StoryEditor

Nové smart okuliare vyzerajú prekvapivo normálne. Do oka vám kreslia laser

09.02.2018, 23:01
Spoločnosť Intel ukázala prototyp smart okuliarov Vaunt.

Na rozdiel od Google Glass vyzerajú na prvý pohľad celkom normálne. Nemajú kameru a displej je neviditeľný. Obraz sa totiž laserom vykresľuje priamo na sietnicu používateľa, píše iDnes.cz.

Google Glass predstavovali zaujímavý experiment, ktorý sa však kvôli nie príliš vydarenému marketingu stal synonymom neúspešného produktu, snažiaceho sa o inováciu za každú cenu.

Intel pochopiteľne nechce tento scenár opakovať. Ich pokus o smart okuliare Vaunt sa preto od Google Glass líši vo všetkých vyššie spomenutých rysoch.

Dali sme ľuďom na ulici vyskúšať okuliare Google Glass:

Na prvý pohľad normálne okuliare

Hoci ide zatiaľ ešte len o funkčný prototyp, vzhľadovo sa smart okuliare Intelu v podstate nelíšia od bežných dioptrických okuliarov. Tvar je skôr nadčasový a ani hrúbka nožičiek neprezrádza, že sa v nich skrýva nejaká elektronika. Nenápadný vzhľad by mohol byť kľúčový pre úspech okuliarov na trhu.

Pozrite si porovnanie - vľavo sú smart okuliare od Intelu a vľavo sú Google Glass:

iDnes/Národní filmový archiv, YouTube, iDnes

​Zatiaľ čo pri mobilnom telefóne alebo aj hodinkách sú užívatelia schopní dizajnové nedostatky prehliadnuť, u elektroniky, ktorá sa po nasadení na nos stáva doslova súčasťou našej identity, na vzhľade záleží. Ide aj o to, že smart okuliare Vaunt na seba neupozorňujú.

Keby ste nevedeli, že sú niečím zvláštne, vôbec by vám nenapadlo ich bližšie skúmať. Jednoducho okuliare, ktoré nevyzerajú ako rekvizita z béčkového sci-fi filmu. To bude pre prípadného používateľa celkom dôležité. Keď máte na sebe Google Glass, všetci sa o ne zaujímajú.

To sa môže niekomu páčiť, ale zariadenie, ktoré na seba neustále strháva pozornosť celej miestnosti, nie je pre každého. Bez kamery sú smart okuliare slepé, ale prijateľnejšie. Po niekoľkých týždňoch testovania Google Glass sme dospeli k tomu, že jediné, na čo sa nám zatiaľ reálne hodia, je záznam videa.

Glass totiž majú celkom kvalitnú širokouhlú kameru. Nové okuliare od Intelu však kamerou nedisponujú. Je to problém, alebo naopak výhoda? Kamera v okuliaroch je pre mnoho použití úplne kľúčová, či už ide o športové smart okuliare, okuliare pre rozšírenú realitu alebo o okuliare používané políciou pri identifikácii tvárí.

Prečo teda Intel kameru do svojich okuliarov nezaradil? Vraj preto, že kamera v okuliaroch nevyhnutne vyvoláva obavy v ľuďoch okolo vás. Natáčate ich práve? Vysielate v priamom prenose?

Kamera v okuliaroch má svoje nesporné výhody, avšak zároveň z vás robí tak trochu vyvrheľov.  Naopak okuliare, ktoré natáčať nemôžu, nikoho z rovnováhy nevyvedú.

Laser vám obraz kreslí priamo na sietnicu

Najzaujímavejšou súčasťou nových okuliarov Intel Vaunt je naopak ich displej. Teda, nie je tak celkom displej. Ide o technológiu VSCEL (Vertical-cavity surface-emitting laser, teda plošne vyžarujúci laser). Laser jednofarebne vykresľuje obraz cez holografický reflektor v nožičke okuliarov priamo na vašu sietnici, preto je okuliare potrebné dopredu nastaviť, aby svietili tam, kam majú.

Nechať si laserom svietiť do oka neznie ako dobrý nápad, ale výkon lasera je minimálny. "Je to laser triedy 1. Má taký minimálny výkon, že na neho ani nemusíme mať certifikát," uisťuje Mark Eastwood, vývojár zo skupiny Intel NewDevices Group.

"A výkon lasera v okuliaroch Vaunt je na samotnej spodnej hranici tejto triedy." Pretože laser kreslí obraz v rozlíšení 400 × 150 pixelov priamo na sietnicu, zobrazí sa ostro aj tým, ktorí inak potrebujú dioptrické okuliare. To rieši množstvo problémov, ktoré Google Glass riešiť nevie.

Na druhej strane zobrazované informácie sú jednou (červenou) farbou celkom obmedzené. Okuliare sú tak ideálne pre zobrazenie textu, číselného ukazovateľa alebo jednoduchej grafiky.

"Tieto údaje vidíte vpravo dole a máte ich stále na očiach, pokiaľ sa ale pozeráte pred seba, ani si ich nevšimnete," hovorí redaktor Bohn, ako Intel vyriešil paradoxnú požiadavku "nesmie rušiť, ale musí byť viditeľný".

Na čo tie okuliare budú?

To sa uvidí... Okuliare Vaunt vyzerajú dobre a technológie zobrazovania tiež pôsobia nádejne, hoci bez vyskúšania sa to dosť ťažko posudzuje. Ale samotný hardvér v tomto prípade nie je ani polovica úspechu. Rozhodne, či Intel dokáže splniť svoj sľub a zobrazovať na displeji kontextové, relevantné údaje, ktoré budú užívateľovi užitočné práve v danej chvíli. Zatiaľ sú okuliare Intel Vaunt vo fáze testovania.

Firma Intel chce ešte tento rok prizvať vývojárov k tomu, aby pre tieto okuliare začali vyvíjať softvér. To urobil pred piatimi rokmi aj Google, keď okuliare predával na vývojárskej konferencii Google I/O.

A aj tentoraz bude záležať na tom, či sa vývojárom podarí vytvoriť také aplikácie, ktoré posunú toto zariadenie z roviny experimentov do roviny užitočných zariadení. Konkurencia je pritom veľká.

Nielen na poli smart okuliarov. O pozornosť už teraz súperí niekoľko ďalších displejov, predovšetkým smart telefóny a smart hodinky. Na to, aby si ľudia na oči dobrovoľne nasadili laserový displej, tak bude Intel potrebovať obzvlášť presvedčivý argument.

01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-13 09:54:13 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. Apple umožní užívateľom iPhonov v EÚ sťahovať aplikácie z webových stránok 05 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:14