StoryEditor

Muž, ktorý ovládol Bratislavu. A šokoval Slovensko

30.12.2010, 23:00
Milan Ftáčnik, primátor Bratislavy, prvý nezávislý kandidát s podporou ľavicovej strany, ktorý sa stal primátorom v pravicovej Bratislave.

V politike nie je žiadnym nováčikom. Bol v KSS, neskôr postkomunistickej SDĽ či stredoľavej SDA. Dotiahol to až na ministra školstva v prvej vláde Mikuláša Dzurindu, ale po veľkom nástupe Smeru-SD a volebnom výprasku zvyšných ľavicových strán v roku 2002 sa z veľkej politiky stiahol.

Vrátil sa ako komunálny politik: najprv poslanec mesta, potom starosta Petržalky a napokon "vliezol (ako sám hovorí) do jamy levovej“. Milan Ftáčnik z nej však vyliezol ako víťaz, ktorý po prvýkrát v histórii vyhral ako nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD voľby v hlavnej bašte pravice: stal sa primátorom Bratislavy.

"Politológovia, ktorí hovoria, že voľby v Bratislave sú vždy stranícke, sa mýlili. Nikdy by som potom nemohol byť starostom Petržalky, ani zvolený primátor, ak by ma nevolila aj časť pravicových voličov. Nie je to len voľba stranícka, ale aj osobná, volič kandidátov pozná,“ vysvetľuje Ftáčnik.



Cesta z Petržalky
Kto je teda nový primátor hlavného mesta? "Som racionálny typ, dokážem si veci spočítať a v politike mi to pomáha. Verím viac argumentom, ale nie sú mi cudzie ani emócie.“

Aj keď sa v roku 2002 zdalo, že ho čaká odchod do zabudnutia ako ďalších bývalých prominentov SDĽ, vybral si iný osud. "Stále som sa zaujímal o veci verejné a mal som v sebe snahu niečo zmeniť.“ Pre kandidatúru na primátora sa Milan Ftáčnik rozhodol preto, lebo mal pocit, že tu veci nefungujú ako majú. A ako starosta Petržalky zisťoval, že nemôže realizovať viaceré svoje zámery, pretože mu mesto nepodáva pomocnú ruku. "Postupne sa ukazovalo, že tam toho nefunguje viac.“ Ponúkol teda čisté konto a skúsenosti a ľudia mu ponúkli hlavné mesto.

Namiesto odpovede na otázku, ako bude fungovať s pravicovým mestským parlamentom, len s úsmevom poukazuje na štvorročné volebné obdobie v Petržalke, kde bola situácia veľmi podobná. A aj na to, že ho komunálna politika napĺňa. "Starosta je v priamom kontakte s ľuďmi a ich problémami a ak napríklad dá opraviť chodník, výsledok je hneď a aj reakcia ľudí. Je to bezprostrednejšie ako vysoká politika.“

Učiť sa, učiť sa, relaxovať
Milan Ftáčnik má ešte jednu veľkú lásku - učenie. Keď koncom 70. rokov vyštudoval teoretickú kybernetiku, začal ju aj prednášať. O škole hovorí s nadšením, pretože ho podľa vlastných slov naučila rozmýšľať. "Ťahalo ma to k učeniu, ja sa doteraz považujem za vysokoškolského učiteľa,“ vyhlasuje človek, ktorý popri politike už viac ako dvadsať rokov učí nádejných informatikov. "Je to pre mňa aj relax.“ Rovnako ako aj každodenné cvičenie či zdravá strava, ktorou je známy nielen v Bratislave.
A ak si chce oddýchnuť, urobí si s manželkou víkendový výlet do blízkeho európskeho mesta, kde rád splynie s davom. V Bratislave s ním však splývať nechce, chce tomu davu dobre. "Mám mnoho cieľov, chcem pre ľudí otvoriť magistrát, stabilizovať dopravu, zariadiť cyklotrasy, zvýšiť kvalitu života...“ A to je len maličký kúsok z plánov historicky prvého nepravicového pána Bratislavy. A uznajte, to sa za štyri roky ani dosiahnuť nedá. Milá Bratislava, zvykaj si na nového primátora.
Tvár roka: Iveta Radičová. Dala sa na neľahkú cestu, uvidíme, či sa jej podarí politickú káru ťahať dlhodobejšie.

Jeho tip na tvár roka: Iveta Radičová. Dala sa na neľahkú cestu, uvidíme, či sa jej podarí politickú káru ťahať dlhodobo.

menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor-1, menuAlias = rozhovor-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 18:29