StoryEditor

Leto 2008: Miesto pre biznismenov s citom pre umenie

11.08.2008, 00:00
Vzduchom sa nesie clivá melódia harmoniky a žblnkot vody vo fontáne. Pod vysokými múrmi porastenými brečtanom si na štýlových kovových stoličkách vychutnávajú deň hostia štvorhviezdičkového hotela Carpe Diem v Prešove.

Záhradná terasa hotela situovaná v noblesnom átriu nepoprie inšpiráciu talianskym Toskánskom. Romantické miesto, kam nedolieha huriavk z prešovskej Hlavnej ulice, má ideálne predpoklady na naplnenie Horatiovho Uži dňa. Elegantný hotel Carpm nevšedný zážitok s cieľom vychutnať si každý okamih. Hotel má nezameniteľný štýl a osobitú atmosféru, ktorú podčiarkujú originály umeleckých diel.
S umením sa v prešovskom Carpe Diem stretnete doslova na každom kroku. Originály Dušana Očkoviča nájdete v izbách, plastiky a obrazy sú aj na hotelových chodbách, na terase, v kaviarni i reštaurácii.


Návrat do minulosti
Štvorhviezdičkový hotel Carpe Diem je situovaný v peknom meštianskom dome z 15. storočia. Práve architektonické osobitosti starobylej budovy rozhodli o celkovom charaktere interiérov, ktoré sú zariadené v retroštýle. Návrat do minulosti, k noblese, lesku a elegancii dávnych čias je určujúcim kritériom. Každá z izieb je zariadená tematicky a odkazuje na konkrétne miesto či ročné obdobie. Puristi by síce niektorým z izieb mohli vyčítať materiály, doplnky či nábytok nezodpovedajúci danému zámeru, ako celok však pôsobia harmonicky a pohodlne. Čistota štýlu totiž nie je jediným, na čo sa pri zariaďovaní izieb pozeralo. Do úvahy sa brala účelnosť a pohodlie návštevníkov, ktoré interiéru nemožno uprieť. Rovnako ako osobitá atmosféra, ktorá prekryje štýlové nedostatky. Bonusom sú zaujímavé kusy nábytku, ktoré môžete nielen obdivovať v niektorých izbách či na hotelových chodbách.
Hoteloví návštevníci nájdu na izbách všetko, čo zodpovedá štyrom hviezdičkám vrátane baru s cenníkom, trezoru či vrecúšok na bielizeň. Možno trošku zarazí - aspoň v prípade izby Romantika - posteľná bielizeň uložená v šatníkovej skrini.
Nič navyše v pozitívnom slova zmysle vás neprekvapí v kúpeľni s toaletou - biele uteráky, hygienické potreby, fén či župany nájdete na svojom mieste.

Delikatesy nielen pre gurmánov
Hotel Carpe Diem je mladším bratom rovnomennej kaviarne a reštaurácie Superior. Do rekonštrukcie objektu, v ktorom boli voľakedy železiarstvo, lahôdky či archív knižnice, musel majiteľ investovať desiatky miliónov korún. Len rekonštrukcia vzácnych fresiek, ktoré zdobia vysoké stropy rustikálnej reštaurácie Superior, stála údajne svojho času toľko, čo trojizbový byt v Prešove. Zachovať ich spolu s elegantným krbom však bolo nielen prejavom kultúrnej zrelosti, ale aj dobrým ťahom smerom k návštevníkom. Spolu s elegantným nábytkom, originálnymi obrazmi na stenách a pohodlnou pohovkou vytvárajú neopakovateľnú atmosféru, ktorá osloví aj tých najnáročnejších gurmánov.
S rovnako príjemným pocitom budete otvárať jedálny lístok, v ktorom nájdete popri steakoch a delikatesách z bravčoviny a kuraciny aj osviežujúce letné šaláty a cestoviny. Pomyselnou výkladnou skriňou reštaurácie Superior sú doma pečené koláče na čele so Sacherovou tortou. V kaviarni Carpe Diem na prízemí môžete ochutnať aj "východniarske“ špeciality, ako je máčanka, polievka z kyslej kapustovej vody a smotany s chuťou po hubách, slanine a koreninách, či huštácka lakocinka - tri druhy mäsa v zemiakovej placke s kyslou kapustou.

Niečo pre biznismenov
Aj keď hotel Carpe Diem nedisponuje veľkokapacitnými kongresovými sálami, jeho klientelu tvoria najmä biznismeni. Pre tých sú určené atypické priestory v podkrovnej galérii nad reštauráciou Superior, kde možno zorganizovať pracovné stretnutie aj pre päť desiatok ľudí. Originálne obrazy na stenách pod "strechou“ starodávneho domu vytvárajú z tejto netradičnej kongresovej miestnosti zaujímavý priestorom s výnimočnou atmosférou.
Ak hľadáte reprezentatívny priestor na posedenie v úzkom kruhu s podmienkou nebyť videní, hotel má k dispozícii 13. komnatu v podzemí. Pivnica s ideálnymi podmienkami na skladovanie vína sa môže pochváliť originálnym zariadením - na elegantných kovových stoličkách s vysokým operadlom potiahnutým červenou látkou či na mohutnej koženej pohovke sa budete cítiť naozaj kráľovsky. V prípade potreby stačí na personál zazvoniť.

Cenník hotela Carpe Diem****

Cenník ubytovania
– 3 480 Sk/116 eur za jednu osobu
– 4 460 Sk/148 eur za dve osoby

Apartmán New York a Business
– 3 900 Sk/129 eur za jednu osobu
– 4 900 Sk/163 eur za dve osoby

v rámci špeciálnej akcie Spoznajte náš hotel sú izby Jar, Leto, Jeseň, Zima a Art Gallery v ponuke za nasledujúce ceny:
– 1 990 Sk/66 eur za jednu osobu
– 2 500 Sk/89 eur za dve osoby

Cenník reštaurácie Superior

predjedlá: od 70 Sk (broskyňa plnená kuracím šalátom a orechami) do 330 Sk (jumbo krevety na grile)
polievky: od 50 Sk (slepačia polievka, cesnaková polievka s opraženou žemľou) do 80 Sk (halászlé, brokolicová polievka s lososom)
cestoviny: od 160 Sk (cestoviny so šunkou a kukuricou) do 240 Sk (špenátové tagliatelle s údeným lososom)
šaláty: od 60 Sk (slovenský zeleninový šalát) do 125 Sk (šalát Carpe Diem so zeleninou, kuracími prsiami, bravčovou panenkou v smotanovom dressingu)

vybrané hlavné jedlá:
rolované morčacie prsia so špargľou – 240 Sk
kuracia roláda s brokolicou – 210 Sk
rybací tanier – 340 Sk
losos na grile s pomarančovou omáčkou – 340 Sk
steak na zelenom korení – 365 Sk
sviečkové medailóniky s husacou pečienkou – 390 Sk
bravčová panenka s višňovou omáčkou, pečeným jabĺčkom a zemiačikom v šupke – 270 Sk

dezerty: od 65 Sk (štrúdľa, Sacherova torta) do 80 Sk (tiramisu kakaové, tiramisu bianco)

vybrané nápoje:
minerálka – 35 Sk/0,33 l
džús – 40 Sk/0,2 l
cola/Vinea/Sprite/Fanta/tonic – 40 Sk/0,25 l
čerstvá ovocná šťava – 40 Sk/1 dl
pivo – 45 Sk/0,5 l
čaj – 45 Sk
espresso – 48 Sk
miešané alkoholické nápoje – od 70 Sk do 150 Sk

 

Prečítajte si aj:
Noblesná romantika uprostred Prešova

Výhodou štvorhviezdičkového hotela Carpe Diem v Prešove je jeho exkluzívna poloha – leží priamo na ... námestí tretieho najväčšieho mesta na Slovensku. Historické centrum s pamiatkami, obchodmi a reštauráciami tak majú hoteloví návštevníci na „skok“.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Test HN – hotel Carpe Diem

Hotel Carpe Diem funguje niečo vyše roka. Zisťovali sme, či si udelené štyri hviezdičky zaslúži.

Obsluha
Ochota a prívetivosť sú hlavnou devízou personálu hotela a reštaurácie Carpe Diem. Čašníci majú v malíčku jedálny i nápojový lístok a v prípade potreby tak dokážu nielen opísať pre hosťa zloženie jedál či odporučiť vhodný pokrm. Samozrejmosťou je správne servírovanie jedál a čistý servis. S rovnakou profesionalitou sa stretnete aj na recepcii. Pozdrav a milý úsmev majú pripravené aj chyžné, čo nie je všade pravidlom. Zo strany hotela i reštaurácie je tak splnené všetko na to, aby sa Horatiovo Uži dňa! mohlo naplniť.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Hostia by si mali zapamätať každý deň

Rozhovor. Generálna manažérka hotela a reštaurácie Carpe Diem Janka Dzurillová pre HN:

Na mieste voľakedajších ruín honosného meštianskeho domu dnes stojí oáza pokoja v luxusnom balení. Štvorhviezdičkový hotel, ktorý je mladším bratom noblesnej reštaurácie, má v názve slávny výrok antického filozofa a básnika Horatia Carpe Diem. A heslom Uži dňa! sa aj riadi.

Celý článok >>

Manažérka hotela a reštaurácie Carpe Diem**** v Prešove Janka Dzurillová odporúča trojicu hotelových „naj“:

Reštaurácia Superior
Štýlová reštaurácia Superior s kapacitou približne pre štyri desiatky osôb láka nielen skvelou kuchyňou, ale aj reprezentatívnym priestorom. Zreštaurované fresky na stropoch, štýlový nábytok, elegantný kozub a originály výtvarníčky Ivany Pančákovej na stenách vytvárajú jedinečnú atmosféru, v ktorej sa budú dobre cítiť aj tí najnáročnejší gurmáni. Špeciality stredomorskej kuchyne pripravované z kvalitných čerstvých surovín či priamo v reštaurácii pečené koláče sú zárukou, že sa do Prešove budete radi vracať.

Letná terasa
Započúvať sa do žblnkotu vody vo fontáne a clivých tónov harmoniky sa možno na letnej terase hotela Carpe Diem. Záplava živých kvetov, štýlový záhradný nábytok, elegantné slnečné hodiny a teplé farby na stenách vytvárajú z nádvoria, ktoré spája hotel s reštauráciou, ideálne miesto na romantické večerné posedenia. Terasa zrekonštruovaná v toskánskom štýle je uzavretá pred ruchom prešovskej Hlavnej ulice, ktorá je z tohto miesta na skok.

Šalát Superior
Ideálnym jedlom pre horúce letné dni je lahodný šalát Superior, ktorý zasýti i osvieži zároveň. Ľadový šalát, proschuto, nektarinka, jahody a mozzarella zaliate mätovo-citrónovým dresingom so strúhaným parmezánom. Letnú delikatesu dostanete za 95 korún. K ďalším, gurmánmi vyhľadávaným delikatesám patrí Sacherova torta a tvarohové koláče. Skvelé jedlo možno zapiť niektorým zo špičkových slovenských vín, v ponuke sú aj kvalitné francúzske, španielske, argentínske či bulharské vína.

menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:59