StoryEditor

Reverend Arnold. Svätý za dedinou

10.08.2007, 00:00

Tichý ranč nad Kráľovským Chlmcom vyzerá skoro ráno mierumilovne ako kláštor dobrých bratov kapucínov. Pestré kvetinové záhony, kľukaté chodníčky vysypané štrkom a biele záhradné domčeky... Presne takto pôsobí sídlo, ukryté v lesnom poraste, na náhodného okoloidúceho. Polícia však tvrdí, že ide o hniezdo sektárov, satanistov a extrémistov.

Pred rokom po zuby ozbrojení kukláči ležali niekoľko hodín v tráve a čakali na povel k akcii. Išlo o záchranu 34-ročnej ženy, Maďarky Moniky, ktorú podľa polície na ranči väznil a týral Arnold V., alias Majster reverend Arnold, zázračný liečiteľ, údajný vodca sekty a satanista. Bezprostredne po policajnej akcii sa samozvaný reverend ocitol vo vyšetrovacej väzbe.
Muž, obvinený z únosu a zadržovania maďarskej občianky, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, týrania blízkej a zverenej osoby a drogovej trestnej činnosti, sa však po troch mesiacoch ocitol na slobode... napriek tomu, že medzičasom ho už začali trestne stíhať pre podozrenie z nového trestného činu: väznenie a týranie ďalšej ženy.
Tentoraz však ide o Češku Markétu K.

Dotykom rúk
Spomínaný ranč sa nachádza na rozľahlom Vínnom kopci, čnejúcim nad Kráľovským Chlmcom. Tu vykonávali podľa polície členovia sekty, pod vedením svojho Majstra, satanistické rituály. Na ranči boli údajne väznené aj spomínané ženy.
Z Kráľovského Chlmca vedie k ranču poľná cesta, plná výmoľov. Domorodec, ktorý ma k nemu vedie, mi cestou hovorí, že obyvatelia mestečka sa reverendovi posmievajú za chrbtom, pretože neveria v jeho zázračné schopnosti, ale takmer nikto neverí, že je zločinec.
"Možno je trocha blázon, ale určite má nadprirodzené schopnosti," presviedča ma.
Podľa neho tento zázračný liečiteľ vidí pacientom pod kožu a vie ich holými rukami zbaviť zhubného nádoru alebo slepého čreva. A to všetko bez jedinej kvapky krvi. Jeho matke napríklad diagnostikoval zhubný názor na ľavom prsníku. Iba dotykom rúk.

Budeš na šrot!
Tento chlapík poznal aj Moniku. Tvrdí, že ženu videl mnohokrát slobodne sa pohybovať v meste a nikdy nemal dojem, že bola na ranči väznená. "Mohla kedykoľvek odísť, ale prečo by to robila, mala sa za Arnolda predsa vydávať," rozmýšľa nahlas.
Pri tabuľke, ktorá oznamuje, že sa nachádzame na súkromnom pozemku, sa muž otočil a vydal sa späť do mesta. Nechce, aby ho ľudia z ranču videli, mohlo by to byť pre neho dosť nebezpečné, sú tam vraj všelijaké indivíduá. Navyše objekt monitorujú priemyselné kamery a strážia psy. Na železnej bránke hlavného sídla -- Vínnom dome reverenda Arnolda visí naozaj oznam, že priestory strážia psy. Preskoč plot, bude z teba šrot, stojí čierne na bielom na nenápadnej tabuľke.
Chvíľku zvoním pri bráničke. Po niekoľkých minútach sa odkiaľsi vynoril chlapík. Ako vysvitlo, správca niekoľkomiliónového majetku reverenda Arnolda.

Kráľovstvo pre vyvolených
Správca si ma chvíľku pozorne obzerá, potom sa zhovárame cez bránku, zamknutú na sedem západov. Za ňou sa nachádza kráľovstvo, do ktorého nemá každý smrteľník voľný prístup.
Policajti v tomto mierumilovnom ranči zaistili niekoľko stovák ampuliek s červenou a modrou tekutinou, voskové figuríny so zapichnutými špendlíkmi, hašiš, marihuanu, zbrane, strelivo, vlasy, fotografie žien, knihy o čiernej mágii a okultizme a iné rekvizity, slúžiace na vykonávanie čiernej mágie... Komunita, ktorá tu žije, si teraz svoje hniezdočko pred nepovolanými strážia.

Rozhovor s majstrom
Hovorím, že sa chcem rozprávať s Majstrom. Správca najskôr tichým hlasom zisťuje, v akom som vzťahu k ich vodcovi, potom sa pýta na dôvod neohlásenej návštevy. Hovorím, že prichádzam ako pacient. To zavážilo.
Chlapík si pre istotu prezrel evidenčné číslo môjho auta, odstaveného na prístupovej ceste. Bratislavské číslo ho pravdepodobne presvedčilo o mojich dobrých úmysloch -- jeho chlebodarca totiž miestnych a pacientov z okolia už dávnejšie neprijíma. Neveria v silu jeho živej energie, Majster ich preto vraj nemôže uzdravovať. Správca mi hovorí, že Majster nie je doma. Vzápätí však vyťukal do mobilného telefónu číslo a chvíľku sa s niekým potichu zhováral. "Chce s vami hovoriť," povedal napokon a podal mi svoj telefón.
Hovorím do telefónu svoju vymyslenú diagnózu a prosím reverenda o pomoc. Muž na druhej strane má príjemný hlas. Súhlasí, že ma bude liečiť. Má to však jeden háčik. Momentálne pôsobí v Prahe, kde má tiež svojich pacientov, môže sa mi venovať až na budúci týždeň. Nezabudol mi pripomenúť, že mu musím predložiť svoj zdravotný záznam o predošlej liečbe.

Pani z domu č. 2
Správca ranča ma sledoval až po auto. Stál pri bráne, jeho pohľad som cítil na chrbte, pokiaľ som sa mu nestratil z dohľadu. Tento muž má pravdepodobne okrem starostlivosti o majetok svojho pána v popise činnosti aj chrániť aj Majstra a chlebodarcu.
Aj dom na Petöfiho ulici č. 2 v Kráľovskom Chlmci je pod dohľadom neviditeľných strážcov. V tomto dome totiž býva reverendova matka, pokladaná v mestečku za váženú osobu. Je nielen matkou, ale tiež asistentkou a svojho zázračného dieťaťa. Navštevujú ju pacienti zo zahraničia, ktorí sa chcú liečiť u jej syna, ona im sprostredkúva stretnutie s liečiteľom.
Pani domu č. 2 však nevyšla celý deň zo svojej malej pevnosti a nereagovala ani na zvonenie. Večer prišiel k jej bráničke muž vo vojenskej košeli. Tento chlapík očividne nepatrí k suite jej syna. Je to miestny bezdomovec, ktorý pomáhal stavať sídlo na Vínnom kopci. O živote v komunite sa však odmieta baviť, z očí mu pritom srší živočíšny strach. "Sú to slušní ľudia, ktorí si navzájom pomáhajú, žijú svorne a za robotu mi slušne platili," hovorí vyhýbavo.
Za reverendovou matkou prišiel, lebo mu vraj volala. Prečo neotvára dvere, nechápe. Tento dobrý muž si pravdepodobne nevšimol, že spomínaná pani niekoľkokrát vykukla z okna a čakala, kedy sa pred jej domom stratí nevítaná návšteva. A možno vôbec netuší, že pani domu ho privolala, aby mi k odchodu pomohol. Reverendova matka totiž prijíma vo svojom dome len vopred ohlásené návštevy. A má na to dosť dobré dôvody. Aj v jej počestnom dome totiž policajti našli zopár vecičiek, ktoré sa v obyčajných domoch nenachádzajú. Voskové figuríny so špendlíkmi v hlave, knihy o čiernej mágii, ampulky s neznámou tekutinou...

Markéta a "Faust"
Slovenská polícia netuší, v akých zemepisných šírkach sa reverend, stíhaný za vážne trestné činy, momentálne nachádza. Hovorkyňa krajskej polície v Košiciach Jana Demjanovičová hovorí, že Arnold V. nemusí po prepustení z väzby dodržiavať žiadne obmedzenia pohybe -- ani po tom, čo vyšetrovateľ voči nemu vzniesol nové obvinenie. Pokojne sa môže špacírovať po celej Európe, pretože s vyšetrovateľom vzorne spolupracuje.
V pátraní po reverendovi teda znova pokračujem na vlastnú päsť v Prahe. V "stovežatej" celkom náhodou naďabím na eseročku OK technik. Táto nenápadná firma sa od svojho založenia špecializuje na činnosť v oblasti elektromagnetického rušenia Jej konateľmi sú istý pán inžinier Petr Kořínek a... Arnold V., alias Majster reverend Arnold. Mimochodom, Petr Kořínek je exmanžel pani Markéty, ženy, ktorá zažalovala Arnolda z únosu a týrania. Tá, pochopiteľne, vo firme už nepracuje.
Pán Szabó, ktorého jediného sme vo firme zastihli, netuší, kde sa Markéta zdržuje. Bohužiaľ, nevie ani to, kde sa nachádza Arnold. Vie len, že pán majiteľ, ktorý nereaguje na telefón ani na maily, sa vo svojej firme objaví niekedy na druhý týždeň.
A tak k slovu prichádza znova policajtka Jana Demjanovičová. Tá hovorí, že prípad Češky Markéty je skoro navlas rovnaký ako love story Maďarky Moniky. Bližšie podrobnosti však odmieta zverejniť, pretože "policajný vyšetrovateľ na prípade intenzívne pracuje".

Všade bola láska
Bývalý obhajca Arnolda V. Ivan Vanko je zhovorčivejší. Myslí si, že polícia mlčí, pretože prípad jeho voľakedajšieho klienta dosť nešťastne nafúkla. Najmä policajný prezident Ján Packa.
Podľa právnika bola Monika do Arnolda zamilovaná, dokonca sa na Floride, kde žila predtým, rozviedla s manželom, ba opustila i svoju 7-ročnú dcéru. Markéta tiež opustila svojho manžela kvôli reverendovi, ktorý ju liečil na svojej klinike a možno to medzi nimi vtedy aj zaiskrilo. O únose a zadržiavaní však nemôže byť reč, aspoň teda podľa pána Vanka.
Súčasný Arnoldov advokát, ktorý si neželá byť menovaný (jeho meno máme k dispozícii v redakcii) dodáva, že momentálne je tento skutok už prekvalifikovaný len na trestný čin útlaku. A za ten je trestná sadzba podstatne nižšia. Podľa oboch advokátov mohlo ísť v oboch prípadoch len o pomstu ohrdnutých mileniek.

Obeť alebo zločinec
V hre však naďalej zostávajú drogy a zbrane, ktoré sa našli pri domových prehliadkach. A výkupné 40-tisíc dolárov (asi 970-tisíc korún), ktoré mal podľa polície žiadať únosca od Monikinho manžela.
Podľa Vanka zbrane nepatrili Arnoldovi, ale bývalému policajtovi, členovi reverendovej komunity, ktorý je za tento trestný čin už stíhaný.
"Išlo o tri kusy zbraní, z ktorých však dve možno kúpiť po predložení občianskeho preukazu, tretia pištoľ bola signalizačná," tvrdí advokát Ivan Vanko.
"Suma 40-tisíc amerických dolárov nebolo výkupné, ale majetkové vysporiadanie medzi Monikou a jej bývalým manželom," vysvetľuje advokát. Otázka, či je reverend zločinec alebo len obeť lásky, zostáva otvorená až do prvého súdneho procesu.

Legenda o reverendovi Arnoldovi
Ako štvorročného ho osvietil duch svätý a o tri roky neskoršie bol obdarený živou energiou. Nasledovalo zhruba desaťročné obdobie, počas ktorého sa diali v blízkosti budúceho psychického chirurga podivuhodné veci. V tom čase mladík zažil tiež množstvo zjavení. Keď mal 13 rokov, začal uzdravovať ľudí.
Pri jednej masáži mu prsty samy od seba vošli pod kožu pacienta a zaborili sa do vnútorností bez toho, aby z otvoreného tela vyšla jediná kvapka krvi.
Napriek tomu, že absolvoval elektrotechnickú priemyslovku, po maturite odcestoval na Filipíny, kde sa zdokonaľoval v psychickej chirurgii u Monsignora Kamila, experta na tento druh liečby. Na Slovensko prišiel ako zázračný lekár, ktorý svojich pacientov operuje holými rukami. Za svoje zázračné schopnosti nikdy nepýtal žiadne peniaze, uskromnil sa tým, čo mu šťastní ľudia poskytli. Na svojom ranči opatruje desiatky listov od pacientov z celej Európy. ktorých spasili jeho zázračné schopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:07