StoryEditor

Firmy s útokmi rátajú, ich prevencia však kríva

06.04.2018, 10:00
Autor:
rperpe
Ako bojovať s kybernetickými hrozbami a čo v tomto smere robia slovenské firmy?

Komunikačné nástroje a služby, ako aj bezpečnosť – to sú dve hlavné oblasti vášho pôsobenia. Čo je však z vášho pohľadu to najdôležitejšie riešenie, ktoré dodáva Dimension Data Slovakia?

Sú to najmä riešenia zamerané na zabezpečenie komunikačnej infraštruktúry zákazníka pred narastajúcou kybernetickou kriminalitou. Hovorím o bezpečnostných riešeniach pre komplexnú ochranu IT infraštruktúry nielen pred známymi kybernetickými hrozbami, ale aj útokmi typu „zero-day“. 

Väčšina nami dodávaných nástrojov je integrálnou súčasťou viacvrstvového zabezpečenia IT infraštruktúry zákazníka. Odporúčanou súčasťou dodávky je aj takzvaný „security assesment“, v rámci ktorého zistíme, ktoré komunikačné kanály a kritické miesta je potrebné v danej IT infraštruktúre zabezpečiť a následne navrhujeme, akým spôsobom to je možné zrealizovať. 

Čo je typické pre slovenské firmy, o čo je v oblasti IT bezpečnosti najväčší záujem?

V mnohých prípadoch stále ide o zabezpečenie základných komunikačných kanálov ako web (http/https protokol) a e-mail (smtp). Štandardne však súčasťou zabezpečenia začína byť aj takzvaná Sandboxing bezpečnostná technológia, bezpečnostné riešenie zamerané na odhaľovanie neznámych hrozieb a hrozieb typu Zero Day Exploit.

Okrem toho sa čoraz častejšie stretávame s požiadavkami na návrhy riešení pre zabezpečenie dát nachádzajúcich sa v privátnych a vo verejných cloudoch a prístupu k nim. Osobitnou kategóriou sú zákazníci z finančného sektora, ktorí majú sofistikovanejšie požiadavky na zabezpečenia svojich dát a biznisu, ako je napríklad Fraud management, zabezpečenie dátových služieb spojených s mobilným bankovníctvom, aplikačná bezpečnosť a podobne.

Mnohým zákazníkom v súčasnosti pomáhame s návrhom riešení na zabezpečenie splnia požiadaviek vyplývajúcich z GDPR. Takže nároky sú rôzne, našou výhodou však je, že sme globálny technologický integrátor a poskytujeme komplexné info-komunikačné riešenia a služby.

Akú dôležitosť prikladajú slovenské firmy bezpečnosti? Pýtajú sa na bezpečnostné riešenia samy, alebo ich musíte aktívne ponúkať a na riziká upozorňovať?

Väčšina klientov je o aktuálnych bezpečnostných hrozbách dobre informovaná. Rastie aj tlak na konzultačnú odbornosť, profesionalitu a flexibilitu celého nášho obchodného a konzultačného tímu. Týka sa to, samozrejme, aj nových predpisov a zákonov zameraných na reguláciu zabezpečenia a správu personálnych dát. Preto veľa investujeme do vzdelávania zamestnancov na všetkých úrovniach.

Sú spoločnosti podnikajúce na slovenskom trhu adekvátne chránené proti bezpečnostným rizikám?

Zabezpečenie slovenských firiem je na porovnateľnej úrovni ako v iných krajinách EÚ. Na druhej strane mnohé podniky majú tendenciu odkladať investovanie do bezpečnostných technológií na neskôr. Preferujú reaktívny, nie proaktívny prístup k otázkam bezpečnosti. Ale aj toto správanie sa mení.

Aké sú najdôležitejšie nové trendy v oblasti komunikačných technológií?

Jednoznačne sú to nové riešenia intuitívnych komunikačných sietí založených na automatizácii procesov, behaviorálnej analýze veľkého množstva dát zozbieraných počas prevádzky IT infraštruktúry s prvkami umelej inteligencie a strojového učenia. Najtypickejším príkladom sú komunikačné siete novej generácie od Cisco Systems, postavené na základe Cisco Digital Network Architecture (Cisco DNA).

Majú svojich používateľov aj na Slovensku?

Slováci sú opatrní a neradi sa hrnú v prvej línii do nových riešení. S Cisco DNA sa preto stále len oboznamujú. No táto novinka im môže pomôcť. Ako ukazuje naša prax, u niektorých zákazníkov sú skutočne oprávnené obavy z nedostatočne efektívnej kybernetickej bezpečnosti, ale máme i takých, u ktorých rozvoju biznisu bráni „statický“ dizajn ich IT infraštruktúry a fakt, že sa nedokáže dostatočne rýchlo prispôsobovať aktuálnym potrebám ich biznisu. O

be tieto skupiny sú ideálnymi adeptmi na nasadenie Cisco DNA. Primárnym cieľom tohto riešenia je totiž odbremeniť administrátorov od rutinnej a časovo náročnej práce, no zároveň je i veľmi účinným bezpečnostným nástrojom.

Zákazníci tak získajú flexibilnú IT infraštruktúru schopnú rýchlo a efektívne reagovať na meniace sa biznis potreby, možnosť čeliť nielen známym, ale aj novým kybernetickým hrozbám. Dôležitá je tiež prehľadná vizualizácia prebiehajúcich sieťových procesov a automatizovaná analýza prevádzky komunikačnej infraštruktúry v reálnom čase.

Mediálna spolupráca so spoločnosťou CISCO.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:39