StoryEditor

Ako efektívnejšie ukladať podnikové dáta

21.06.2005, 00:00

Viete si predstaviť, aký objem dát sa ročne vyprodukuje na celom svete? Odborníci z americkej univerzite v Berkeley sa o to pokúsili a dospeli k nepredstaviteľnému číslu -- 2 miliardy gigabytov. A rovnako zistili, že objem podnikových dát sa zdvojnásobuje každých 6 až 12 mesiacov. Už z toho je zrejme, aké výzvy stoja dnes pred užívateľmi a prevádzkovateľmi informačných systémov v podnikoch -- ako efektívnejšie, teda spoľahlivo a lacnejšie ukladať dáta.
Nejde iba o to, že objem dát exponenciálne rastie, ale čoraz viac užívateľov si uvedomuje aj iný fakt, že dáta sú kľúčovým podnikovým aktívom. Prísť o ne, znamená privodiť si vážne ekonomické problémy, ak nie priamo krach...! Podľa zistení spoločnosti Meta Group (dnes už Gartner), 30 percent spoločností, ktoré prídu o svoje dáta, neprežijú a ďalších 30 percent zanikne do dvoch rokov. Preto nadobúdajú na dôležitosti tri hlavné zložky infraštruktúry informačných technológií -- počítače, siete a úložné prostriedky (storage). Kým do prvých dvoch oblastí sa doteraz dosť investovalo, prostriedky na ukladanie dát pomerne dlho boli akoby na okraji záujmu. Úložné zariadenia (páskové jednotky, disky) sa postupne stavali rýchlejšími a menšími. Dlho presadzovaný princíp ukladania dát na priamo pripojené diskové jednotky sa stáva zastaraným -- pretože existuje rýchlejšia a efektívnejšia možnosť, ktorú ponúkajú úložné siete. Hovorí sa o infraštruktúre, ktorá zabezpečí obchodnú kontinuitu a dostupnosť všetkých procesov práve tým, že integruje dostupnosť, obnoviteľnosť a bezpečnosť dát.

ARCHIVÁCIA, ZÁLOHOVANIE
V tejto súvislosti si treba ozrejmiť dva pojmy, ktoré sa často zamieňajú, alebo mylne stotožňujú -- archivácia a zálohovanie dát. Neraz je pre správcov systémov komplikované presvedčiť management spoločnosti, že je potrebné riešiť archiváciu dát napriek tomu, že zálohovanie je už vyriešené. Tieto pojmy nemajú rovnaký význam. Zálohovanie (Backup) predstavuje kopírovanie databázy, transakčných log a iných dátových zdrojov na iné médium (spravidla pásku), ktoré slúžia k prípadnému obnoveniu aplikácie vrátane živých dát. V podstate je to reštartovanie produktívnej prevádzky s časovým posunom späť k poslednej zálohe. Zálohovanie sa už dávno netýka iba veľkých firiem. Podľa IDC, v súčasnosti až 75 perc. všetkých výdavkov na IT je určených na riešenia ukladania dát. Pochopiteľne, malé a stredné podniky majú iné potreby zálohovania než veľké spoločnosti.
Archivácia dát predstavuje odstránenie dát zo živej databázy systému. Ide o dáta s veľmi dôležitou informačnou hodnotou, ktoré sa už nevyužívajú na každodenné spracovanie. Archiváciou týchto dát sa živá databáza stáva menšou a systém je rýchlejší, stabilnejší.
Archivovaný systém je stále potrebné zálohovať. Nie je možné obnoviť produktívnu prevádzku systému len z archivovaných dát. Obnova zo zálohy je však pri menšej databáze oveľa kratšia. Ani jeden termín nepopiera dôležitosť toho druhého. Navzájom sa doplňujú a kvalitná IT infraštruktúra by mala rátať so zálohovaním aj s archiváciou dát.

TECHNOLOGICKÉ TRENDY
Súčasné technológie na ukladanie dát sú rýchle, spoľahlivé, odolné a vzhľadom k svojej kapacite zaberú pomerne málo miesta. Používajú predovšetkým magnetické a optické médiá prepojené optickými sieťami s veľkou kapacitou pamäťového priestoru a značnou rýchlosťou prenosu dát. Podľa veľkosti podniku a jeho nárokov na pamäťové riešenia sa používajú tri architektúry: úložné zariadenia DAS (Direct Attached Storage) pripojené priamo k serveru, sieťové úložné zariadenie NAS (Network Attached Storage) pripojené k sieti a samostatné úložné siete SAN (Storage Area Network). V poslednom období sa tiež objavil ďalší koncept úložných gridov -- grid storage.

PRIORITY UŽÍVATEĽOV
"Aby sme porozumeli najbližším trendom v oblasti ukladania údajov, musíme pochopiť súčasné priority užívateľov," hovorí Claus Egge, programový riaditeľ European Storage analytickej spoločností IDC. "V oblasti riešení ukladania údajov, tak hardvérových ako aj softvérových, môžeme v najbližšom období očakávať rast. Aj keď silnejší vo východnej a strednej Európe ako v západnej časti európskeho trhu. Pretože samotní zákazníci predpokladajú vyššie výdavky v tejto oblasti. V období rokov 2003 až 2008 v oblasti externých diskových systémov porastie trh východnej a strednej Európy priemerným ročným tempom 13,6 percenta, kým v západnej Európe okolo 2,7 percenta. Oveľa vyšším ročným tempom porastú požiadavky zákazníkov na kapacitu -- až takmer 60 perc. Vzhľadom na čoraz väčšie potreby zákazníkov a ich silnejší dopyt, systémy ukladania dát sa už stávajú komoditou. Pochopiteľne, nič to nemení na potrebe vysokého technického a technologického štandardu riešení. Zákazníci požadujú vysokú dostupnosť a obnoviteľnosť dát. Vyplynulo nám to o. i. aj z prieskumu medzi užívateľmi, ktorí jednoznačne za najväčšiu výzvu v oblasti ukladania dát považujú práve zvyšovanie dostupnosti dát a ich obnovu. Ba vynárajú sa aj nové požiadavky trhu -- užívatelia požadujú inteligentné storage riešenia ako aj služby spojené s manažmentom životného cyklu informácií. Keď sme sa pýtali trhu, ktoré tri hlavné aplikácie podporia ich výdavky na storage riešenia, jednoznačne najvyššie preferencie dostali: elektronická pošta, archivovanie a zdieľanie súborov. Konštatujeme tiež, že štartujú najmä úložné siete na báze internetového protokolu. S masovým rozvojom IP sietí a s rozvojom potrieb na ukladanie dát sa začalo pracovať na riešeniach, ktoré by bolo možné realizovať prostredníctvom IP," dodáva C. Egge.

POHĽAD LÍDRA
Z hľadiska dodávateľov zariadení a riešení na ukladanie dát, je európsky trh v rukách siedmich hlavných dodávateľov, ktorí pokrývajú potreby trhu z viac ako 80 percent. Hewlett-Packard je jasným európskym lídrom na trhu diskových polí (v oblasti externých diskových polí má na západoeurópskom trhu 21 perc. podiel na trhu, v oblasti polí v samostatne úložných sieťach SAN dokonca 30 perc. podiel). A práve HP v uplynulých dňoch v Londýne uviedla na trh viaceré nové produkty a služby, ktorých účelom je riešiť naliehavé problémy zákazníkov, spojené s ukladaním údajov a zvýšiť podiel spoločnosti na globálnom trhu s úložnými riešeniami, ktorého hodnotu analytická firma IDC odhadla na viac ako 63 miliárd amerických dolárov. Išlo historicky o najvýznamnejšie rozšírenie portfólia riešení ukladania údajov svojich StorageWorks systémov, ktoré spoločnosť HP vôbec kedy predstavila.
"Veľmi vážne berieme nové výzvy, ktoré nám adresujú užívatelia," prehlásila na stretnutí s európskymi novinármi Neal Clapper, viceprezidentka HP, zodpovedná za SrotagWorks divíziu v Európe, na Strednom východe a v Afrike. "Vieme, že dnes zákazníci požadujú, aby mohli podnikať 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Chcú, aby im dodávatelia prostredníctvom technológií a riešení zabezpečili vysokú ochranu dát a ich obnovu. Ďalej, aby správa a manažovanie infraštruktúry bolo jednoduchšie. Konsolidácia serverov a storage je ďalšou akútnou požiadavkou, pretože zákazníci právom chcú mať pod drobnohľadom a kontrolou celkové náklady na vlastníctvo. My však ideme ešte ďalej, a ponúkame užívateľom nový pohľad, nové možnosti. Ponúkame komplexnú sieťovú infraštruktúru ukladania dát, ktorú možno pružne adaptovať. Filozofiu budovania kontinuity a dostupnosti ukladania dát pre podnikový segment staviame na troch pilieroch: sieťová architektúra, posun od ochrany dát k ochrane samotného podnikania a v neposlednom rade na automatizovaných spôsoboch obnovy prípadných havárií a replikácií dát."

VÝSLEDOK INVESTÍCIÍ A INOVÁCIÍ
Ako ďalej na press fóre HP v Londýne odznelo, nové a zdokonalené riešenia sú výsledkom investícií, inovácií a aliancií uskutočnených v rámci portfólia systémov HP StorageWorks, ktoré boli navrhnuté tak, aby pomáhali zákazníkom takpovediac zapojiť informácie do práce. Hĺbková integrácia, ktorá sa uskutočnila v rámci celého HP portfólia riešení ukladania údajov, priniesla do zákazníckych IT prostredí vyššiu efektivitu vďaka využitiu prvenstva spoločnosti HP v oblasti serverov, správcovských softvérových riešení a služieb -- čím posunula firmy o krok bližšie k ich premene na adaptívne podniky (Adaptive Enterprises), schopné synchronizovať obchodné operácie s IT zdrojmi za účelom profitovania zo zmien.
Ako tvrdia nezávislí analytici trhu, dnes zákazníci hľadajú riešenia ukladania údajov, ktoré by im pomohli zjednodušovať úložné prostredia, zvyšovať agilitu a riešiť problémy, spojené s výrazným nárastom objemu ukladaných údajov. HP na tieto výzvy odpovedala razantným spôsobom.

KONTINUITA A DOSTUPNOSŤ
Medzi najdôležitejšie ohlásené riešenia patrí rad komplexných BC & A (Business Continuity and Availability) riešení obchodnej kontinuity a dostupnosti, ktoré integrujú dostupnosť, obnoviteľnosť a bezpečnosť do jediného zákazkového riešenia a zahŕňajú aj (ako kritický komponent) vysoko odolné ukladanie údajov:
Spoločnosť HP zdvihla na trhu NAS (sieťové úložné zariadenia) riešení najvyššej úrovne latku o ďalší stupienok hore tým, že ponúkla úspory na úrovni 50 perc. a viac v porovnaní s konkurenčnými ponukami NetApp a EMC (HP StorageWorks Enterprise File Services EFS Clustered Gateway). K novinkám patrí aj akcelerátor, ktorý urýchľuje prístup kancelárskych aplikácií na podnikových pobočkách v rámci WAN (wide-area network) sietí až stonásobne (HP StorageWorks EFS WAN Accelerator). Ďalej systém, ktorý dramatickým spôsobom zvyšuje rýchlosť zálohovania a obnovy údajov po havárii (HP StorageWorks 6000 Virtual Library System).
Osobitnú pozornosť si zaslúžia virtuálne polia, ktoré sú výrazným zlepšením a expanziou rodiny Enterprise Virtual Arrays (EVA) riešení, pričom vlastníkom diskových polí aj naďalej ponúkajú najnižšie náklady v rámci odvetvia (HP StorageWorks 4000, 6000 a 8000 Enterprise Virtual Arrays). Nové podnikové virtuálne polia HP StorageWorks Enterprise Virtual Arrays s komplexnou modernizáciou EVA softvéru a aplikácií, prinášajú vlastníkom diskových polí najnižšie celkové náklady v rámci odvetvia, vyšší výkon, výrazné zvýšenie kapacity (od 35 to 70 terabajtov) a spoľahlivú platformu, určenú na replikáciu údajov v podnikoch všetkých veľkostí.
"Každý deň nám naši zákazníci prízvukujú, že musia ďalej zlepšovať svoju obchodnú kontinuitu, konsolidovať svoje úložné systémy a servery, dodržiavať čoraz väčší počet zákonných požiadaviek, zjednodušovať správu ukladania údajov a ďalej pokračovať v budovaní infraštruktúry, ktorá je schopná prispôsobovať sa zmenám na trhu," povedala ďalej Neal Clapper, viceprezidentka StorageWorks Division, HP EMEA. "Uvedené riešenia sú dôkazom, že sme prostredníctvom nášho širokého portfólia správnym spôsobom vystihli všetky problémy, ktorým čelia naši zákazníci v oblasti ukladania údajov, a to formou investícií, umožňujúcich zapojiť informácie do práce."

TREND: VIRTUALIZÁCIA A GRID STORAGE
Na podujatí boli avizované niektoré smery, ktorými sa HP ako líder trhu bude uberať. Mnohé naznačuje už uvedený nový klastrovaný gateway. Ide o prvý prienik spoločnosti HP do oblasti podnikových NAS riešení, ktoré sú v súčasnosti výhradne obhospodarované drahými proprietárnymi systémami. HP EFS klastrovaný gateway umožňuje zákazníkom konsolidovať a virtualizovať jestvujúce NAS úložné riešenia a efektívne riadiť ich potreby, týkajúce sa obsluhy súborov; pritom náklady v porovnaní so súčasnými riešeniami dosahujú len jednu tretinu až jednu polovicu. V horizonte rokov 2006 až 2008 možno očakávať nové generácie diskových polí, pások, softvéru či sieťových úložných zariadení. Silným trendom najbližších rokov sa stáva virtualizácia, ktorá zjednoduší riadenie a správu jednotlivých diskových polí a zjednoduší, teda aj zlacnie manažment dát. Ďalším trendom je technológia úložných gridov (grid storage), ktorá spočíva v spoločnom spravovaní distribuovaných zdrojov a efektívnejšom využití nevyťažených kapacít. Táto koncepcia umožňuje ovládať nevyužité zdroje dynamickým alokovaním a rozdelením kapacity, pásma a procesov medzi viac oddelených úložných zariadení. V konečnom dôsledku sa tak vytvára modulárna infraštruktúra, ktorá sa prispôsobuje tak, aby poskytovala informačné služby podľa potrieb podniku v reálnom čase. Jednou z prvých implementácií technológie úložných gridov HP je StorageWorks Grid.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:41