StoryEditor

Zomrel Alain Delon. Legendárny Čierny tulipán a symbol mužskej krásy

18.08.2024, 08:15
18.08.2024, 10:58
Autor:
ČTKČTKTSTSTASRTASR

Alain Delon, svojho času symbol mužskej krásy, si zahral v takmer stovke filmov, diváci ho poznajú napríklad zo snímok Čierny tulipán, Dvaja muži v meste či Borsalino.

Zomrel legendárny francúzsky herec Alain Delon, mal 88 rokov. Agentúre AFP to dnes v spoločnom vyhlásení oznámili jeho tri deti.

Delon bol v posledných rokoch chorý. Zomrel obklopený rodinou vo svojom dome v Douchy asi 100 kilometrov južne od Paríža.

Alain Delon, svojho času symbol mužskej krásy, si zahral v takmer stovke filmov, diváci ho poznajú napríklad zo snímok Čierny tulipán, Dvaja muži v meste či Borsalino.

"Alain Fabien, Anouchka, Anthony a tiež (pes) Loubo s nezmernou bolesťou oznamujú odchod otca. Zomrel pokojne vo svojom dome v Douchy, obklopený svojimi tromi deťmi a rodinou. V tomto nesmierne bolestnom čase smútku rodina žiada o rešpektovanie súkromia," napísali Delonovi potomkovia vo vyhlásení.

Sedem kľúčových úloh Alaina Delona

Synonymum mužskej krásy

Delon sa narodil 8. novembra 1935 vo Sceaux na predmestí Paríža. „Bol som malý, divoký netvor,“ spomínal o svojej mladosti plnej útekov z domova a vyhadzovov zo škôl. Vyučil sa za mäsiara, neskôr vstúpil do armády, s ktorou bojoval v Indočíne a z ktorej ho nakoniec vyhodili.

Zapadol do parížskej bohémy a živil sa všelijako. Do svetiel reflektorov mu pomohol zaujímavý chlapčenský zjav, ktorého prvýkrát využil režisér Yves Allégret v roku 1957 v snímke Keď sa do toho zapletie žena.

„Moja matka ma obdarila priaznivým zjavom a čoskoro vo svojej kariére som stretol majstrov ako Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni alebo Jean-Pierre Melville. A s takými predpokladmi by neuspel len idiot,“ povedal Delon pred časom. Príležitosť chytil takzvane „za pačesy“ a na vrchole kariéry mu vo Francúzsku konkuroval snáď len Jean-Paul Belmondo.

Jeho kariéra sa poriadne rozbehla, keď natočil drámu V plnom slnku (1960) režiséra Reného Clémenta, v ktorom stvárnil jednu zo svojich prvých hlavných rolí. Potom už nasledovali úspešné snímky Rocco a jeho bratia (1960; s Annie Girardotovou), Gepard (1963; s Claudiou Cardinalovou), Čierny tulipán (1964), Borsalino (1970; s Belmondom), Sicílsky klan (1969), Dvaja muži v meste (1973; s Jeanom Gabinom), Smrť darebáka (1977; s Ornellou Mutiovou) alebo Swannova láska (1984).

Od 70. rokov začal Delom niektoré svoje filmy aj produkovať a v 80. rokoch sa pokúsil i o réžiu - vo filme Kto nastaví kožu (1981) a Bojovník (1983).

Delon sa objavil aj v detektívnych seriáloch Fabio Montale (2001) a Frank Riva (2003 až 2004). Zahral si aj Julia Caesara v komédii Asterix a Olympijské hry (2008) a podieľal sa na romantickej komédii Jeden manžel navyše (2010).

Počas svojej kariéry Delon spolupracoval s mnohými režisérmi, napríklad s Luchinom Viscontim, Jeanom-Lukom Godardom, Jean-Pierrom Melvillem, Michelangelom Antonionim či Louisom Mallom.

Obvinenia z mizogýnie a homofóbie

Keď Delonovi v máji 2019 udelili na filmovom festivale v Cannes Zlatú palmu za celoživotné dielo, nazvala ho americká organizácia Woman and Hollywood vo svojej petícii „rasistom, homofóbom a mizogýnom“.

Idol žien niekoľkých generácií sa totiž nechal počuť, že sa s nimi občas nemaznal: „Povedal som, že som dal facku žene? Áno. A mal som dodať, že viac faciek som dostal než rozdal. Žiadnu ženu som nikdy v živote neobťažoval. To ony ma dosť obťažovali,“ vyhlásil v jednom rozhovore. Inokedy napríklad povedal, že homosexuáli by nemali vychovávať deti.

V lete 2023 sa Delon dostal na titulné stránky novín, keď jeho tri deti podali sťažnosť na jeho spoločníčku Hiromi Rollinovú kvôli podozreniu z jeho obmedzovania. Podľa nich bola družka agresívna a urážlivá a bránila mu kontaktovať sa s rodinou a blízkymi. Rollinová odmietla všetky obvinenia a tvrdila, že s Delonom v posledných desaťročiach udržiavala milenecký vzťah.

Právnou cestou Delonovci napokon dosiahli, že Rollinová sa vlani v lete z jeho domu odsťahovala.

Tento rok Delonovi hrozilo obvinenie z nelegálneho držania zbraní, vzhľadom na jeho zlý zdravotný stav ale prokuratúra prípad odložila. Polícia vo februári tohto roku objavila v jeho sídle celkom 72 zbraní a tiež súkromnú strelnicu, hoci nemal zbrojný preukaz.

Samostatnou kapitolou v Delonovom živote sú ženy. Z niekoľkých jeho vzťahov patrilo k významným partnerstvám s herečkou Romy Schneiderovou, s ktorou žil v rokoch 1958 až 1963. Delon mal však v tom čase pomer aj s Nico, speváčkou skupiny The Velvet Underground, ktorá mu v roku 1962 porodila syna Christiana Aarona. ​Delon ho oficiálne neuznal, aj keď podoba ho nezaprie. Herec žil aj so speváčkou Dalidou as herečkou Mireille Darcovou (1968 až 1982).

Prvýkrát sa Delon oženil v roku 1964 s herečkou Nathaliou Canovasovou, s ktorou má syna Anthonyho (narodený v septembri 1964). Ten sa stal aj hercom as otcom mal dlho komplikovaný vzťah. Manželstvo s Nathaliou skončilo po štyroch rokoch. V roku 1987 sa​ Delon oženil s niekdajšou holandskou kráľovnou krásy Rosaliou van Breemenovou, s ktorou žil 15 rokov. Okrem Anouchky sa im v roku 1994 narodil syn Alain-Fabien.

"Svet opustím bez ľútosti"

Herec, ktorý mal od roku 1999 aj švajčiarske občianstvo a ktorý žil blízko Ženevy, bol za svoje umenie niekoľkokrát ocenený. Často sa mu dostávalo ocenenie za celú jeho kariéru.

V roku 1991 získal Delon hodnosť rytiera Čestnej légie a v roku 2005 bol vtedajším francúzskym prezidentom Jacquom Chiracom povýšený do hodnosti dôstojníka Čestnej légie za osobný prínos pre svetové filmové umenie.

V roku 2013 získal na filmovom festivale v Cannes Zlatú palmu za celoživotné dielo. "Je to trochu posmrtná pocta, ale ešte za života," zdôveril sa vtedy dojatý herec na pódiu Palais des Festivals.

Rovnakou cenou bol aj Zlatý medveď z festivalu v Berlíne v roku 1995. Delon má na svojom konte aj francúzskeho Césara za najlepší herecký výkon roka vo filme Náš príbeh.

V roku 2011 bol Delon súčasťou oficiálnej francúzskej delegácie, ktorá prišla do Prahy na pohreb Václava Havla. Priateľstvo oboch osobností a milovníkov filmu a divadla sa datovalo zhruba od začiatku 90. rokov. Ako „znalcovi žien“ mu bola v roku 2008 zverená úloha predsedu poroty súťaže krásy Česká Miss.

Tento svet opustím bez ľútosti, vyhlásil herec v jednom rozhovore v týždenníku Paris-Match. „Život už mi veľmi neprináša. Už som všetko spoznal a videl. Predovšetkým ale nenávidím túto dobu, je mi z nej na zvracanie,“ uviedol na konci rozhovoru, v ktorom bilancoval svoju 60-ročnú kariéru.

01 - Modified: 2024-08-25 16:27:20 - Feat.: - Title: Na pláži na severe Talianska zomrel po náhlom návale nevoľnosti český turista 02 - Modified: 2024-08-24 17:30:00 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku sa konal za zatvorenými dverami pohreb Alaina Delona 03 - Modified: 2024-08-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Austrália smúti, zomrel tučniak Sphen. Preslávil sa spolunažívaním s partnerom rovnakého pohlavia, vychovali spolu aj mláďatá 04 - Modified: 2024-08-22 15:12:32 - Feat.: - Title: Francúzska prokuratúra žiada, aby sa herec Depardieu postavil pred súd. Čelí obvineniam zo znásilnenia 05 - Modified: 2024-08-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Jakub Jablonský prekvapil poriadne netradičným štýlom. V takomto oblečení ste ho ešte nevideli!
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. august 2024 19:01