StoryEditor

Tipy a triky s cloudom v mobile. Uľahčite si situáciu s množstvom fotografií

01.07.2018, 10:00
Ako si zjednodušiť výmenu telefónov.

Menej zdatní používatelia si netrúfajú všetky multimediálne súbory kopírovať do nového zariadenia, zdatnejší by aj vedeli, no nechce sa im s tým míňať čas. S problematikou kapacity pamäte sa stretávame aj pri pomoci s výberom smartfónov.

Zadanie je jednoduché – mať čo najväčšiu pamäť, ktorá bude v priebehu času slúžiť na ukladanie tony fotografií a videí, s ktorými sa veru v dnešnej dobe neobmedzujeme. Riešením môže byť cloudová služba, ktorá v porovnaní s alternatívou microSD karty predstavuje modernejšie riešenie. Ponúka totiž navyše aj množstvo ďalších výhod, o ktorých ste možno ani netušili.

Google Fotky

Jednou z najznámejších a najobľúbenejších možností na zálohovanie fotografií je služba od Google s názvom Google Fotky. Aktuálne už býva predinštalovaná na Android zariadeniach, no je dostupná aj pre používateľov iPhoneov, ktorí si ju zdarma stiahnu z AppStoreu. Jej nároky na používanie sú veľmi prijateľné. Ak používate Gmail, ste vlastne už na pol ceste. Máte tak automaticky vytvorený Google účet, ktorý je potrebný pre zálohovanie vašich fotiek.

Pri spustení aplikácie povolíte zálohu a synchronizáciu vašich fotiek a videí. Zálohovať môžete vo vysokej kvalite pri neobmedzenom úložisku, alebo v pôvodnom rozlíšení, pričom si musíte dokúpiť úložisko. Automaticky máte totiž v službe Google Disk (kam sa zálohujú fotografie plnej veľkosti) dostupnú kapacitu do 15 GB.

Záloha fotografií prebieha prostredníctvom pripojenia k internetu. Logicky sa tak tlačí na jazyk otázka spotreby dát. V tomto smere je však služba ošetrená. Ak si nechcete míňať dáta, vyznačíte možnosť používať na zálohovanie výlučne WiFi. Keď sa teda vrátite večer domov a smartfón sa pripojí na WiFi, fotografie sa vám automaticky zálohujú. Rovnako to bude samozrejme fungovať aj po pripojení k hotelovej WiFi.

Kedy však môžete čerpať výhody z takýchto možností? Zálohované fotografie môžete priebežne vymazávať z galérie smartfónu, teda nedržať ich v zariadení a nezaťažovať pamäť. Prístup k nim máte vždy, keď ste pripojení k internetu. V prípade offline režimu sú k dispozícii základnejšie náhľady viacerých posledných fotografií.

​Veľmi dobrým spoločníkom je cloud práve vtedy, keď si meníte smartfóny, prípadne chcete mať fotografie vo svojom smartfóne a napríklad aj v tablete. Stačí si aktivovať aplikáciu Google Fotky a všetky fotografie a videá máte dostupné. Google Fotky sú vám k dispozícii aj z počítačov a vybrané z nich tiež môžete jednoducho zdieľať s vybranými osobami.

Služba zvláda aj základnu úpravu fotografií, avšak Google si zachová originál, aby ste sa k nemu mohli neskôr vrátiť. Všetky fotky vám umelá inteligencia (AI) roztriedi do albumov na základe lokácie či času - napríklad "Thajsko 2017". Pre nájdenie tej správnej fotografie vám stačí zadať názov objektu ktorý sa na fotke nachádza a AI ho nájde za pár sekúnd," doplnil svoje postrehy Dávid Kováč, Senior Google Products Expert.

I keď to nie je príjemná téma, v prípade krádeže smartfónu si svoje fotografie vďaka svojmu cloudu zachováte. Ak ideme ešte o úroveň vyššie, Google Fotky môžu byť aj súčasťou veľkého cloudu Google Drive, kde máte zoskupené aj nástroje ako Dokumenty, Tabuľky a ďalšie súbory či šikovné nástroje. Všetko pokope, prehľadné a stále dostupné online. 

iCloud od Apple

Ak ste používateľom iPhoneu, alebo ak ste aj viacerí členovia v domácnosti Apple-pozitívni, potom sa vám môže zapáčiť iCloud. Je to natívny cloud Apple a zálohovnie fotografií a videí tu funguje na podobných princípoch, ako sme zmieňovali vyššie. Všetko, čo zachytíte s fotoaparátom poputuje automaticky do cloudu.

K dispozícii máte v základe 5 GB ukladacieho priestoru. Tie môžete ďalej využiť aj na zálohu dokumentov, kalendáru či kontaktov, ktoré budete mať tiež k dispozícii na ďalších synchronizovaných zariadeniach.

​Multimediálne súbory v cloude vám dobre poslúžia a počkajú vás tam, ak si kúpite nový iPhone. Jednoducho si ich sem prenesiete. Ďalej ich máte dostupné aj po prihlásení do iCloudu na ďalšom zariadení. Výhodou je i zdieľanie s ďalšími zariadeniami z rodiny Apple, teda napríklad s iPadom alebo s Macom.

"Výhoda iCloudu spočíva v naozaj komplexnom zálohovaní dát zariadenia - okrem aplikácie sa môžu zálohovať aj používateľské dáta z danej aplikácie, napríklad vytvorené videá, ktoré sa v prípade obnovy zo zálohy tiež obnovia," vysvetľuje IT novinár Roman Kadlec z TouchIT. "Ďalšia výhoda spočíva vo výbornom komforte pri synchronizovaní dát, napríklad Poznámky alebo PDF súbory či elektronické knihy priamo v aplikácii, ktorá slúži na ich čítanie." Ak vaše fotografie, videá či iné dáta presahujú základný limit, môžete si samozrejme tiež dokúpiť ďalšie úložisko v podobe 50 GB, 200 GB alebo 2 TB - a uploadovať a zálohovať naďalej.

Microsoft OneDrive

Do tretice, k dispozícii máte na automatické ukladanie fotiek aj cloud od spoločnosti Microsoft so základnou kapacitou 5 GB. Ten ponúka opäť aj svoje vlastné výhody. Funguje bez ohľadu na platformu, teda na iOS, Androide, Windowse či Mac OS. Na začiatok si do svojho smartfónu nainštalujete aplikáciu Microsoft OneDrive a vytvoríte si konto v tejto službe.

​Pri nahrávaní fotografií môžete využiť rovnako ako v predošlých službách len WiFi, prípadne požiadavku ešte viac špecifikovať – nahrávať fotky len počas procesu nabíjania smartfónu. Zaistíte tak, aby vám záloha fotiek nevyžmýkala posledné zvyšky energie. V momente, keď sú fotky zálohované v cloude, môžete veselo uvoľniť miesto vo vašom zariadení.

"Výhodou OneDrive je úzke prepojenie aplikácií Office ako Word, Excel, Powerpoint… Začnete tvoriť dokument na počítači v práci a pohodlne ho dokončíte napríklad na telefóne po ceste z práce, všetko je synchronizované automaticky. Ďalšia výhoda je vysoká bezpečnosť vašich uložených dokumentov a fotografií, o ktoré neprídete ani v prípade straty vášho zariadenia," hovorí Marek Fedorov, Office Category Manager, Microsoft.

Zálohovanie masy fotografií si však vyžaduje opäť aj poriadny objem úložiska. V prípade OneDrive si ho môžete zaplatiť na mesiac či rok a na výber máte z niekoľkých možností od osobného účtu cez rodinný až po biznisový. Ich súčasťou môže byť aj spomínaný Word, Excel či PowerPoint. Zároveň je tu aj opačná možnosť – ak si zakúpite konkrétny balík Office 365, získate k nemu úložisko. Microsoft sa pritom netrochári a ponúka aj úložisko s kapacitou 1 TB.

01 - Modified: 2024-04-26 08:36:26 - Feat.: - Title: Microsoft a Alphabet dosiahli nečakane silný rast, môže za to rozmach umelej inteligencie 02 - Modified: 2024-04-25 21:27:13 - Feat.: - Title: Majiteľ Googlu výrazne zvýšil štvrťročný zisk, prvýkrát vyplatí dividendu 03 - Modified: 2024-04-25 20:54:48 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil štvrťročný zisk o pätinu, tržby prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:57