StoryEditor

Francúzsko? Krajina skutočných gurmánov

11.07.2008, 00:00

Krehký croissant s voňavou kávou v elegantnej francúzskej kaviarni. "Raňajkám“ made in France prichádzajú na chuť aj našinci.
Aj keď dovolenka vo Francúzsku nepatrí medzi najlacnejšie, nemožno ju z pomyselnej cestovateľskej mapy vynechať.

A to nielen kvôli dekadentnému Parížu s notoricky známou Eiffelovou vežou, katedrálou Notre-Dame, bulvárom Champs-Élysées či Louvreom, ktorý do Francúzska priláka každoročne milióny turistov. Zakladajúci člen Európskej únie, ktorý od júla prevzal od Slovinska polročné predsedníctvo, je rovnako pestrý ako jeho gastronómia líšiaca sa od regiónu k regiónu.


Luxusná trojka
Luxusné letoviská na Azúrovom pobreží patria k najkrajším na svete, čomu zodpovedajú aj ceny. Pomyselným drahokamom je trojlístok Nice, Cannes a Saint Tropez s prvotriednymi službami. Prívlastok "naj“ si podľa niektorých bedekrov zaslúži Nice, kde už v 18. storočí trávila nehostinné zimy anglická i ruská šľachta. Pompézne hotely s legendárnym Negrescom na čele splnia predstavy aj tých najnáročnejších. Ak hľadáte niečo menej okázalé a lacnejšie, treba sa vybrať do východnej časti mesta. Milovníci výtvarného umenia by si nemali nechať ujsť návštevu Matissovho a Chagallovho múzea či prehliadku starej časti Nice s freskami na fasádach domov.
Aj keď svetoznáme filmové hviezdy už v Cannes nestretnete v takom počte ako počas májového medzinárodného filmového festivalu, jeho návšteva stojí za to. Počas potuliek mestom môžno obdivovať vežu Tour de Mt. Chevalier z 12. storočia či opevnenie a kostol Notre Dame-de l´Espérence postavený v 12. až 16. storočí. Najlepší výhľad je z vrchu Le Suquet, na ktorý sa dostanete úzkymi kamennými uličkami. Najväčšia koncentrácia nablýskaného luxusu je okolo promenády La Croisette.
Dobre známe aj vďaka postave policajného dôstojníka Cruchota z filmu Žandár zo Saint Tropez v podaní Louis de Funésa je Saint Tropez, ktoré domáci počas sezóny na rozdiel od svetovej smotánky ignorujú. Rovnako ako v Nice a Cannes, aj tu nájdete elegantné promenády, noblesné reštaurácie a špičkové obchody. Prístavy pre luxusné jachty sú samozrejmosťou.


Utajená krása
Jedinečné pláže bez záplavy nablýskaného luxusu ležia na severe krajiny - k najpríťažlivejším patria tie okolo mondénneho letoviska Deauville na pobreží Normandie. K jeho neodmysliteľnému obrazu patria jazdci na koňoch cválajúci po širokých plážach a promenáda Les Planches z roku 1923 s elegantnými prezliekarňami s menami slávnych amerických hercov, ktorí Deauville navštívili.
Ak chcete spojiť dovolenku s chudnutím, odvykaním si od fajčenia či zlepšením kondície, navštívte niektoré z bretónskych prímorských mestečiek, v ktorých sa praktizuje liečba morskou vodou - thalassoterapia. Ideálnym je Carnac na južnom pobreží Bretónskeho polostrova, kde sa nachádza jedna z najväčších záhad svetovej archeológie - mohutné "kamene“ tiahnuce sa zdanlivo odnikiaľ nikam v jedenástich radoch.
Jedny z najväčších vĺn na svete sa rozbíjajú o západné pobrežie Francúzska asi kilometer od vstupu do prístavu Saint Jean-de-Luz. Vodná stena vlny zvanej Belharra býva vysoká až 12 metrov. V prímorskom meste Arcachon na pobreží Atlantického oceánu sa nachádza najväčšia "kopa“ piesku v Európe - Pylská duna.

Francúzsko z lode
Zaujímavým spôsobom spoznávania Francúzska je obytný čln. K najvyhľadávanejším patrí plavba po vyše tisíc kilometrov dlhej Loire, ktorá pramení vo Francúzskom stredohorí a ústi v Biskajskom zálive. Ak začnete od konca, prvou odporúčanou zastávkou je hlavné mesto vojvodov z Bretónska - Nantes s katedrálami sv. Pierra a sv. Pavla, botanickou záhradou s exotickými stromami či nádhernými pláže La Baule a Guérande peninsula. Vynechať nemožno Angers so známymi tapisériami či jedinečné Saumur so zámkami Salvert a Nazé. Na obidvoch zámkoch sa možno ubytovať. K najnavštevovanejším zámkom v údolí najdlhšej francúzskej rieky patrí Chenonceau neďaleko mesta Tours, ktorého dvojposchodové galérie sa klenú priamo nad riekou. To je však iba začiatok romantickej cesty po malebnej krajine s desiatkami renesančných zámkov, gotických katedrál a miest s bonbónikom v podobe čarovného mesta Orléans, ktoré od Angličanov oslobodila v 15. storočí Johanka z Arku.

FRANCÚZSKO

Hlavné mesto:
Paríž
Ďalšie veľké mestá: Lyon, Marseille, Lille, Toulouse, Nice, Bordeaux, Strasbourg
Rozloha: 547 000 km2
Počet obyvateľov: 64,102 milióna
Náboženstvo: katolíci (81,4 %), protestanti (1,6 %), moslimovia (6,8 %), židia (1,2 %), iné (9 %)
Úradný jazyk: francúzština
Mena: euro

Čo treba vedieť

Vstup
– do Francúzska sa dostanete na platný občiansky preukaz, nepotrebujete pas
– dieťa bez občianskeho preukazu musí byť zapísané v pase rodiča, resp. musí mať vlastný pas
– pri kontrole samostatne cestujúcich neplnoletých osôb (do 18 rokov) môžu francúzske úrady vyžadovať písomný súhlas rodičov s cestou

Čo sa (ne)smie
– pri cestovaní so psom, s mačkou alebo fretkou je potrebný európsky pas vyplnený veterinárom, zviera musí byť identifikovateľné tetovaním alebo mikročipom a zaočkované proti besnote
– dovoz 10 l benzínu v kanistri je povolený, jazda s plným kanistrom po území Francúzska je z bezpečnostných dôvodov zakázaná
– maximálne povolené rýchlosti: diaľnica – 130 km/h, 110 km/h (dážď), 50 km/h (hmla), štátna cesta – 90 km/h, 80 km/h (dážď), obec – 50 km/h
– na neoznačených križovatkách sa treba riadiť pravidlom pravej ruky, keďže vo Francúzsku spravidla nie sú križovatky označené, pribudli však kruhové objazdy
– jazda pod vplyvom omamných látok je trestná
– používanie a prevážanie antiradaru je zakázané
– pokuty za porušenie dopravných predpisov sú vysoké a treba ich uhradiť hneď na mieste, zjednávanie je bezpredmetné
– niektoré pokuty: pokuta za prekročenie rýchlosti o viac ako 40 km/h je 750 až 800 eur
– ak je nevyhnutné ďalšie konanie, pokračuje sa až v pracovnom čase bežnom na úradoch. Vodič môže byť vyzvaný, aby auto odstavil na určenom mieste a dostavil sa na určený úrad v danom čase na druhý deň alebo v nasledujúci pondelok
– diaľničné poplatky sa platia po jednotlivých úsekoch

Dôležité telefónne čísla a kontakty
– Veľvyslanectvo SR v Paríži: – 0033-1/4414 5600
– fax: 0033-1/4288 7653
– e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Stredisko ministerstva zahraničných vecí SR pre pomoc a služby občanom – +421/2/5978 5978 (nonstop), e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
– rýchla zdravotnícka pomoc – 15, polícia – 17, požiarnici – 18, námorná pomoc – 16
– medzinárodná predvoľba do Francúzska: 0033
Zdroj: www.mzv.sk, www.mzv.cz

Koľko stojí Francúzsko

Hotel Holiday Inn****
– hotel leží v zálive Baie des Anges pár minút chôdze od prístavu St. Laurent s obchodmi, reštauráciami a barmi
– od Nice je vzdialený asi 8 km
– vstup na súkromnú piesočnatú pláž s ležadlami a slnečníkmi za poplatok, ktorý zahŕňa aj používanie hotelového bazénu
– pestrá ponuka vodných športov
– raňajky, doprava autom
– cena: od 20 902 Sk

Hotel Belle Plage****
– hotel leží niekoľko minút chôdze od historického centra Cannes
– na streche hotela sa nachádza terasa s bazénom, ležadlami a slnečníkmi
– súkromná pláž je od hotela vzdialená 50 metrov
– raňajky, doprava autom
– cena: od 19 672 Sk

Provensálsko – Korzika
– 15 dní, doprava klimatizovaným autobusom, ubytovanie v kempoch vo vlastných stanoch
– návšteva Nice, St. Tropez, dedinky Roussilion, mesta pápežov Avignonu či Arles
– turistika v útrobách rieky Verdon, návšteva vinohradu Chateau St. Martin spojená s degustáciou
– celodenné splavovanie rieky L´ardeche v dvojkanoe
– výlet na Korziku, túra k jazeru Nino, prehliadka pirátskeho mesta Corte či dedinky Sartené
– cena: 14 990 Sk (plus trajekt 2 250 Sk)

Veľký okruh Francúzskom
– 17 dní, doprava klimatizovaným autobusom, ubytovanie v kempoch vo vlastných stanoch
– prehliadka Paríža, malebného mestečka Vannes, kráľovského mesta La Rochelle či stredovekého Carcassonne
– turistika v Pyrenejách a potulky po Bretónsku
– oddych na francúzskej riviére
– cena: 15 990 Sk
menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:37