FacebookReuters
StoryEditor

Facebook budú musieť deťom dovoliť rodičia. Poslanci prijali reguláciu sociálnych sietí

29.11.2017, 18:16
Autor:
ČTKČTK
Opatrenie schválila Národná rada v zákone o ochrane osobných údajov.

Na sociálne siete a podobné služby sa na Slovensku budú môcť bez súhlasu rodičov prihlásiť len osoby staršie ako 16 rokov. Vyplýva to zo zákona, ktorý dnes schválil parlament. Slovensko tak využije hornú vekovú hranicu, ktorú predpokladá príslušné nariadenie Európskej únie.

Spomínané opatrenia schválila Národná rada v zákone o ochrane osobných údajov, podľa ktorého súhlas so spracovaním osobných údajov môže dať prevádzkovateľovi informačných služieb osoba staršia ako 16 rokov. V opačnom prípade bude prevádzkovateľ povinný vynaložiť primerané úsilie, aby si overil, či takýto súhlas dal záujemcovi jeho zákonný zástupca, čo je hlavne rodič. Táto povinnosť sa nebude vzťahovať napríklad na služby poskytované týraným deťom.

"Zvláštnu ochranu osobných údajov si zasluhujú deti, pretože sú si v menšej miere vedomé rizík a dôsledkov v súvislosti so spracovaním ich osobných údajov, a to najmä v prípade, ak je záujem získavať ich osobné údaje prostredníctvom internetu," uviedlo ministerstvo spravodlivosti. Dodalo však, že overenie veku používateľa môže byť iba formou odpovede na položenú otázku.

Slovensko nevyužilo možnosť znížiť spomínanú vekovú hranicu až na 13 rokov, ako to predpokladá nariadenie Únie k ochrane fyzických osôb pri spracovaní osobných údajov. Po podpise zákona prezidentom vstúpia nové pravidlá do platnosti 25. mája 2018.

Napríklad sociálnu sieť Facebook podľa staršieho prieskumu na Slovensku používa väčšina starších detí. Okrem sociálnych sietí sa nové pravidlá ohľadom spracovania osobných údajov detí dotknú tiež napríklad škôl.

V súlade s nariadením EÚ o ochrane osobných údajov, ktoré začne platiť na konci mája budúceho roka, musia firmy či inštitúcie žiadať svojich zákazníkov o udelenie súhlasu so spracovaním osobných údajov podľa nových pravidiel. Pokiaľ si udelenie súhlasu v termíne nezabezpečia, musia osobné údaje klientov zo svojich databáz pod hrozbou vysokých pokút vymazať.

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:11