StoryEditor

Slovenka, ktorá naučila písať počítače

24.04.2014, 00:00
Navrhla revolučné fonty písma, ktoré dnes používa celý svet. Zuzana Ličko exkluzívne v prečo nie?!

Zo Slovenska ste odišli ako dieťa, koľko ste mali rokov?
Tesne po tom, čo sme vstúpili na územie Spojených štátov amerických, som oslávila siedme narodeniny.

Ak dobre rátam, tak dôvodom odchodu bola pravdepodobne okupácia Československa.
Áno, náš odchod bol politicky motivovaný. Počas invázie v roku 1968 sme boli práve na dovolenke v Juhoslávii, takže sme sa z nej už nevrátili. 

Ako ste to vtedy vnímali?
Moje spomienky z tých čias sú útržkovité. Ako dieťa som, samozrejme, celkom nechápala, čo sa v deje. Pre mňa to bolo skôr vzrušujúce dobrodružstvo. Nejaký čas sme strávili v tábore Červeného kríža vo Viedni, kým sa moji rodičia definitívne rozhodli. Otec mal kontakty v USA z predchádzajúceho štúdia v zahraničí, takže bol rád, že vďaka nim získal pracovnú ponuku na Kalifornskej univerzite v San Franciscu. Myslím, že to bol kľúčový moment, ktorý mojim rodičom pomohol rozhodnúť sa.  

Odchodom do USA sa vám otvorili určite väčšie možnosti, ako by ste v tých časoch mali v Československu. Rozmýšľali ste niekedy, ako by sa uberala napríklad vaša profesijná dráha, keby ste zostali?
Život je plný rozhodnutí a každé z nich nejakým spôsobom zmení náš kurz. Odchod z Československa do USA znamenal zaiste veľké rozhodnutie, pretože mi to pravdepodobne otvorilo viac možností. No je ťažké špekulovať o podrobnostiach jednotlivých paralelných životov, ktoré som mohla žiť. To, že som vyrastala v cudzej krajine, na mňa pravdepodobne vyvíjalo väčší tlak, ale myslím, že to je celkom bežný príbeh prisťahovalcov. Napriek tomu si myslím, že som mala veľké šťastie na príležitosti, ktoré som dostala.

Čo bolo na novom začiatku v zahraničí najťažšie?
Spočiatku mi veľmi chýbali starí rodičia a známe prostredie, v ktorom som začínala. Ale myslím si, že tento krok bol oveľa ťažší pre mojich rodičov ako pre mňa. Bola som malá, rýchlo som si zvykla na angličtinu napriek tomu, že nemám veľký talent na jazyky. To ukazuje plasticitu mladej mysle. Pretože si skutočne pamätám na okamih, keď mi angličtina začala dávať zmysel.

Kedy to bolo?
Spomínam si, že raz som bola veľmi frustrovaná, keď som sa vrátila domov zo školy, pretože som konečne bola schopná pochopiť všetko, čo učiteľ a moji spolužiaci hovorili. No nevedela som nájsť slová na to, aby som sama rozprávala ako oni. A potom náhle, asi na druhý deň, to prišlo. A ja som zrazu vedela aj rozprávať po anglicky. Bol to magický pocit. Myslím si, že presne to zažívame ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-04-19 12:24:13 - Feat.: 0 - Title: Začala sa posledná riadna schôdza Národnej rady SR pred parlamentnými voľbami
01 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Revolučný počítač Applu oslavuje výročie. Macintosh je s nami už 40 rokov 03 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov 04 - Modified: 2023-12-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ide to aj bez neustáleho zabíjania. Máme pre teba zoznam najlepších hier, v ktorých sa nikomu neubližuje 05 - Modified: 2023-09-06 12:29:49 - Feat.: - Title: Chcete, aby váš notebook vydržal čo najdlhšie bez nabíjania? Osvojte si tieto zaručené postupy
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 14:51