StoryEditor

Editoriál Prečo nie?!

22.10.2009, 00:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

máločo už síce môže prekonať postup slovenských futbalistov na svetový šampionát v Južnej Afrike, ale asi uznáte, že úplne rezignovať nemôžeme. Na rozdiel od Weissovej jedenástky sa totiž prečo nie?! rozširovať môže, a pravdupovediac aj zlepšovať. Posúďte sami...

Walter von Känel je muž, ktorý popiera zákony firemnej fyziky. Má 68 rokov, z toho 46 pracuje s hodinkami, a dokonca 40 rokov iba v jednej spoločnosti. "V živote som mal pár naozaj lukratívnych ponúk, ale viem, že keby som niektorú z nich zobral, na druhý deň by som videl v zrkadle len zradcu," vysvetľuje v exkluzívnom rozhovore pre prečo nie?! neobyčajnú lojalitu k firme prezident svetoznámej značky hodiniek Longines. Aj keď pre svoju firmu dobyl exotický trh Ďalekého východu, zlaté hodinky zásadne nenosí -- je mu však jasné, že spoločenský status demonštrujú autá a hodinky. "V podstate predávame viac status, symbol, ako tú exaktnosť, ktoré hodinky sprostredkúvajú," hovorí muž, ktorého život mohol nabrať úplne iný smer: našťastie ho však Stalin vymenil po vojne za ruských zajatcov vo Švajčiarsku. A prečo nie?! tam za ním mohlo teraz osobne vyraziť.

Keďže prvý muž Longines pozná zo Slovenska najmä Tuzex a prekvapili sme ho informáciou, že zanikol, ďalší unikátny príbeh sme už hľadali najmä doma. Ďaleko sme chodiť nemuseli, pretože IT firma Resco.net sídli neďaleko od prečo nie?!, v bratislavskom Ružinove. V indiánskom jazyku sú to "tí, čo prekonali aj Billa Gatesa", pre tých ostatných traja slovenskí kamaráti, ktorí vymysleli softvér do mobilu, aby nahradil počítač. Ak si prelistujete kalendár o desať rokov späť, zistíte, že to bolo v čase, keď ešte esemesky znamenali revolúciu. "Posielanie mailov alebo prezeranie obrázkov v mobile bolo v tom čase úplné sci-fi," spomína v prečo nie?! spolumajiteľ firmy Marcel Šaffa. Oni vývoj predbehli, a aj keď pre Slovákov nemajú takú cenu ako štátny rozpočet na rok 2009, obsadzujú v Amerike najvyššie priečky v predajnosti. Diskrétny odkaz pre laikov: áno, majú aj počítačové hry, áno, dokonca aj strieľačku.

Inú mobilnú revolúciu (a to doslova) priniesla na Slovensko firma z Trenčína Tribeca Concierge. Ak chcete vyčistiť kožuch, obrať jablká na vlastnej záhrade, dopraviť sa bizjetom na schôdzku v Prahe či zohnať pečenú trojkilovú kačicu, nemusíte sa ani pohnúť z domu a stačí na to jeden telefonát: Váš VIP asistent to všetko zariadi a za jeden deň. Nie sú to prázdne frázy z PR kampane, ale realita, ktorú si prečo nie?! overilo na vlastnej koži s dvoma zákazníkmi: licitátorkou aukčnej siene SOGA Ninou Gažovičovou a podnikateľom Ľudovítom Černákom ml.

Na vlastnej koži sa však v Piešťanoch testovalo aj niečo iné: najnovšie luxusné auto s audítorkou, daňovou poradkyňou a mamou "Ega" z hiphopovej kapely Kontrafakt Ruženou Strakovou v hlavnej úlohe, a automobilovým fajnšmekrom Dickom Kvetňanským v nezameniteľnej úlohe manažéra, šoféra, redaktora prečo nie?!, spoločníka, atď., atď., atď. Bol to jeden totálny úlet, pardon Rešpekt! A výsledok, ktorý si nemôžete nechať ujsť, čiže neprečítať a nepozrieť.

To však platí pre celé októbrové číslo magazínu prečo nie?! Dobre sa bavte, veď futbalový šampionát sa začína až na budúci rok!!!

Peter Vavro, šéfredaktor HN a šéfeditor magazínu prečo nie?!, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:27