StoryEditor

Vyzerá to tak, že odzvonilo ďalšej dlhoročnej súčasti smartfónu

26.01.2019, 23:01
Medzi prvými na Slovensku sme si vyskúšali iPhone XR spolu s eSIM.

Doba klasických plastových SIM kariet má svoje najlepšie roky zrejme už za sebou. K slovu sa totiž postupne dostávajú eSIM karty, teda riešenie, keď je SIM karta súčasťou čipu smartfónu. V tom prípade sa môže stať „šuplíček“ na SIM kartu zbytočnou záležitosťou.

A je dosť možné, že používatelia si toto riešenie obľúbia. Stačí sa totiž pozrieť na rastúci trend bezdrôtových riešení, keď odpadá napríklad nutnosť nosiť káble.

Či už vo forme slúchadiel alebo nabíjačiek. Fyzická SIM karta, jej vyberanie z telefónu a prenášanie sa tak zmení na „virtuálne riešenie“.

​Ako prvý oficiálne predstavil eSIM kartu na Slovensku operátor Orange v spolupráci so Samsungom. Vlajkovým zariadením „eSIM revolúcie“ sa stali (možno netradične) hodinky Samsung Galaxy Watch 46 mm (predčasom sme vám priniesli video, pozn.red).

Do tohto stručného portfólia však azda už čoskoro pribudnú aj najnovšie iPhony, teda modely XR, XS a XS Max.

HN/Peter Mayer

​​Medzi prvými na Slovensku sme si vyskúšali iPhone XR spolu s eSIM, a to i napriek tomu, že Orange ju na týchto iPhonoch ešte oficiálne neaktivoval.

„Službu eSIM sme zatiaľ oficiálne spustili len na hodinkách Samsung Galaxy Watch, avšak od začiatku sme boli technicky pripravení na poskytovanie tejto služby aj na nových iPhonoch. eSIM-ku v nich zákazníci už môžu využívať, oficiálne ju však spustíme až po získaní certifikácie z Applu,” uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

HN/Peter Mayer

​Situácia na Slovensku

Z operátorov pôsobiacich na území Slovenska momentálne podporuje oficiálne eSIM iba Orange a podľa našich informácií zatiaľ nie je jasné, kedy sa do podpory eSIM pustia oficiálne aj ďalší operátori. 

Celý proces aktivácie prebehol bez problémov a rovnako sme nezaznamenali žiadne neštandardné správanie ani počas práce s telefónom. Necítili sme žiadne nedostatky v porovnaní s hovormi či dátovaním cez klasickú fyzickú SIM kartu.

Rovnako bleskovo a spoľahlivo sme vnímali aj prácu s chatovacími službami naviazanými na telefónne číslo. Aktivácia WhatsApp či Viber a ich využívanie vám teda určite nebudú robiť problém.

HN/Peter Mayer

​V čom je eSIM významná

Novinka eSIM (teda Embedded SIM) spočíva v zabudovaní čipu SIM karty do zariadení priamo u výrobcu. Používatelia teda budú môcť využiť túto službu nielen v smartfónoch, ale aj v hodinkách, tabletoch, notebookoch, malých senzoroch či inteligentných autách.

HN/Peter Mayer

​Podľa Ivana Goliana, riaditeľa úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko, má eSIM významný prínos:

„Mali sme možnosť čakať ďalších päť rokov a mať ďalších 20 zariadení a spustiť to vtedy. Nečakali sme, lebo chceli sme začať testovať a púšťať novinky do siete. eSIM nepovažujem za evolučnú zmenu, ale za revolučnú zmenu. eSIM poskytuje diametrálne iný pohľad na Industry 4.0, poskytuje predpolie na služby druhej generácie v 5G. Je to dôležitá vstupná brána do internetu vecí celkovo, ale aj to internetu vecí v rámci vzťahu firmy firmám a firmy zákazníkom (B2B, B2C).“

Vďaka tomu budú mať vlastné pripojenie na internet aj zariadenia, kam sa predtým fyzická SIM karta nevkladala.

Ako začať eSIM-kovať

Na začiatku je potrebné, aby vaše zariadenie podporovalo eSIM kartu. Túto funkciu teda prvotne musí zabudovať výrobca. V druhom kroku musí eSIM riešenie podporovať váš operátor.

„Keďže zabudovanú eSIM do zariadení prinášajú ich jednotliví výrobcovia, Orange zaručuje svojim zákazníkom jej plnohodnotnú funkčnosť na tých zariadeniach, ktoré doteraz sám otestoval a zároveň ich má v ponuke,“ upozorňuje oranžový operátor.

Ak by ste sa teda pokúšali po aktivovaní eSIM karty reklamovať službu či nejaké dodatočné dátové poplatky súvisiace s eSIM na neoficiálne podporovaných zariadeniach, operátor nie je povinný vám vyhovieť.

Veľmi dôležité je mať tiež v zariadení nainštalovanú najnovšiu verziu operačného systému a byť pripojený k WiFi. Potom by už všetko malo fungovať bez problémov. 

Najčastejšie otázky:

1. Ako postupovať pri aktivácii?

Samotný proces aktivácie na smartfóne podporujúcom eSIM trvá doslova pár sekúnd. Zákazník však na to potrebuje tzv. eSIM profil, ktorý reprezentuje program (paušál). Ten dostane v podobe QR kódu.

Po vyzvaní ho nasníma do zariadenia a o niekoľko sekúnd po prihlásení do siete ho môže využívať. Na jeden čip si môžete nahrať aj viac profilov, aktívny však môže byť len jeden a je možné ho aj kedykoľvek odstrániť.

2. Aký je rozdiel v cenách pri paušáloch SIM a eSIM?

Ak si chcete aktivovať úplne nový eSIM paušál, za vydanie eSIM neplatíte. Ak si chcete svoj existujúci paušál (a fyzickú SIM kartu) previesť na eSIM, zaplatíte poplatok 10 eur. Je to rovnaký poplatok ako pri vydaní novej SIM karty. Všetky ďalšie profily v rovnakom zúčtovacom období získate za 2,99 eura.

3. Ako prebieha preloženie eSIM karty, keď si chcete vymeniť telefón?

Najskôr si treba deaktivovať eSIM v pôvodnom smartfóne. Až potom si ju môžete nanovo aktivovať v druhom smartfóne. „Deaktivácia eSIM-ky v telefóne je ekvivalent vybratia plastovej SIM karty z telefónu,“ vysvetľuje Alexandra Piskunová, hovorkyňa Orangeu.

Avšak pozor, je potrebné požiadať o vydanie novej eSIM so svojím existujúcim paušálom. Získate nový QR kód, ktorý je potrebné nasnímať do zariadenia.

4. Ako aktivovať eSIM na hodinkách

Pri hodinkách Samsung Galaxy Watch 46 mm má postup s krokom navyše. Potrebujete na to smartfón s aplikáciou na správu týchto hodiniek. Pre Android je to Galaxy Wearable, pre iOS je to Samsung Galaxy Watch.

V nastaveniach aplikácie potom už len jednoducho pridáte nový mobilný program a zosnímate kamerou smartfónu QR kód. Tým sa aktivuje eSIM na hodinkách a odvtedy sú samostatným zariadením s vlastným telefónnym číslom.

Aké sú výhody eSIM:

  • V prvom rade ide o zmenu podoby SIM karty. Z plastového predmetu sa stáva zabudovaný čip priamo v smartfóne či inom zariadení.
  • Klienti sa nedostanú do situácie, že budú musieť riešiť poškodenie SIM karty alebo jej stratu či zlomenie.
  • Výhodou je i to, že vytvára priestor na zlepšenie vodovzdornosti zariadení. Zariadenia budúcnosti budú mať skrátka „o otvor menej“.
  • Čip eSIM karty je dvakrát menší v porovnaní s klasickou Nano-SIM, takže v zariadeniach šetrí miesto. To môžu výrobcovia využiť na užitočnejšie komponenty.

Aké sú nevýhody eSIM:

  • Pri výmene smartfónov s eSIM je potrebné požiadať o nový QR kód na aktiváciu eSIM. Ten má však doraziť obratom na váš e-mail.
  • Aktuálne sa nedá využívať jedno číslo na viacerých zariadeniach. Orange však na tom pracuje.
  • Na aktiváciu potrebujete WiFi pripojenie.

Nezabudnite si pozrieť aj naše video, kde je všetko názorne ukázané. 

01 - Modified: 2018-12-28 13:03:39 - Feat.: 0 - Title: Tento iPhone je naozaj dobrý... Prečo teda váhame? 02 - Modified: 2019-01-04 06:22:11 - Feat.: 0 - Title: Ľudia zistili, že nepotrebujú nový iPhone. Batérie "oberú" Apple o miliardy 03 - Modified: 2019-01-11 12:29:46 - Feat.: 0 - Title: Apple plánuje na tento rok tri nové telefóny iPhone 04 - Modified: 2019-01-10 15:07:20 - Feat.: 0 - Title: Lančarič končí ako generálny riaditeľ Orangeu. Po dvadsiatich rokoch 05 - Modified: 2018-12-06 14:09:50 - Feat.: 0 - Title: Orange chystá revolúciu, chce nahradiť plastové SIM karty. Má to však viacero háčikov 06 - Modified: 2019-01-19 22:14:09 - Feat.: 0 - Title: Ako Knight Rider. Toto sú prvé hodinky s eSIM kartou, ktoré nahradia telefón
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 04 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:32