StoryEditor

Slovenskí slobodomurári sú trochu menej slobodní a trochu viac "murári"

04.04.2008, 00:00

Pred niekoľkými rokmi založil z francúzskeho výhonku slovenskú odnož slobodomurárskej lóže v Bratislave a tri roky stál na jej čele. Dlhodobo žije a pracuje vo Francúzsku. Tajomný muž, ktorý si hovorí Peter Bú.

Kto ste a prečo ste "nepoznaný"?
Nepoznaný som zrejme preto, lebo si nezaslúžim byť známy. Ak však narážate na to, či tajím svoju príslušnosť k slobodnému murárstvu, tak rovno hovorím, že sa mýlite. Na Slovensku aj vo Francúzsku som niekoľkokrát verejne vystúpil.
Aké je vaše civilné povolanie?
Som divadelný kritik -- historik a usporiadateľ festivalov. Momentálne spolupracujem s mestom Marseille v rámci súťaže o titul Hlavné mesto kultúry 2013...

Predpokladám, že ste emigrant a pochádzate pravdepodobne ako potomok starej slobodomurárskej rodiny?
Nikto z mojej rodiny nepatril k slobodným murárom. Pred štyridsiatimi rokmi som vycestoval do Paríža, aby som si doplnil vzdelanie. Zoznámil som sa tam s milou dievčinou, doteraz spolu žijeme. Nevrátil som sa domov, pretože som nechcel svojej manželke vnútiť život v emigrácii a tiež preto, že vzhľadom na moje názory a činnosť som mohol mať za bývalého režimu veľké nepríjemnosti.

Vaša lóža Humanizmus v Bratislave patrila do zväzku Veľkého Orientu Francúzska. 8 marca sa začlenila do Veľkej lóže Českej republiky, do ktorej patrili už dve slovenské lóže. Prečo tie zmeny?
Tí, ktorí presadzovali splynutie slovenského a českého prúdu, dúfajú rýchlejšie budovanie hnutia na českom a slovenskom území. Očakáva sa, že z troch slovenských lóži čoskoro vznikne Veľká Slovenská lóža. Odporcovia tohto zlúčenia ľutujú, že sa znížila rôznorodosť prístupov k slobodnému murárstvu a k svetu. Ak by som to mal komentovať úsmevným obrazom, dnes sú českí a slovenskí slobodomurári trocha menej slobodní a trocha viac "murári". Hlasovanie však prebehlo demokraticky -- dve tretiny členov boli za zmeny. Treba dodať, že lóže sa nezakladajú len tak, vždy vznikajú ako výhonok niektorého z existujúcich rádov.

Aký má vlastne význam slobodomurárstvo pre Slovensko?
Obohacujú náš kultúrny život a zároveň obnova slobodomurárstva je pre Západ dôkazom, že Slovensko sa vrátilo do spoločenstva civilizovaných a demokratických krajín. To je významné plus v očiach zahraničných mysliteľov, investorov, podnikateľov a prevažnej väčšiny občanov.

Kto stojí v pozadí tohto rádu a z akých prostriedkov žije organizácia?
V našej organizácií pôsobia lekári, podnikatelia, umelci, spisovatelia... Každý z nich prispieva na chod organizácie členským príspevkom podľa uváženia lóže a vlastných možností.

V Českej republike je asi 600 slobodomurárov, koľko ich je na Slovensku?
Zatiaľ sú lóže iba v Bratislave a majú približne 60 členov.

Nie sú príliš v ilegalite?
Akú ilegalitu myslíte? Slovenskí slobodomurári patria do občianskych združení a sú prihlásení podľa platných zákonov. Nezúčastňujú sa na nijakom odboji, nevyvíjajú protištátnu činnosť, takže nechápem, prečo používate slovo ilegalita...

Myslím tým na fakt, že sa o nich na verejnosti veľa nevie...
Slobodomurári sa verejne nehlásia k hnutiu podobne ako iní členovia spolkov. Prečo by to mali robiť? Nikto sa neprechádza po meste s nápisom "som katolík" alebo "mám rád ženy". Ani členovia politických strán nenosia na klope odznak svojej politickej strany. A nezabudnite, že katolícka cirkev v minulosti slobodomurárov prenasledovala, fašisti ich zatvárali do koncentračných táborov a ani komunisti k nim neboli zhovievaví. To všetko zanechalo v spoločnosti predsudky. Nie každý má chuť s nimi zápasiť.

V Amerike sú napríklad slobodnejší.
Neviem, či v Amerike sú bratia slobodnejší. Ak máte ten dojem, spomeňte si, že tam nemali fašizmus ani komunizmus a pápeži nemali taký vplyv ako v Európe.
Osobne však ten pocit nemám. Žijem v Európe a napriek tomu, že som sa nikdy netajil svojimi názormi a príslušnosťou k slobodomurárstva, nikto sa ma nesnažil umlčať.

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 19:33