Pixabay
StoryEditor

Facebook odhalil ďalšiu koordinovanú kampaň. Hlásala aj odpor fašizmu v podobe pravicovej vlády

14.08.2018, 09:30
Sociálna sieť Facebook pokračuje v boji s cielenými pokusmi využiť platformu na ovplyvňovanie voličov.

Spoločnosť Facebook objavila desiatky zrejme falošných účtov, ktoré podľa nej koordinovane vytvárali neautentický obsah. Teda taký obsah, pri ktorom sa autor vydáva za niekoho iného, ​​aby tým zmiatol príjemcu oznámení, uvádza iDnes,cz.

Firma kvôli tomu zmazala 32 "neautenticky sa vykazujúcich" facebookových či instagramových účtov, ktoré celkovo sledovalo 290 tisíc užívateľov. Facebook to oznámil na svojom blogu s tým, že pôvodcovia kampane zatiaľ nie sú známi.

"Je jasné, že ktokoľvek túto kampaň viedol, pokúsil sa zahladiť za sebou stopy oveľa starostlivejšie, než to v minulosti robila ruská agentúra IRA (tú Facebook označil za pôvodcu ruskej kampane z roku 2016, pozn. red.)."

Išlo konkrétne o osem facebookových stránok, 17 facebookových profilov a sedem instagramových účtov. Medzi najsledovanejšie patrili stránky "Aztlan Warriors", "Black Elevation", "Mindful Being" a "Resisters".

Stránky sa zameriavali na rôzne komunity a generovali veľké množstvo obsahu. Facebook zmazal celkovo deväť a pol tisíc príspevkov týchto účtov. Často išlo o cielene kontroverzné príspevky, ktoré napríklad označujú Američanov za kolonistov, alebo vyzývajú k "odporu proti fašizmu" v podobe pravicovej vlády. Niektoré zo stránok sa údajne pokúšali zapojiť do organizácie politických protestov v USA.

Sofistikovaný pokus o manipuláciu

Podľa Facebooku išlo o koordinovanú snahu manipulovať mienkou užívateľov prostredníctvom falošných stránok. "Takéto správanie nie je na Facebooku dovolené, pretože nechceme, aby ľudia alebo organizácie vytvárali siete účtov, ktoré šíria mätúce informácie o tom, kým sú alebo čo robia," uviedla spoločnosť.

Pozrite si vo videu, ako aj si lepšie zabezpečiť facebookový účet:

​Najstaršia zo zmazaných stránok fungovala od vlaňajšieho marca, mnohé z nich však vznikli až v máji 2018. Tieto stránky si tiež zaplatili na svoje príspevky reklamy v celkovej hodnote jedenásť tisíc dolárov (9 602 eur).

Reklamy boli uhradené v amerických a kanadských dolároch. Stránky tiež zakladali na Facebooku udalosti, ktorých sa (podľa prejaveného online záujmu) mohli zúčastniť stovky, v niektorých prípadoch tisíce ľudí.

Zverejnené ukážky zmazaného obsahu ukazujú, že niektoré príspevky boli zacielené na odporcov amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Kto je za koordinovanou kampaňou?

Facebook nevylúčil, že za kampaňou môžu byť kybernetickí manipulátori napojení na Rusko, ako to bolo v prípade predvlaňajších prezidentských volieb. Podľa Facebooku existuje nešpecifikovaná väzba medzi niektorými zo zmazaných účtov a účtami ruskej Agentúry pre výskum internetu, ktorú USA obviňuje z dezinformačných kampaní pred predvlaňajším voľbami.

"Ale sú tu aj podstatné rozdiely," uviedol Nathaniel Gleicher, šéf bezpečnostnej politiky Facebooku. "Účty ruskej agentúry IRA, ktoré sme deaktivovali minulý rok, používali občas ruské IP adresy.

To sme v tomto prípade nezaznamenali. "Samotné IP adresy by aj tak o ničom nevypovedali, lebo nie je ťažké ich podvrhnúť alebo využiť VPN. Minulý rok sme povedali, že za dezinformačnou kampaňou vo volebnom roku 2016 bola ruská agentúra Internet Research Agency," uviedol Alex Stamos, šéf bezpečnostného tímu Facebooku.

"Ale dnes vymazávame 32 účtov, bez toho aby sme uvádzali, komu špecificky tieto účty patrili. Proces označenia pôvodcu aktivít v kybernetickom nie je jednoduchý."

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 04 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:59