StoryEditor

Zo smarftónu sme spravili počítač. Pomocou kábla

22.10.2018, 08:36
Zložitejšiu prácu s aplikáciami vám DeX „premietne“ na monitor.

Trendy mobilných telefónov posledných rokov sú jasné – lepší fotoaparát a väčší displej. S väčším displejom sa omnoho lepšie pracuje, a to bez ohľadu na to, či ho využívame na prácu alebo zábavu. Kým kedysi panovali displeje veľkosti okolo štyroch palcov, dnes je to od päť palcov nahor.

Ľudia začali čoraz viac konzumovať videá, sociálne siete plné fotiek – a to sa jednoznačne lepšie pozerá na väčšej obrazovke. Stále častejšie však na svojich smartfónoch aj pracujeme.

​​Ak potrebujete len písať emaily, potom je smartfón dostačujúci. V momente, keď nám už je potrebná práca s viacerými aplikáciami, prípadne s programami ako Microsoft Word, Excel či prezentácie – presadneme si k stolovému počítaču či notebooku.

Čo by ste však povedali na to, keby vám v tej chvíli len stačilo prepojiť váš mobil s monitorom jednoduchým káblom a všetko by bežalo ďalej, no vo veľkom?

Stačí len kábel

Samsung priniesol už dávnejšie zaujímavé riešenie v podobe dokovacej stanice DeX. Tento rok ju však nahradil jednoduchým káblom DeX, ktorý stačí pripojiť s kompatibilným zariadením Galaxy Note 9 alebo Galaxy Tab S4. Práve Note 9 prináša spolu s DeX-om zaujímavé riešenie.

Alžbeta Harry Gavendová

​Už samotný smartfón Note 9 je totiž celkom slušným biznisovým nástrojom, a to vďaka väčšej obrazovke a unikátnemu peru S Pen, ktoré nemá na trhu v rámci smartfónov priamu konkurenciu. So stylusom ukrytým v telefóne ľahko píšete poznámky, pripomienky či preklikávate prezentácie. Po pripojení Note 9 k monitoru cez DeX kábel dosiahnete klasickú pracovnú plochu v horizontálnom rozložení.

Rozhranie sa totiž prispôsobí monitoru a vytvorí pracovnú plochu, ktorú poznáme z bežných počítačov a notebookov. Môžete tak i naďalej pracovať s tým istým smartfónom, no v úplne novom prostredí. Navyše si jednoducho k smartfónu pripojíte bezdrôtovú myš či klávesnicu a dokážete plne pracovať bez potreby notebooku.

Pozrite si aj naše video o Samsung Galaxy Note 9:

​Vyhľadávanie na internete, čítanie, práca s PowerPointom – to všetko je cez takéto riešenie pohodlnejšie. Aplikácie sú vo veľkej miere prispôsobiteľné práci na monitore, teda nepracujete s vertikálnym smartfónovým rozložením.

Niekoľko špecifikácií

DeX kábel je evolúciou DeX Padu, do ktorého bolo potrebné vložiť niektorý z kompatibilných Samsung telefónov. Aktuálne sa však s novým Note 9 nároky zredukovali a vy nepotrebujete nič iné, ako špeciálny kábel s koncovkou HDMI na pripojenie do monitora a USB-C konektorom na pripojenie do smartfónu.

Po takomto prepojení sa spustí rozhranie Samsung DeX – a to je všetko. Svoj smartfón môžete navyše naďalej využívať na hovory, počúvanie hudby, odpisovať na notifikácie či na SMS-ky. Navyše, DeX kábel používa HDMI 2.0, takže na pripojenom kompatibilnom monitore, ktorý podporuje 4K rozlíšenie, môžete sledovať videá v UHD rozlíšení.

Menšia nevýhoda najnovšieho DeX-u je v tom, že je kompatibilný iba so smartfónom Galaxy Note 9 a tabletom Galaxy Tab S4. Rovnako vám nemusí byť po chuti to, že keď ste mimo WiFi, na prácu si míňate svoje mobilné dáta. V prípade DeX kábla totiž nemáte kam vsunúť ethernetovú koncovku.

V tomto zmysle bola vhodná skôr prvá generácia Samsung DeX, ktorá vyzerala ako malá mydlová krabička. Do nej ste vložili Galaxy S8 alebo S8 Plus a pripojili k nej ethernet, USB kľúč, klávesnicu, HDMI. Telefón však v nej iba nečinne stál a nemohli ste ho používať.

Druhá generácia DeX-u s názvom DeX Pad sa už poučila a smartfón ste vedeli aktívne využiť ako dotykovú plochu, prípadne klávesnicu. Samozrejme, najlepšie bolo pripojiť sem (bezdrôtovú) myš s klávesnicou.

Alžbeta Harry Gavendová

​Táto verzia však už tiež bola ochudobnená o ethernet pripojenie a opäť ste boli odkázaní na WiFi alebo mobilné dáta. Dojem z práce však bol už o niečo lepší ako pri prvej generácii.

Alžbeta Harry Gavendová

​Nápad s DeX-om je však celkovo veľmi príjemný. Ak nie ste pracovne úplne odkázaní na notebook, potom vám stačí doma monitor, kábel, klávesnica s myškou a ste celkom slušne vybavení.

Pre niekoho to môže byť dostatočne vhodné dokonca aj v práci. Po odpojení Note 9 si potom celú svoju prácu jednoducho nosíte vo vrecku nohavíc či v kabelke – a v prípade potreby ju viete kedykoľvek vytiahnuť.

Aplikácie, ktoré sa pri DeX-e zídu:

Desktop Hub

Niektoré aplikácie sa po prepojení s káblom stále zobrazujú „na stojáka“, teda sú prispôsobené pre smartfón. Existujú preto aplikácie tretích strán, ktoré dokážu zmeniť ich nastavenie. Aplikácia Instagramu či Facebooku tak získa aj klasické desktopové rozloženie.

V tomto smere nám veľmi pomohla napríklad aplikácia Desktop Hub. Tá navyše v platenej verzii vytvorí aj známu windowsovú ponuku Štart a v pohode dokážete využívať aj staré známe klávesové skratky a príkazy.

Microsoft Remote Desktop

Ak vám pri práci nestačí len pripojenie na internet, monitor a klávesnica s myšou, potom je tu pre vás aplikácia Microsoft Remote Desktop. Jej hlavnou úlohou je sprostredkovanie práce so vzdialenou plochou.

To znamená, že po prihlásení k firemným serverom cez Note 9 a DeX už máte pred sebou „firemný počítač“. Bohužiaľ, je tam cítiť menšie oneskorenie. To sa však môže stať aj pri bežnom pripojení cez notebook, nie len cez DeX. Ovplyvňuje to totiž viacero faktorov.

Kancelárske balíky

Či už sa rozhodnete priamo pre zakúpenie súboru Microsoft Office alebo využívate podobnú ponuku od Googlu, všetky tieto produkty vám skrátka budú omnoho viac „sedieť“ v rozložení na väčšom monitore. PowerPoint, Word či Excel po spustení pripomínajú skôr tabletové rozhranie ako desktopové, no i tak je podľa nás vhodnejšie na produktívnu prácu.

01 - Modified: 2018-09-01 21:38:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký úspech slovenského vedca. Úspešne vyvíja lepší test na rakovinu 02 - Modified: 2018-09-12 12:16:02 - Feat.: 0 - Title: Instagram testuje taggovanie vo videách 03 - Modified: 2018-10-06 07:33:39 - Feat.: 0 - Title: Krik, strach aj nadšenie. Testovali sme novú virtuálnu realitu 04 - Modified: 2018-10-15 07:05:40 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme najlepší iPhone: Nič prevratné za veľmi veľa peňazí
01 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 02 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 03 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné 04 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 05 - Modified: 2024-04-04 09:18:48 - Feat.: - Title: Mali by ste radšej prísť o vodičák? Tento kvíz preverí, či nie ste hrozbou cestnej premávky
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. apríl 2024 22:26