StoryEditor

NEDOSTATOK IT ŠPECIALISTOV. Kde nájsť nových odborníkov.

17.10.2006, 00:00

Mladí absolventi -- čerstvá infúzia IT priemyslu
Hoci priemysel informačných technológií patrí medzi najprogresívnejšie a najrozvíjajúcejšie sa odvetvia a prináša vysokú pridanú hodnotu i nadpriemerné ocenenie svojich pracovníkov, začína na Slovensku narážať pri svojom rozvoji na veľmi tvrdú hradbu. Je ňou začínajúci sa nedostatok odborníkov, ktorých potrebuje čoraz viac.

Jedným z dôvodov, prečo po automobilovom priemysle aj priemysel informačných technológií začína pociťovať nedostatok potrebných pracovníkov, je, že veľké zahraničné spoločnosti budujú na Slovensku svoje nadnárodné servisné a podporné centrá. Urobili tak už mnohé globálne spoločnosti. Spomeňme IBM, Siemens PSE, Accenture, Hewlett-Packard, T-Systems, T-Com, Orange, Alcatel, Lenovo, Ness, ale aj Dell, ktoré potrebujú zamestnať stovky až tisícky pracovníkov. A pribudnú aj ďalšie, lebo Slovensko je v hodnotení krajín podľa nákladov, dostupnosti pracovnej sily a podnikateľského prostredia v krajinách regiónu Európy, Blízkeho východu a Afriky na piatom mieste. Preto by už u nás skoro malo pracovať v servisných centrách a podporných strediskách 10 000 zamestnancov. Každý rok by malo pribudnúť ďalších 600 až 700. Kde ich však vziať. Také množstvo študentov zameraných na oblasti, ktoré IT priemysel potrebuje, totiž slovenské univerzity neabsolvuje.

ITAS za zmenu profilácie škôl

Otázka zabezpečenia dostatku zamestnancov, ktorí by spĺňali požiadavky IT priemyslu, rezonuje aj v kruhoch tohto významného odvetvia. Pripomeňme si jeden z ostatných dokumentov IT asociácie Slovenska združujúcej viac ako 70 najvýznamnejších domácich a zahraničných spoločností pôsobiacich v oblasti informačných a komunikačných technológií. Je ním Informatizácia -- cesta k znalostnej spoločnosti. Upozorňuje sa v ňom, že na Slovensku sa vo veľkej miere začína prejavovať nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, pričom potrebe zamestnávateľov nezodpovedajú vedomosti ani zručnosti absolventov škôl a univerzít. ITAS sa domnieva, že by vláda mala podporovať zmenu profilácie niektorých stredných škôl a bakalárskeho štúdia na informatiku, ktorá by priniesla viac absolventov v profesiách, ako sú programátori, sieťoví špecialisti, správcovia IKT alebo hardvéroví technici. Takisto by mali byť podporované rekvalifikačné kurzy pre absolventov stredných a vysokých škôl zamerané na informatiku.

Pozornosť ľudským zdrojom

IT spoločnosti však nečakajú len na kroky vlády, ale samy venujú tejto oblasti výraznú pozornosť. Na nedávnej 4. konferencii o aktuálnych témach IT sektora IT SUMMIT 2006 venovali jeden zo štyroch panelov práve otázke, či sú na Slovensku k dispozícii kvalitné ľudské zdroje v IT a ako sú odmeňované. Panelová diskusia nebola pritom lamentovaním, ale ukázala, že IT priemysel sa vie, podobne ako v iných dôležitých otázkach, dostať z hroziacej krízy vďaka svojej flexibilite a inovatívnemu prístupu.
Denisa Moravská zo spoločnosti Soitron v úvode uviedla, že od tohto mesiaca majú 700 zamestnancov, hoci na začiatku roku 2004 ich bolo len 85. Ďalej povedala: "V tomto roku sme mali menšie problémy so získavaním ľudí ako v minulom. Bolo to spôsobené najmä tým, že v minulom roku sme sa zameriavali najmä na treťolíniových, čiže najseniorskejších technikov. Vybrali sme sa cestou headhuntingu, keď sme dva mesiace oslovovali ľudí, ktorí potom boli dva mesiace vo výpovedných lehotách a ďalšie tri mesiace sme ich ešte školili, takže reálne sme mali ľudí po siedmich -- ôsmich mesiacoch."

Radšej vychovať ako lanáriť

Soitron sa v tomto roku dal na úplne inú cestu a investoval najmä do juniorov a semiseniorov, ktorých potom postupne začne posúvať na seniorskejšie pozície. "Tých najseniorskejších pozícií máme sto, pričom len 20 ľudí sme zobrali zvonku z iných firiem a ostatných sme si posunuli zvnútra v rámci vnútorných zdrojov," uviedla Denisa Moravská. Doplňme, že zo 700 zamestnancov 300 chodí na jazykové kurzy. Majú síce angličtinu, ale technickú. Lepšie sú na tom špecialisti, ktorí predtým absolvovali Cisco akadémiu, ale v zásade veľmi veľa investujú do toho, aby zamestnanci ovládali angličtinu a nemčinu. Učí sa aj španielčina a francúzština.
V Soitrone značné prostriedky tiež investujú do školení pred nástupom. Pracujú totiž s absolventmi, ktorí chodia jeden mesiac pred nástupom na unixové, windowsovské alebo sieťové školenia. "Vybrali sme sa touto cestu, lebo sme si uvedomili, že navzájom si lanáriť seniorov z firiem nie je správna cesta a konkurencia je nemalá nielen v Košiciach, ale aj DHL v Prahe, IBM v Brne či v Lenove," podčiarkla Denisa Moravská. Dodala, že juniori sú zo škôl. Výrazne pritom vidieť, ktorí pracovali počas štúdií na dohodu, lebo majú oveľa lepšie schopnosti. "Dáme ich síce na pozície juniorov, ale veľmi skoro prejdú na pozície semiseniorov. Sú aj takí absolventi, ktorí idú rovno zo školy a nikdy nepracovali. Pochádzajú najmä zo stredného Slovenska. S nimi treba veľa pracovať a investovať do ich vzdelania," dodala Denisa Moravská.

Accenture s tými istými výzvami

Skúsenosti spoločnosti Accenture, ktorá má na Slovensku už vyše 1 100 zamestnancov, priblížil Jozef Kokoška. "Máme predstavu, že sme veľká IT firma, lebo v tejto oblasti pracuje asi 700 našich pracovníkov. Pracujeme v oblasti poradenstva pre manažment IT, oursourcingu podnikateľských procesov, teda účtovníctva, finančného riadenia, ľudských zdrojov a pod., na čom robí asi 500 pracovníkov," povedal Jozef Kokoška, ktorý v Accenture vedie technologické centrum s vyše 500 pracovníkmi. Je súčasťou globálnej siete. Podobné centrá má Accenture v Indii, Číne, na Filipínach, v USA, Španielsku a na Mauríciu. Bratislava je preto významným geografickým miestom na mape Accenture, lebo je jedným z globálnych centier.
"Z nuly sme vyrástli na 500 zamestnancov za štyri roky, čiže podobne ako Soitrom či T-Systems. Tiež sme sa stretávali s tými istými výzvami ako tieto firmy. Od samotného začiatku sme sa sústredili na výchovu mladých ľudí, pričom najväčšie percento nových zamestnancov, ktorých priberáme, je priamo zo školy. Musím podporiť skúsenosti zo Soitronu, že tí ľudia, ktorí mali na škole prax, majú vyššiu štartovaciu pozíciu pokiaľ ide o plat ako tí, čo žiadnu prax nemali." Aj v Accenture postupne zistili, že výchova juniorov a situácia na trhu pracovníkov, ktorých by potrebovali najímať každý mesiac, nestačí. Preto vyšli s dvoma veľkými iniciatívami. Prvá bola, že sa otvorili smerom do strednej a východnej Európy. Najprv otvorili pobočku bratislavského centra v Brne, kde majú už 40 zamestnancov, s tým, že tam chcú intenzívne rásť, keďže tamojší trh nie je až taký preplnený ako v Bratislave. Ďalej otvorili pobočku aj v Bukurešti v Rumunsku. Stratégiou teda je, že Bratislava bude centrom strednej Európy z hľadiska dodávok služieb Accenture. Väčšina služieb ide pritom do zahraničia, len asi tretina zostáva na Slovensku. Konkrétne v technologickom centre robia pre vyše 30 klientov z 13 európskych štátov.

IT šanca pre každého

Accenture usporadúva v Bratislave IT šancu pre každého, čo je obdobná vzdelávacia aktivita ako robí T-Systems v Košiciach v podobe UniversITy. Začali s ňou cez prázdniny a teraz majú prvých absolventov. Je to veľmi intenzívne školenie pre každého okrem vlastných zamestnancov. Vytvorili tak dobrú štartovaciu ponuku pre človeka z ľubovoľného odboru aspoň na úrovni bakalára, aby začal pracovať v IT sektore. Všetkým úspešným absolventom ponúkajú miesto, ale vedia si predstaviť, že môžu skončiť aj v iných firmách na Slovensku. "Preto by som sa tiež prihováral, aby sme spojili sily v Bratislave a Košiciach, aby sme tieto aktivity robili vo väčšom množstve, lebo trh je malý a treba ho rozšíriť. Rozšíriť sa dá niekoľkými spôsobmi -- spoluprácou s univerzitami, presviedčaním ľudí, aby išli do IT sektora ak skončil aspoň strednú školu, preškoľovaním a rekvalifikačnými kurzami, aby sa IT sektor naozaj rozširoval. Z toho budeme môcť čerpať všetci a nebudeme si musieť navzájom lanáriť zamestnancov," vyzdvihol Jozef Kokoška.

"Vláda by mala podporiť zmenu profilácie niektorých stredných škôl a bakalárskeho štúdia na informatiku, ktorá by priniesla viac absolventov v profesiách ako sú programátori, sieťoví špecialisti, správcovia IKT alebo hardvéroví technici."

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. september 2024 07:45