácne druhy hmyzu.

Na Fakulte riadenia a informatiky UNIZA Žilinskej technickej univerzity rozbehli zaujímavý projekt. Ide o aplikovanie koncepcie „Schmetterlingswiesen – Lúka pre motýle“ vo vonkajšej oddychovej zóne univerzity, pričom je na tento účel vyhradený celý pás lúky.

Tým, že nie je kosená, prirodzene vznikla lúka plná kvetov, ktorá ponúkla životný priestor pre motýle, včely, čmeliaky a iný hmyz. Nejde však len o klasické druhy hmyzu. Na lúke sa udomácnili aj niektoré vzácne druhy motýľov.

Konkrétne vidlochvost feniklový a ovocný, dúhovec väčší a menší, žltáčik zaňoväťový, modráčik bielopásy či ohniváčik veľký. Docent a profesor na fakulte riadenia a informatiky Viliam Lendel hovorí, že využili potenciál susedného lesoparku a výsledok sa dostavil v priebehu mesiaca.

V galérii si môžete pozrieť, ako vyzerá naživo "zelený "projekt, plný flóry a vzácnej fauny:

​Projekt sa týka podpory prírodného bohatstva podľa vzoru nemeckého partnera Technickej univerzite Dresden. O projekte informoval na hlavnej stránke Viliam Lendel. Za projektom stáli pedagógovia aj študenti Fakulty riadenia a informatiky a uvažujú aj nad myšlienkou ďalšieho skúmania druhov, ktoré sa na lúke v priebehu pár týždňov objavili.

S tým by im mohli pomôcť kolegovia z Výskumného ústavu vysokohorskej biológie zo Žilinskej univerzity.  Projekt tohto druhu však nie je prvým, a na fakulte veria, že ani posledným.

Medzi úspešné "odpozerané" projekty patril napríklad nápad knihopoličiek, kde sa zhromažďovali knihy, ktoré už študenti a pedagógovia nepotrebovali a posunuli ich tak ostatným k ďalšiemu využitiu. Nápady vedúce k projektom však prichádzajú aj prostredníctvom programu Erasmus či sociálnych sietí.

01 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 02 - Modified: 2024-03-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Elektrického auta od Apple sa nedočkáš. Spoločnosť ruší projekt po tom, čo doň investovala niekoľko miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-02-23 11:57:32 - Feat.: - Title: Máte menej ako 30 rokov a nemáte prácu? Po splnení týchto podmienok získate od štátu 67 eur 04 - Modified: 2024-01-27 11:30:00 - Feat.: - Title: Putujú telom a zachraňujú životy. Liečba pomocou nanobotov sa už rieši aj u našich susedov 05 - Modified: 2023-11-09 12:00:00 - Feat.: - Title: V tejto európskej krajine končí po piatich rokoch bezplatná verejná doprava. Projekt skončil fiaskom, ľudia sa áut nevzdali
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:23