Pixabay
StoryEditor

Pomáhal s technológiami, stali sa mu osudnými. Riaditeľa spoločnosti zabilo nabíjanie mobilu pri posteli

25.06.2018, 15:59
Autor:
lhrlhr
Výbuchy mobilov, respektíve ich batérií, nie sú síce častým, ale zároveň ani nijako neobvyklým javom.

Bez známok života bol vo svojej spálni po uhasení požiaru nájdený generálny riaditeľ malajzijskej spoločnosti Cradle Fund, ktorá pomáhal začínajúcim technologickým podnikateľom s financovaním, píše iDnes.cz.

Príčinou jeho smrti bola podľa vyšetrovateľov explózia nabíjajúceho sa smartfónu. Vyšetrovatelia majú však trochu sťaženú situáciu, Nazrin Hassan v osudnej chvíli nabíjal hneď dva telefóny.

Podľa jeho švagra používal dva bližšie neurčené modely značiek Huawei a BlackBerry. "Nevieme, ktorý z nich explodoval," informoval podľa portálu The Malaysian Insight Hassanov švagor prostredníctvom sociálnej siete.

Podľa vyšetrovateľov bolo príčinou Hassanovho úmrtia nadýchanie sa splodín z požiaru, ktoré sa po spálni rýchlo rozšírili. Pripúšťa však, že v tom čase bol už v bezvedomí. Podľa vyšetrovateľov sa ocitol v pasci, z ktorej nebolo úniku.

Spoločnosť Cradle Fund v oficiálnom vyjadrení uviedla, že v pitevnej správe boli za príčinu smrti jej dlhoročného generálneho riaditeľa označené komplikácie po úraze spôsobenom výbuchom.

"Kto by si pomyslel, že takýto neškodný rutinný postup (nabíjanie smartfónu - pozn. redakcie) zapríčiní, že tri malé deti budú vyrastať bez otca," dodal švagor zosnulého. Vyšetrovatelia teraz zisťujú, ktorý z dvoch telefónov explodoval.

Explodujú aj telefóny nepripojené k nabíjačke

Výbuchy mobilov, respektíve ich batérií, nie sú síce častým, ale zároveň ani nijako neobvyklým javom. Nedávno sa mužovi z indického Bombaja počas návštevy jednej miestnej reštaurácie vznietil telefón priamo v náprsnom vrecku košele.

Ako najpravdepodobnejšia príčina nečakaného vznietenia telefónu sa javí chybná či mechanicky poškodená batéria. Podobný incident sa odohral aj v závere minulého roka. Vtedy sa prevádzkovateľovi päťhviezdičkového hotela v indonézskom Semarangu vznietil telefón tiež priamo v náprsnom vrecku košele.

"Cítil som, že niečím otriaslo," uviedol vtedy s tým, že vo vrecku košele zacítil teplo, krátko potom jeho samsung explodoval. Podľa Samsungu bola príčinou explózie neoriginálna batéria.

Práve pred používaním neoriginálnych batérií a nabíjačiek výrobcovia opakovane varujú. Varovanie vydala aj spoločnosť Apple po tragickej smrti letušky spoločnosti China Southern Airlines.

Tá v júli 2013 zomrela, keď siahla po nabíjajúcom sa iPhone. Podobný prípad sa stal aj tento rok vo východnej Indii. Osemnásťročná dievčina z dediny Kheriakani chcela zavolať príbuzným, svoju vybitú Nokiu 5233 preto pripojila k nabíjačke. Hovor však dlho netrval, batéria telefónu totiž krátko potom explodovala.

Zrejme najznámejšie prípady explózii batérií bez zjavnej príčiny sa týkajú Samsungu Galaxy Note 7. Išlo o takú závažnú záležitosť, že mnohé aerolinky zakázali ich prepravu na palubách lietadiel.

Neskôr Samsung odhalil záhadu vybuchujúcich modelov Note 7. Pôvodná batéria vraj mala dizajnovú vadu, v prípade druhej, ktorá bola určená pre vymenené noty, potom rovnaké problémy spôsobila produkčná vada.

01 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 02 - Modified: 2024-04-23 04:44:49 - Feat.: - Title: Zomrela Hana Brejchová: So sestrou do svojej smrti neprehovorila 03 - Modified: 2024-04-21 14:35:17 - Feat.: - Title: Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil 04 - Modified: 2024-04-21 11:00:00 - Feat.: - Title: Ruský bloger nechal vyhladovať svojho mesačného syna. Kŕmil ho len slnečným svetlom, pretože z neho chcel mať Supermana 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:55