StoryEditor

Nočná mora Vianoc: Finančné údaje tretiny nakupujucich boli zneužité

19.12.2018, 09:45
Autor:
ahgahg
Až 32 % ľudí má skúsenosť s tým, že ich citlivé finančné údaje skončili v nesprávnych rukách.

Online nakupovanie je pre niekoho mimoriadne pohodlné. Z tepla domova si objedná tovar, za ktorým by musel chodiť do obchodu. Bohužiaľ, nakupovanie cez internet nesie so sebou aj niekoľko vážnych rizík. Ide najmä o zneužitie finančných údajov.

Podľa správy Kaspersky Lab je online nakupovanie jednou z najobľúbenejších aktivít na internete. Populárnejší je už iba e-mail. A zatiaľ čo väčšina ľudí (93 %) si je vedomá finančných kybernetických hrozieb, až 32 % ľudí má skúsenosť s tým, že ich citlivé finančné údaje skončili v nesprávnych rukách.

Prieskum spoločnosti Kaspersky Lab ukázal, že až štvrtina (26 %) ľudí, ktorých finančné údaje boli zneužité, nikdy nedostala svoje peniaze späť.

Je preto dôležité pamätať na to, že pre kyberzločincov, ktorí poľujú na bankové informácie spotrebiteľov alebo na údaje k ich online nákupným účtom, je aktuálny vianočný čas doslova jackpot.

Náročnosť kontroly platobných poverení 

Medzi faktory, ktoré môžu potenciálne ohrozovať financie ľudí, patrí napríklad náročnosť kontroly platobných poverení po tom, čo boli použité v rôznych e-shopoch a tiež rôznorodosť dostupných platobných metód.

Keďže mnoho ľudí nakupuje tovar v rôznych e-shopoch, môže byť pre nich náročné udržať si všetky informácie o online platbách pod kontrolou. V prieskume spoločnosti Kaspersky Lab sa viac ako polovica ľudí (54 %) obáva, že ich finančné údaje skončia v rukách kyberzločincov.

Na druhej strane, tretina (36 %) respondentov zabudla alebo si ani nepokúšala zapamätať webové stránky a aplikácie, kde zdieľali svoje finančné informácie.

Kaspersky Lab

​Keďže spotrebitelia chcú mať svoje platobné údaje po ruke a zároveň si ich chcú aj jednoducho pamätať, každý piaty (20 %) si ich preto radšej uloží na svojom zariadení. Online nákupy sú tak pohodlnejšie a používateľ sa nemusí obávať, že prihlasovacie údaje zabudne.

Ak však zariadenie stratí alebo mu ho ukradnú, je vystavený riziku, že príde nielen o svoje osobné údaje, ale aj o peniaze, pretože niekto mohol získať prístup k bankovému účtu používateľa.

Najpreferovanejšie sú debetné a kreditné karty

Rôznorodosť metód digitálnych platieb dáva zákazníkom možnosť slobodne si vybrať svoj obľúbený spôsob nákupu tovaru alebo služieb. Najpreferovanejšou metódou sú stále debetné a kreditné karty, priame prevody z bankových účtov ako aj elektronické peňaženky, napr. PayPal.

Existujú však aj ďalšie spôsoby platieb, ktoré postupne získavajú na popularite. Časté nakupovanie umožňuje ľuďom zhromažďovať body prostredníctvom vernostných programov a používať ich pri opakovanom nákupe.

Kaspersky Lab

​Pomocou smartfónov a hodiniek spotrebitelia ani nepotrebujú nosiť so sebou peňaženku, fyzické peniaze alebo dokonca plastové karty. To pomohlo zvýšiť popularitu zariadení pre bezkontaktné platby, napríklad PayPass a Apple Pay a dnes ich pravidelne používa už tretina zákazníkov (31 %).

„Všetci by sme mali byť ešte obozretnejší, najmä ak ide o naše finančné údaje a online platby, pričom by sme mali dbať na to, aby sme nezadávali údaje platobnej karty na nedôveryhodných webových stránkach alebo uskutočňovali platby cez nezabezpečené zariadenia,“ komentuje Marina Titova, vedúca marketingu spotrebiteľských produktov spoločnosti Kaspersky Lab.

Ako sa teda chrániť?

Chrániť sa môžete viacerými spôsobmi. Napríklad, nakupovať len v overených online obchodoch. Dobre si skontrolujte URL adresu e-shopu, v ktorom nakupujete. Ak obsahuje podozrivé písmenká či ide o úplne neznámy online obchod, vyhľadajte si o tomto e-shope ďalšie informácie.

Taktiež je dobré pohľadať hodnotenia zákazníkov, ktorí už v danom e-shope nakupovali. Aj tie vám môžu napovedať, či ide o dôveryhodný online obchod. Zadávať vaše údaje z karty do nedôveryhodných obchodov je veľmi riskantné. 

Bezpečnostné spoločnosti ponúkajú rôzne typy softvérov, ktoré môžu pomôcť pri prekonávaní výziev, ktorým ľudia čelia pri udržaní svojich financií v bezpečí. Chránia napríklad informácie o vašej kreditnej karte a podobne.

01 - Modified: 2018-02-22 11:38:36 - Feat.: 0 - Title: Za lepšiu ponuku prezradíme obchodníkom okrem emailovej adresy a telefónneho čísla aj výšku platu či aktuálnu polohu 02 - Modified: 2018-06-13 05:31:37 - Feat.: 0 - Title: Konferencia SAPPHIRE NOW bola nabitá novinkami. Firmy by sa mohli inšpirovať 03 - Modified: 2018-12-16 21:43:36 - Feat.: 0 - Title: Sme zaneprázdnení prácou, ktorú namiesto ľudí už zvládnu stroje, vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2018-07-27 14:34:35 - Feat.: 0 - Title: Na stratu dát stačí jeden "nevinný" e-mail. Ako môže zamestnanec položiť firmu?
01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-01-28 11:43:07 - Feat.: - Title: Tvrdá rana pre zimné športy. Lyžiari na zjazdovkách zanechávajú večné chemikálie, spájajú ich s rakovinou aj neplodnosťou 03 - Modified: 2024-02-10 11:30:00 - Feat.: - Title: Môže to byť tvoja posledná večera. Stačí nedodržať postup správnej prípravy a z exotickej pochúťky sa stane jed 04 - Modified: 2024-01-22 08:44:07 - Feat.: - Title: Až pätina sveta je nevhodná na návštevu. Na zozname nebezpečných krajín sú aj obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov 05 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:07