Alžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Päť aplikácií, ktoré treba pri práci s WiFi poznať

24.09.2018, 00:01
Pripojte sa k WiFi kdekoľvek na svete.

Azda každý z nás sa denne stretáva s WiFi pripojením. Je to už neoddeliteľná súčasť konektivity k internetu v našich domácnostiach, v práci či v podnikoch a reštauráciách.

Množstvo ľudí bez (väčších) dátových paušálov je na ňu doslova odkázané. Ponúkame vám výber niekoľkých aplikácií, ktoré sa vám môžu zísť pri používaní WiFi sietí, alebo pri cestovaní. 

Fing – Network Tools

Chcete zistiť, či je niekto pripojený k vášmu routeru? Na zistenie vám postačí jednoduchá aplikácia. Smartfón je vďaka aplikácii Fing – Network Tools už totiž dostatočne múdry na to, aby zistil, ktoré zariadenia sú pripojené k vášmu routeru.

Zariadenia sa vám zobrazia ako ikona (napr.telefón) a sú identifikované skrze IP a MAC adresu. V aplikácii tiež nájdete upozornenie pre prípadné zmeny v statuse pripojenia. 

Pre Android stiahnite tu. Pre iOS stihanite tu.

WiFi Analyzer (open source)

Pomocou tohto WiFi Analyzátora môžete optimalizovať svoju WiFi sieť. Preskúmate vlastnosti okolitých WiFi sietí a odmeriate silu ich signálu. To sa vám zíde pri výbere „kanálov“ pre router.

„Kanál“ je rozsah rádiových frekvencií, ktoré využíva bezdrôtový router či prístupový bod na komunikáciu s mobilným telefónom či iným zariadením, ktoré umožňuje prístup k WiFi. Tiež zistíte, ktoré kanály sú príliš preplnené.

Výhodou je to, že nepotrebujete na spustenie aplikácie prístup na internet. Vaše osobné dáta teda podľa vývojára nezdieľate žiadnym tretím stranám. 

Pre Android stiahnite tu.

 WiFi Map

Aplikácia WiFi Map Pro vám pomôže v situáciách, kedy by ste sa radi pripojili k verejnej WiFi, no nepoznáte jej heslo. Ponúkne vám totiž možnosť stiahnuť si databázu hesiel z rôznych krajín sveta. Heslá sem pridávajú používatelia a vy ich môžete použiť v konkrétnej reštaurácii, galérii či na verejnom priestranstve.

Heslá si však stiahnite ešte pred tým, než budete odkázaní hľadať pripojenie k internetu. Offlinovo ich totiž nevyhľadáte. Využívanie verejných WiFi sietí však nesie so sebou i určité riziko. Viac sa o ňom dočítate v stĺpčeku vpravo.  

Pre iOS stiahnite tu. Pre Android stiahnite tu.

Network Analyzer

Network Analyzer je aplikácia, ktorá slúži na “domácku” diagnostiku siete a detekciu problémov. Je to rýchly nástroj na zistenie, čo sa deje s vaším pripojením na internet a čo s ním zrejme nie je v poriadku.

Navyše obsahuje aj nástroj testovanie “pingu” (oneskorenia) a spoľahlivo vyhľadá sieťové zariadenia a celkovo zobrazuje viacero užitočných informácií pre používateľa WiFi . Dobrou správou je, že aplikácia je v rámci Apple kompatibilná s vylepšeniami v iOS 12. Network Analyzer však nájdete v aplikačných obchodoch iTunes aj Google Play.

Pre iOS stiahnite tu. Pre Android stiahnite tu.

 WiFi Password Hacker Prank

Nuž a ešte tu máme jeden bonus pre všetkých, ktorým nechýba zmysel pre humor. Aplikácia WiFi Password Hacker Prank je malou simuláciou hackerstva. Ak sa chcete blysknúť pred kamarátmi, skúste dať vyhľadávať cez túto aplikáciu okolité dostupné WiFi siete.

Vyberte jednu z nich a pomocou aplikácie začnete “lámať heslo” do siete. V aplikácii v tej chvíli nabieha animácia, ktorá informuje o stave hacknutia - až napokon vygeneruje heslo k WiFi.

Samozrejme, sú to náhodné heslá a nie skutočné, takže frajerom ste do chvíle, kým ho niekto skutočne nevyskúša. Na prvý dojem to však pôsobí naozaj dobre.

Pre Android stiahnite tu.

Zásady WiFi bezpečia od ESETu

- Ak využívate Wi-Fi siete, o ktorých bezpečnostnom nastavení nič neviete, používajte internetové prehliadače len na bežné surfovanie po weboch, ktoré nevyžadujú prihlásenie a neposielajte cez ne žiadne údaje.

Ak je totiž Wi-Fi napadnutá alebo dáta cez ňu odosielané niekto odpočúva, v podstate všetko, čo cez tieto weby odošlete ďalej, dokáže odchytiť. Cez prehliadače by ste sa preto určite nemali prihlasovať do svojho e-mailu, do internet bankingu, na sociálne siete, a ani by ste nemali nakupovať cez rôzne e-shopy.

- Na e-mail, sociálne siete, internet banking a online nakupovanie využívajte na verejnej Wi-Fi len originálne mobilné aplikácie. Tie totiž medzi vaším mobilom a serverom týchto služieb vytvoria akýsi tunel, cez ktorý budú dáta tiecť bezpečnejšie. 

- V hoteli a kaviarni si overte, ako sa volá ich oficiálna Wi-Fi a pripájajte sa len k nej. Útočníci totiž často vytvárajú falošné siete s podobným názvom. Ak Wi-Fi sieť podmieňuje vaše pripojenie na internet aktualizáciou softvéru, odpojte sa od nej a nepoužívajte ju. Pravdepodobne sa niekto vaše zariadenie pokúšal infikovať. Používajte Wi-Fi siete so zabezpečením minimálne WPA2. 

- S laptopom je najbezpečnejšie surfovať na neznámom Wi-Fi pripojení s VPN, teda virtuálnou privátnou sieťou. 

01 - Modified: 2017-03-01 11:18:13 - Feat.: 0 - Title: Ondrej Macko: Telefón bez wifi a bluetooth je najväčšou hviezdou. V roku 2017 02 - Modified: 2018-03-05 10:52:27 - Feat.: 0 - Title: Bratislava rozširuje wifi v MHD. Má byť v polovici vozidiel 03 - Modified: 2018-04-20 09:36:06 - Feat.: 0 - Title: Americké fitness centrum evakuovali kvôli podozrivému názvu WiFi siete 04 - Modified: 2018-07-30 11:34:28 - Feat.: 0 - Title: Raši vyhlásil výzvu pre obce na bezplatné wifi zóny za desať miliónov
01 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 02 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 03 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 04 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 05 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
13. apríl 2024 14:15