StoryEditor

Ukladanie dát -- rýchlo a spoľahlivo

17.10.2006, 00:00

Dnešný digitálny svet zápasí so záplavou dát. Najmä podniky, výrobné organizácie a finančné organizácie čelia výzve, ako sa vyrovnať s nárastom objemu dát, o ktoré sa musia starať. Podľa americkej Univerzity v Berkley sa na svete ročne vyprodukujú 2 exabyty (EB = 1 018 bytov) dát ročne a objem podnikových dát sa zdvojnásobuje každých 6 až 12 mesiacov. Manažéri IT pritom zápasia s obmedzeným rozpočtom pre dostupné a bezpečné ukladanie dát, pretože k nákladom na hardvér a softvér treba prirátať aj výdaje na špecializovaný personál.
Pokroky v digitálnych technológiách ukladania dát zohrávajú kritickú dôležitosť, keďže potreby digitálnej spoločnosti z hľadiska ukladania dát prudko narastajú. Objem dát v súčasnosti výrazne rastie najmä v súvislosti s implementáciou systémov elektronického obchodovania, bankovníctva, manažmentu vzťahov so zákazníkmi (CRM) a informačných ERP systémov, ako aj s využívaním multimediálnych aplikácií. Komunikácia, projektová dokumentácia, podnikateľské plánovanie -- to všetko sa už dnes robí elektronicky a bez potrebného zálohovania hrozí strata ťažko nahraditeľných dát. Strata informácií finančného charakteru -- účtovníctvo, výkazy majetku, údaje o zamestnancoch -- bez spoľahlivého zálohovania môže byť hotovou katastrofou. Analytici spoločnosti Gartner analyzovali, že tretina spoločností, ktoré prišli o svoje dáta, skončili s podnikaním takmer okamžite, a ďalších 30 percent zaniklo do dvoch rokov.
Súčasť infraštruktúry
Ukladanie dát (storage) patrí popri výpočtovej technike a komunikačnej sieti medzi tri hlavné zložky informačnej infraštruktúry podniku. Organizácie si musia najprv odpovedať na otázku -- kam s dátami. A v súvislosti s vývojom v posledných rokoch, keď sa dnes nikto necíti bezpečný pred udalosťami, ako sú prírodné katastrofy či teroristické útoky, si musí organizácia klásť aj otázku, ako stratené dáta rýchlo obnoviť. Cieľom je mať dáta zálohované tak, aby sa zabránilo ich strate alebo narušeniu a aby určité dáta boli v prípade potreby rýchlo dostupné -- v mnohých prípadoch v reálnom čase. Preto neprekvapuje, že výdavky na ukladanie dát v podnikoch teraz tvoria viac ako polovicu všetkých výdajov na IT a podľa analytikov IDC čoskoro dosiahnu až 75 percent celkových výdajov na IT. To len potvrdzuje, že dáta, ich manažment, záloha a možnosť obnovy sú kriticky dôležité pre chod organizácie.
Rast trhu
Podľa prognóz IDC, celosvetový trh softvéru pre ukladanie dát rástol v druhom štvrťroku t. r. o 8,6 percenta a dosiahol hodnotu 2,5 miliardy dolárov. Obdobným tempom rástol aj predaj externých diskových systémov. Sieťové diskové systémy rástli ešte vyšším tempom 11,4 perc. Podľa IDC v najbližších piatich rokoch sa bude celosvetový obrat z predaja diskových systémov úschovy dát zvyšovať a v roku 2010 dosiahne hodnotu takmer 30 miliárd dolárov. Zhruba dve tretiny z celkovej uskladnenej kapacity v terabajtoch budú v roku 2010 na diskových systémoch.
Pochopiteľne, IT manažéri si uvedomujú, že potreba úschovy dát neustále narastá, ale na druhej strane sú najmä menšie organizácie limitované rozpočtami, a preto hľadajú spôsoby, ako zvýšiť efektívnosť dátových centier. Je zrejmé, že trh má potenciál rastu a dodávatelia budú chcieť zabojovať o nových používateľov, najmä z oblasti malého a stredného podnikania. Avšak predovšetkým malé podniky si nie vždy môžu dovoliť zamestnávať špecialistov na správu a prevádzku systémov zálohovania a archivácie. Preto môžeme očakávať ponuku sofistikovaných systémov zálohovania a takú funkcionalitu, ktorá by dávala do lepšej rovnováhy náklady, kapacitu, výkon, prehľadné užívateľské rozhranie a najmä jednoduchosť používania a správy.
Systémy "všetko v jednom"
Jedným z príkladov nového trendu -- ako jednoducho a efektívne ukladať, manažovať a spravovať dáta, je aj prístup spoločnosti Hewlett-Packard, ktorý nedávno prezentovala táto spoločnosť európskym novinárom v Barcelone. HP uvádza na trh prvé systémy ukladania dát s jednoduchou obsluhou, ktorých poslaním je znižovať náklady a náročnosť použitej technológie pre malé a stredné podniky zápasiace s exponenciálne rastúcimi objemami ukladaných dát. Nové multifunkčné systémy ukladania dát HP StorageWorks All-in-One prinášajú jednoduchú správu ukladania a zálohovania dát pre jednotlivé aplikácie, ponúkajú spoľahlivú ochranu dát a cenovo dostupné riešenia. Pomocou týchto systémov môžu malé a stredné podniky s minimálnymi (resp. žiadnymi) skúsenosťami dáta ukladať, zdieľať, spravovať, zálohovať a zároveň chrániť svoje rýchlo rastúce aplikačné a súborové dáta pomocou flexibilného sieťového storage prostredia.
Viac ako 60 percent malých a stredných podnikov ešte v praxi nenasadilo žiadne sieťové systémy ukladania dát. Uvedené multifunkčné systémy od spoločnosti HP im preto ponúkajú riešenia pre danú oblasť, o ktorej analytická firma IDC predpokladá, že sa do roku 2010 stane trhovou príležitosťou s ročným objemom 5,7 miliardy USD. Nové multifunkčné systémy dokážu riešiť aj špecifické problémy malého a stredného podnikania. Správa a riadenie ukladania a zálohovania dát je veľmi komfortná, umožňuje ju veľmi jednoduché a intuitívne užívateľské rozhranie. Ako sa o tom mohli názorne presvedčiť aj zástupcovia tlače, toto riešenie ponúka úsporu času pri administrácii systému a zvládne ho aj užívateľ, ktorý nemá špecifické IT znalosti či zručnosti.
Prvé skúsenosti

"Naše skúsenosti s implementáciou ukázali, že systém HP All-in-One je navrhnutý tak, aby riešil najmä potreby malých podnikateľov a firiem," povedal počas prezentácie jeden zo zákazníkov HP, Dalitso Phiri, sieťový administrátor spoločnosti Prater. "Počnúc intuitívnym nastavovaním funkcionality až po jednoduché užívateľské rozhranie, systém vykazuje extrémnu jednoduchosť, komplexnosť a riešenie problémov s nízkymi nákladmi, čo nám pomáha riadiť naše rastúce potreby v oblasti ukladania dát."
Systémy na ukladanie dát sú špeciálne navrhnuté pre prostredie Microsoft Windows vrátane nástrojov, ktoré spolupracujú s Microsoft Exchange a SQL Server. Stačí vám desať a menej kliknutí myšou a dokážete plne nastaviť ukladanie dát pre poštový server Exchange. Microsoft, ktorý pre toto riešenie vyvíjal softvér a implementoval ho vo svojom Storage Serveri, neskrýva veľké uspokojenie zo spolupráce. Synergia spolupráce s HP vedie k univerzálnym riešeniam ukladania dát, ktoré výrazne znižujú náklady, ponúkajú jednoduchosť správy a pritom vysokú úroveň funkcionality, a to na báze hardvéru, ktorý je dnes priemyselným štandardom.
Súčasťou multifunkčného systému ukladania dát HP "všetko v jednom" je aj plná verzia HP StorageWorks Data Protector Express Software, ktorý umožňuje zálohovať a archivovať dáta na páske, virtuálnej páske, optických alebo externých diskových poliach. HP All-in-One Storage systém tiež dokáže fungovať aj na Windows Storage Server 2003 R2, ktorý umožňuje replikáciu z jedného systému na druhý a rýchlu obnovu v prípade havárie či poruchy.

Vyšší rast vo východnej Európe
"Systémy na ukladanie dát zaznamenávajú boom najmä na trhoch východnej a strednej Európy," povedala nám Luisa Bordoni, analytička IDC, ktorá prezentovala trendy storage na podujatí HP v Barcelone. Kým v západnej Európe registrujeme jednociferný rast predaja storage systémov, na trhoch východnej Európy je to dvojciferný rast. Je to celkom pochopiteľné. Krajiny, ktoré prednedávnom vstúpili do Európskej únie, zaznamenávajú pomerne výrazný ekonomický rast, masívne investujú do infraštruktúry. S prílevom nových strategických investorov, najmä do výroby a IT služieb, narastá potreba posilňovania a budovania záložných a archívnych systémov ukladania dát. Dopyt po nových systémoch ukladania dát v tomto regióne poháňajú najmä aplikácie, ako je CRM (riadenie vzťahov so zákazníkmi), riadenie životného cyklu výrobkov (product lifecycle management), digitalizácia obsahu či implementácia e-government systémov."
Ako odznelo aj na tlačovej konferencii spoločnosti Hewlett-Packard, vývoj dátových úložísk, označovaných vo všeobecnosti ako storage, napreduje míľovými krokmi a z mnohých produktov sa vďaka zadefinovaným štandardom stala komodita. V blízkej budúcnosti môžme očakávať najmä nové technológie v oblasti pevných diskov, ktoré zaujmú u používateľov pevnejšiu pozíciu. "Scale-up" storage architektúra, pri ktorej sa kapacita, resp. výkonnosť zariadenia, zvyšuje pridávaním komponentov v rámci boxu (napríklad procesorových dosiek), bude aj v najbližšom období preferovanou architektúrou, pričom virtualizácia povedie k plne automatizovanej infraštruktúre. Sieťové zálohovanie dát má nesporné výhody, keďže dnes už je viac ako 70 % úložných prostriedkov prepojených sieťou. Sieťovým riešením zálohovania sa zvyšuje využívanie kapacity zariadenia až na 75 % v porovnaní s 50 % využitím kapacity v prípade, ak úložné zariadenia sú priamo pripojené k serveru. Znižuje sa aj zložitosť a zvyšuje sa produktivita IT pracovníkov prostredníctvom centralizovaného manažmentu a rýchleho a ľahkého zálohovania. A v neposlednom rade sa zvyšuje dostupnosť podnikových informácií a stúpa pravdepodobnosť obnovenia dát po prípadnej havárií či katastrofe.

Podiely hlavných dodávateľov na celosvetovom trhu úložných diskových systémov (2Q 2006)

Vendor
1. HP
2. IBM
3. EMC
4. Dell
5.Sun Microsystems
5. Hitachi
Others
All Vendors

Zdroj: IDC Worldwide Quarterly Disk Storage Tracker, September 2006
Podiel na trhu storage zariadení v SR podľa množstva dodaných jednotiek a podľa obratu (2Q 2006)

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. máj 2024 20:08