Pixabay
StoryEditor

Sťahujte posledné verzie operačných systémov, radí hacker a prezradil, ako je to s Bitcoinom

09.10.2017, 09:25
Autor:
ČTKČTK
Klasické GSM hovory je možné veľmi ľahko odpočúvať z najrôznejších strán.

Používatelia internetu by kvôli svojej bezpečnosti mali sťahovať posledné verzie operačných systémov. Na sociálnych sieťach by mali okrem hesla používať ešte ďalší bezpečnostný prvok.

Pre bezpečné hovory alebo textové správy by si mali stiahnuť aplikáciu, ktorá ich zašifruje. Povedal to Pavol Lupták, riaditeľ hackerského kongresu, ktorý sa od piatku konal v Prahe. Hlavnou témou bola finančná sloboda.

"Možnosti bežného používateľa sú celkom obmedzené, ale predsa len sú. Mal by hlavne používať posledné verzie softvérov operačných systémov, aktualizovať si aplikácie. Mal by sa o to jednoducho starať. V prípade sociálnych sietí odporúčam používať viac prvkov pre prihlásenie. Samotné heslo nie je bezpečné," uviedol Lupták.

Príkladom podľa neho môže byť potvrdenie cez SMS ako to funguje pri internetovom bankovníctve. V prípade hovorov alebo textových správ je podľa Luptáka vhodné stiahnuť si niektorú z aplikácií, ktorá ich dokáže zašifrovať.

Tvrdí, že hackeri budú mať pred ich prenasledovateľmi vždy náskok, podobne ako napríklad v športe používatelia dopingu pred antidopingovými laboratóriami.

"Súvisí to s tým, že sa naše životy virtualizujú. Čím ďalej, tým viac sa dostávame do internetového sveta, väčšiu časť života trávime na smartfónoch. Tak potom internetovým portálom poskytujeme veľké množstvo osobných informácií. Tým väčší priestor potom získavajú hackeri. A o to kľúčovejšia je bezpečnosť".

Na niektoré „achillove päty“ ešte neexistujú záplaty

Niekto dokáže za málo peňazí zhodiť napríklad server veľkej banky," povedal Lupták. Zároveň sa ohradil proti tomu, že pojem hacker by mal mať len negatívne nádych. "Hacker je človek, ktorý dostatočne hlboko vidí do technológií a dokáže ich využívať neštandardným spôsobom. Navyše vie inovovať. Na kongrese v Prahe sa zišli takzvaní etickí hackeri. Potom je tu druhá skupina, takzvaní blackhackeri, ktorí kradnú osobné údaje a potom ich predávajú," dodal Lupták.

Šifrovanie podľa neho umožňuje bezpečne komunikovať napríklad teroristom. Ale zároveň aj väčšine ostatných užívateľov. "Šifrovanie poskytuje výrazne viac výhod pre spoločnosť než negatívnych vecí.  Trebárs internet používajú pedofili alebo rôzni extrémisti. Ale napriek tomu nikoho nenapadne internet zakázať," povedal Lupták.

Víkendový kongres bol podľa neho zameraný hlavne na finančnú slobodu. "Teda na možnosť, ako pomocou rôznych technológií, ako napríklad kryptomenom alebo anonymným menom, dosiahnuť novú ekonomickú osobnú slobodu. Ako zamedziť štátu alebo bankám, aby nás špehovali," dodal Lupták.

Ako príklad uviedol virtuálnu menu Bitcoin, kde neexistuje žiadna centrálna inštitúcia, ktorá by o nej rozhodovala. Konečné množstvo Bitcoinu je navyše vopred dané. "Kryptomena ohrozuje existenciu centrálnych bánk. Keď chce štát vziať peniaze od ľudí, môže to urobiť dvoma spôsobmi. Buď zvýši dane, alebo centrálna banka vytlačí oveľa viac peňazí. Potom môže prísť inflácie. To pri Bitcoine nehrozí. Je to trhová mena, ktorá nie je na žiadnu inú naviazaná. Podobne ako napríklad zlato. To znamená, že kurz určuje trh. Rovnako ako u zlata alebo napríklad ropy," dodal Lupták.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:04