StoryEditor

Svetoznámy fotograf David LaChapelle: Slováci ma prekvapili

27.10.2011, 00:00
Najlepší žijúci fotograf vás môže fascinovať alebo znechucovať. Stredná cesta neexistuje. Ani pre neho ani pre vás. "Snažím sa nemať hranice," vysvetľuje kontroverzný David LaChapelle.

Jeho portréty celebrít dominovali titulným stranám najprestížnejších časopisov, o jeho súčasné obrazy sa bijú galérie po celom svete.

V Bratislave máte s výstavou Lost and Found stredoeurópsku premiéru. Čo vás presvedčilo, aby ste prišli do pre vás neznámej krajiny?
Bolo to spontánne rozhodnutie. No zároveň tak trochu aj výzva, pretože sa rád otváram novým krajinám. Myslím si, že svet by sa mal spájať a umenie je jednou z možností, lebo v podstate všetci ľudia sú rovnakí. A Slováci ma príjemne prekvapili.

V ako zmysle?
Je to tu také pokojné a všetci sú veľmi milí. To sa mi všade nestáva.

Mnohé z vašich prác sú inšpirované biblickými motívmi, no so svojským spracovaním. Aký je váš vzťah k náboženstvu, respektíve ku katolíckej cirkvi?
Áno, pracujem aj s náboženskými motívmi. Ale s katolicizmom nemajú okrem jediného obrazu spoločné v podstate nič. Mám to v rodine – môj strýko Hector bol typický katolícky kňaz, pre moju mamu bol Boh zosobnením prírody a ja mám z oboch niečo. Hľadám skôr duchovnú stránku týchto motívov. Trebárs Pieta, ktorú som predstavil aj v Bratislave, je síce cirkevná téma, ale pre mňa je v prvom rade o bolesti matky nad stratou dieťaťa. To som sa snažil zachytiť.

Ale Courtney Love ako Panna Mária či Kurt Cobain v roli Ježiša, to nie je práve konvenčné zobrazenie. Mnohých poburuje.
Kristus predsa nie je majetkom katolíckej cirkvi, je to duchovná postava....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2004-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Panebože, robte s tým niečo!"
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 10:13