FacebookReuters
StoryEditor

Cítim obrovskú vinu za to, čo sme stvorili. Exšéfovia broja proti Facebooku

12.12.2017, 14:33
Autor:
ČTKČTK
Sociálne médiá ničia základy fungovania spoločnosti a ľudia by si od nich mali dať pauzu.

 Takto sa počas vystúpenia na Stanfordskej univerzite vyjadril bývalý viceprezident spoločnosti Facebook pre rast užívateľskej komunity Chamath Palihapitiya. Dodal, že za to, aké prostredie pomohol vytvoriť, cíti obrovskú vinu.

Palihapitiya pred akademikmi na Stanforde vystúpil už v novembri, až v pondelok si však jeho slová začali všímať médiá. Zaradil sa tak k ďalším bývalým funkcionárom Facebooku, ktorí v poslednej dobe verejne kritizovali svojho predchádzajúceho zamestnávateľa.

Bývalý produktový manažér Antonio García Martínez sa nechal počuť, že Facebook klame o svojej schopnosti ovplyvňovať jednotlivcov za pomoci dát, ktoré o užívateľoch zhromažďuje. Jeden zo zakladateľov kalifornskej firmy Sean Parker potom v novembri uviedol, že platforma ťaží zo "slabín psychológie človeka".

"Myslím, že sme všetci v kútiku duše vedeli, že sa môže stať niečo zlé, aj keď sme si nahovárali, že asi žiadne naozaj zlé nechcené následky nebudú," opísal začiatky najväčšej sociálnej siete jej bývalý manažér Palihapitiya, súčasný riaditeľ investičnej firmy Social Capital.

Kriticky sa pritom nevyjadroval len voči Facebooku, ale voči širšiemu prostrediu na internete založenom na "krátkodobých obvodoch" uspokojenia zo spätnej väzby. Aj podľa neho nejde len o problém americkej spoločnosti, kde je moc sociálnych sietí aktuálne horúcou témou kvôli údajnej kampani Ruska pred poslednými prezidentskými voľbami.

"Žiadna občianska debata, žiadna spolupráca: dezinformácie a nepravdy. (...) Je to globálny problém," usudzuje podnikateľ pôvodom zo Srí Lanky, ktorý vo Facebooku pôsobil od roku 2007 do roku 2011.

Uviedol potom ako príklad májový incident z Indie, kde falošné správy o únosoch rozšírené prostredníctvom aplikácie WhatsApp vyústili do zlynčovania siedmich ľudí. Palihapitiya sa však obáva, že manipulácia ľudí je možná ešte v oveľa väčšom meradle.

"Neuvedomujete si to, ale ste programovaní," povedal. Sám vraj používanie Facebooku obmedzil na najmenšiu možnú mieru a jeho deti "nemajú dovolené tie sračky používať". Palihapitiya zároveň vyzval verejnosť, aby si od sociálnych médií dala "poriadnu pauzu".

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:36