StoryEditor

Války pre HN: Všetky tie deti sú zdravé

29.10.2010, 00:00

Slovensko je na chvoste Európskej únie v počte umelých oplodnení. Dôvod?
Nie je to také jednoduché vysvetliť. Je tam viac vecí. Mnohokrát obvodný gynekológovia príliš dlho držia pacientky, ktorým nevedia pomôcť a nie sú zvyknutý posielať ich na kliniky asistovanej reprodukcie. A samotné pacientky sa tiež neskoro odhodlávajú na tento zákrok, a prichádzajú k nám v období, kde sme málo úspešní. Ženy často odkladajú tehotenstvo kvôli kariére.

Dá sa určiť priemerný vek vašich pacientok?
Priemerný vek je 32 rokov, ale nesmieme zabúdať, že už v 28 sa začínajú prejavovať civilizačné choroby, ktoré majú dopad na telo. Ak do tohto veku žena neotehotnie prirodzenou cestou mala by uvažovať nad tým, či je všetko v poriadku. Zákon určuje hranicu na 39 rokov. Potom je už otehotnenie z vlastných vaječníkov veľmi výnimočné. To už sa používajú darované vajíčka.

Práve darcovské vajíčka vyvolávajú na Slovensku pomerne ostré diskusie. Ako to vnímate?
Tradične je samozrejme viac zaužívané darovanie spermií, ale keďže počet žien, ktoré chcú dieťa po štyridsiatke, stúpa, záujem o vajíčka je veľký.

Je to v poriadku? Nie je to už proti prírode?
Žena by mala naplniť svoj život, mala by mať dieťa. My sami odporúčame adopciu, alebo prijímanie darovaných vaječníkov. Mám však pocit, že tie rodičovské vzťahy sú pevnejšie, ak žena porodí dieťa aj z darovaného vajíčka.

Tu už sa nastoľuje otázka, kto je teda rodič?
Podľa slovenského zákona, žena, ktorá dieťa porodila. Geneticky je to darkyňa, tá by však byť nemala byť v príbuzenskom vzťahu s prijímateľmi. Podľa vzoru Európskej únie by mal byť tento vzťah anonymný.

A čo dieťa? Je to fér voči nemu?
Charta práv dieťaťa hovorí o tom, že má právo na to, aby poznalo darcu, aby poznalo svojich rodičov. My zabezpečujeme register darcov, aby to v budúcnosti bolo možné. Je to aj kvôli prípadným zdravotným komplikáciám.

Na žiadosť rodičov viete embryo aj geneticky vyšetriť.
Platí sa za to navyše, ale vieme embryo vyšetriť ešte pred tým ako ho prijme matka.

Hra na boha?
Nie, robí sa to napríklad vtedy, ak existuje nejaké genetické riziko. Napríklad, ak má žena nad 36 rokov, už tu je toto riziko. Je to aj prevencia.

Argument proti umelému oplodneniu je, že hormonálna liečba nie je dobrá pre ženu a deti nie sú zdravé.
Tie deti sú zdravé, naozaj som sa vo svojej praxi nestretol s ničím negatívnym. My vlastne umiestňujeme jedno až dve embryá do tela matky - je to bezpečnejšie

Ako hodnotíte naše zákony, ktoré toto ošetrujú?
Zapracovali sme do nich direktíva z únie a našťastie sa tým posunuli možnosti reprodukcie. Zákon z roku 1996 hovorí len o tom, že tento zákrok môže byť hradený z poisťovne, ktorá hradí tri cykly. Základné problémy sú vyriešené, ale v detailoch ešte máme v čom doháňať.

Myslíte náhradné matky?
Aj, ale nie len to. Je to veľmi špecifické, nie je to uznávané ani v celej Európe.

Je to ale už veľmi citlivá oblasť na hranici etiky.
Ak máte mladé 24 ročné dievča, ktoré kvôli rakovine prišlo o maternicu, ale má zdravé vajíčka a túži mať dieťa, vedeli by ste jej povedať nie? Myslím si, že to má všetko dve stránky.
My pomáhame prírode, ale nie za každú cenu. Chceme na svet privádzať zdravé deti.

A čo muži a oplodnenie?
Viete, je to citlivá otázka. Veľmi často totiž ide o mužskú neplodnosť. Až sedemdesiat percent párov má problém s mužským faktorom. A tí muži za to nemôžu. Oni nie sú impotentní, ale u nás sa to ešte stále často chápe ako neschopnosť muža sexuálne žiť, pričom so sexualitou to často nemá nič spoločné.

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:00