Flickr
StoryEditor

Právo opraviť si mobil po svojom, bez straty záruky, je na stole. Firmám ako Apple sa to nepáči

13.03.2018, 09:31
Autor:
omaoma
Právo na opravu by malo zmeniť situáciu, kedy je v súčasnosti prakticky nemožné si podomácky opraviť telefón.

Opraviť si doma rozbitý telefón nie je nič ľahké. Potrebujete k tomu špeciálne nástroje, súčiastky sa montujú veľmi zložito, telefóny sa takmer nedajú rozobrať a dať znovu dohromady - a hlavne takýmto zásahom prídete o záruku. Zákony, ktoré sa momentálne riešia v USA, to však chcú zmeniť, píše iDnes.cz.

Súčasťou zákonov, o ktorých sa diskutuje v 17 amerických štátoch, by bol napríklad zákaz obmedzovania ľudí v zásahoch do ich zariadení a nutná podpora pre spoločnosti tretích strán, ktoré ponúkajú servis telefónov.

Kalifornia je kľúčová

Teraz prišla dôležitá chvíľa. V Kalifornii začali rokovať o zákone s právom na opravu.  Tá je totiž sídlom hneď dvoch zásadných firiem vyrábajúcich smartfóny - Apple a Google.

Ak by práve tu takýto zákon prešiel, bol by to zásadný prelom nielen v tomto štáte, ale aj pre celý svet. Súčasná situácia je totiž taká, že ak vlastníte iPhone a niečo sa vám na ňom rozbije, máte jednu jedinú možnosť - odniesť ho do oficiálneho servisu, kde vám ho vymenia alebo opravia.

Nemôžete si telefón rozmontovať sami (stratíte záruku) a alebo ho odniesť do neoficiálneho servisu (stratíte záruku). Slovenský trh je v tomto ohľade trochu špecifický. V prípade opravy viete kontaktovať predajcu Applu, ale prostredníctvom tretej strany, s ktorou majú zmluvu a tá rieši opravy vrátane tých záručných (pozn. red.).

Vo chvíli, keď si mobil chcete podomácky opraviť, potrebujete potom nielen patričné ​​vybavenie (lepidlá, špeciálne skrutkovače), ale veľakrát sa na odlepenie krytov telefónov používajú prístroje, ktoré sú drahé a pre bežných užívateľov nedostupné.

Ak by takýto zákon prešiel práve napríklad v Kalifornii, znamenalo by to výrazné zmeny prístupu výrobcov k zákazníkom aj zmeny v konštrukcii telefónov. Náhradné súčiastky aj nástroje k opravám by museli byť dostupnejšie ako pre užívateľa, tak pre bežné servisy a hlavne by taký zásah do telefónu neznamenal automatickú stratu záruky.

Firmy sa budú brániť

Proti tomuto zákonu sa v Spojených štátoch už ohradili firmy ako Microsoft, Apple alebo telekomunikačná spoločnosť AT & T. Vo chvíli, keď sa začne prerokovávať v Kalifornii, ktorá je sídlom množstva veľkých technologických firiem, sa očakáva, že boj ešte viac zosilnie.

Za všetkým pochopiteľne stoja obavy, že vo chvíli, keď si zákazník bude môcť opraviť telefón doma, nebude mať tak silnú potrebu kupovať si nový. Napríklad opravy v autorizovaných servisoch Applu bývajú spravidla veľmi drahé. Potom je už výhodnejšie kúpiť si nový telefón. 

Zástancovia práva na opravu ďalej upozorňujú, že možnosť si telefón opraviť sám šetrí peniaze a tiež redukuje množstvo elektronického odpadu. Viac informácií prezentuje hnutie Repair Association na stránkach Repair.org.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 06:32