Reuters
StoryEditor

Prekvapivá nepresnosť bežeckých hodiniek. Na páse ukazujú aj veľké značky chybné údaje

28.04.2019, 16:25
Testovanie bežeckých hodiniek ukázalo veľké množstvo chýb.

Pri behaní či chôdzi chce mnoho ľudí vidieť čierne na bielom, ako na tom sú. Koľko kilometrov ubehli, aká bola priemerná rýchlosť či srdcové aktivita. Lenže v jednom z testov, ktorý upozornila britská BBC, sa ukázalo, že podobné technologické vymoženosti majú množstvo chýb.

Spotrebiteľský "strážny pes" Which? podľa BBC testoval celkom 118 meracích zariadení pri aktivite na bežeckom páse, kde mali atléti zdolať maratónsku vzdialenosť, teda 26,2 míle (42 kilometrov).

Zistili, že najmenej spoľahlivé zo všetkých použitých prístrojov boli hodinky Garmin Vivosmart 4, ktoré meranú vzdialenosť výrazne predĺžili a výskumník tak namiesto štyridsiatich dvoch kilometrov musel zabehnúť necelých šesťdesiat kilometrov, teda o osemnásť viac ako mal. Až potom sa mu na displeji zobrazila maratónska vzdialenosť.

Výrobca sa bráni. Jeho argumentom je, že konkrétny prístroj neobsahuje GPS, a teda nemusí byť presný. Lenže na obale sa píše, že ide o "všestranný inteligentný fitness tracker" a firma sama navrhuje, aby maratonskí bežci tento stroj používali.

Opačný efekt bol dosiahnutý pri hodinkách Apple Watch tretej série, ktoré naopak nadhodnotili výkon bežca o 13 percent, takže pretekár by mal maratónsku vzdialenosť "zdolať" už po necelých 37 kilometroch. Hodinky od Applu z prvej série pritom naopak merali najpresnejšie - s percentuálnou odchýlkou.

"Naše testy našli množstvo modelov od naozaj veľkých značiek, ktorým nemožno veriť, pokiaľ ide o meranie vzdialenosti. Takže by ste si pred nákupom mali urobiť nejaký prieskum, po ktorom nájdete typ, ktorému môžete dôverovať," povedala Natalie Hitchinsová, vedúca oddelenia kontroly výrobkov vo spoločnosti Which ?.

Ani výrobky od iných firiem neboli bez chyby, napríklad so Samsung Gear S2 by ste s nastavenou maratónskou vzdialenosťou reálne ubehli 58,2 km, so Xiaomi Amazfit Bip 54,7 km a s Huawei Watch 2 Sport naopak len 30,4 km.

"Výsledky jednotlivých testov mohli byť ovplyvnené individuálnymi rozdielmi, a to s prihliadnutím na to, že tento beh bol vykonávaný v interiéri," povedal hovorca firmy Huawei. "Algoritmus našich hodiniek počíta dĺžku kroku užívateľa vďaka dátovému toku zo snímača, ktorý rozoznáva beh pri rôznych rýchlostiach," uviedol.

Výsledok spochybnil aj Dr. Dale Esliger, ktorý pracuje ako odborný asistent v oblasti fyzických aktivít a zdravia na univerzite v Loughborough. "Kalibrovaný test bežeckých hodiniek nebol najlepšou metódou, pretože všetky zariadenia sa museli spoliehať skôr na algoritmy počítania krokov než na GPS. Teda pri tých, ktoré GPS mali, aby mohli vypočítať vzdialenosť," myslí si Esliger.

"Je to skutočná škoda, pretože testovanie v teréne by bolo pre spotrebiteľov ďaleko užitočnejšie," dodáva Esliger.

01 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 02 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu 03 - Modified: 2024-03-04 09:43:48 - Feat.: - Title: Hodinky G-SHOCK: Odolnosť overená v boji 04 - Modified: 2024-02-29 06:30:00 - Feat.: - Title: V službách času: Spoznajte zákutia slovenského hodinárstva, lukratívneho remesla, ktoré (ne)vymiera 05 - Modified: 2024-01-25 10:25:39 - Feat.: - Title: Hodinky, ktoré zachraňujú život. Zabezpečia pomoc v krízovej situácii
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:45