StoryEditor

Tipy na lyžovačku

06.12.2007, 23:00

-- odporúča predseda Úseku alpských disciplín Slovenského lyžiarskeho zväzu Richard Magdolen

Kde lyžovať vo Francúzsku
Rajom lyžiarov, ktorí sa rozhodnú pre francúzske Alpy, je veľké združenie rezortov Tri údolia, Paradiski a Espace Killy. Vybrať si možno z lyžiarskych stredísk ako Courchevel, La Plagne, La Tania, Les Arcs, Les Menuires, St. Martin de Belleville, Tignes, Val Thorens. Lyžiarske strediská Meribel a Val d'Isere patria k absolútnej špičke na svete, dokonca podľa niektorých štúdií sú najlepšími lyžiarskymi strediskami sveta. Tomu však zodpovedá aj cena -- ide totiž o najdrahšie strediská vôbec. Všetky spomínane skiareály ponúkajú doslova neobmedzené možnosti lyžovania pre začiatočníkov aj najnáročnejších lyžiarov s bohatou ponukou ubytovania. Lyžovať možno na viac než tisícke km zjazdoviek. Existuje možnosť jazdy vo všetkých strediskách na jeden skipass. Neverím však, že jeden lyžiar prejde počas týždňovej dovolenky všetky. Počas zimy sa tu koná množstvo zaujímavých, nielen športových akcií.

Kde lyžovať v Rakúsku
K najznámejším a najpopulárnejším rakúskym strediskám patria Schladming, Kitzbühel a St. Anton am Arlberg. Schladming je známy najprestížnejším slalomom, Kitzbühel zas najprestížnejším zjazdom v seriál Svetového pohára. Samozrejme, nesmie pri tom chýbať svetová smotánka. Každý, kto rád lyžuje a sleduje preteky, si nenechá ujsť príležitosť aspoň raz si na vlastnej koži vyskúšať najprestížnejšie trate na svete.
Schladming patrí spolu s ďalšími lyžiarskymi strediskami do združenia Ski Amadé. Vďaka tomu je pre návštevníkov pripravených vyše 800 km zjazdoviek na jeden lístok. Kitzbühel a St. Anton am Arlberg sú vyššie položené strediská ako Schladming -- čo znamená istotu prírodného snehu. S umelým zasnežovaním však Rakúšania nemajú nijaký problém. Lyžovať možno na stovkách km dokonale upravených tratí, na svoje si prídu aj snoubordisti. Pozor však na cenu -- vďaka svojej prestíži patria medzi tie drahšie strediská, ale ponúkané služby za to stoja. Pre Slovákov je atraktívny určite Semmering, ktorí leží necelej pol druha hodiny od Bratislavy, pričom po otvorení diaľnice medzi Viedňou a slovenskou metropolou to bude ešte kratšie. Ide o štandardné rodinné stredisko, ktoré cenovo i traťami určite stojí za víkendovú lyžovačku.

Kde lyžovať v Taliansku
Z talianskych lyžiarskych lokalít jednoznačne odporúčam Dolomiti Superski -- združenie viac než desiatky lyžiarskych niekoľkých stredísk v Dolomitoch, v regiónoch Südtirol a Trentino. K najznámejším patria Alta Badia, Val Gardena, Cortina d´Ampezzo a Val die Fiemme, kde sa každoročne konajú preteky svetového pohára v zjazdovom, ale aj v bežeckom lyžovaní.
Pozitívom je, že vo všetkých strediskách možno jazdiť na jeden skipass. Lyžiari majú k dispozícii vyše 1 200 km zjazdoviek -- na svoje si tak príde každý. Lokalita je vhodná pre rodiny, začiatočníkov, profesionálov i snoubordistov. Užijú si tiež freestylisti a freeridisti -- vďaka vysokej nadmorskej výška nájdu na svahoch dosť prašanu i prírodných prekážok na svoje aktivity. Keďže ide o celosvetovo známe lyžiarske strediská, svoj luxus tu nájdu aj najnáročnejší klienti a VIP osoby. Obrovskou a nezanedbateľnou výhodu regiónu je príjemné počasie a dostatok slnka -- osem z desiatich dní je slnečno.

Kde lyžovať vo Švajčiarsku
Ak hľadáte príjemné prostredie bez záplavy áut, dokonalé služby a luxus, tak hľadáte Švajčiarsko. K absolútnym jednotkám patria celosvetovo známe lyžiarske strediská St. Moritz, Adelboden a Wengen, kde sa každoročne konajú preteky Svetového pohára. Zasväteným určite netreba pripomínať, že vo Wengene sa ide najdlhší zjazd na svete. Nielen počas týchto pretekov, ale počas celej zimy môžete v týchto strediskách stretnúť svetovú smotánku -- hercov, spevákov, politikov aj šľachtu. Všetko pripomína dokonale fungujúce luxusné švajčiarske hodinky. St. Morizt sa môže podľa niektorých pýšiť prívlastkami najluxusnejšie a najdrahšie stredisko na svete.
Viaceré lyžiarske strediská vo Švajčiarsku sú uzavreté pre autá. Do dedín sa tak dostanete vláčikom alebo takzvaným elektrotaxi.

menuLevel = 2, menuRoute = style/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:42